Knappt två månader har gått sedan bolaget Northvolt Ett Expansion försattes i konkurs i spåren av batteritillverkarens ekonomiska kris. I början talades det om att bolaget, som skulle stå för expansionen av Skellefteåfabriken, hade skulder på 2–3 miljarder kronor.

Efter att konkursförvaltaren på tisdagsmorgonen lämnade in sin konkursboupptäckning till tingsrätten står det nu klart att kraven mot bolaget är betydligt större. Totalt handlar det om krav på 6,8 miljarder kronor.

Det rör sig framför allt om skulder till leverantörer av dyr fabriksutrustning, till stor del från Japan och Sydkorea, och skulder till entreprenörer som jobbat med bygget av nya fabriksytor i Skellefteå.

– Detta är absolut inte någon vanlig konkurs. Den är väldigt stor för att vara i Sverige. Du kan nog räkna konkurser av liknande storlek de senaste tio åren på två händer, kanske en, säger konkursförvaltaren Jonas Premfors.

Hans uppgift är att se till att aktörer som Northvoltbolaget står i skuld till får ut så mycket som möjligt av konkursen. Någonting som kan bli svårt då tillgångarna i bolaget är betydligt mindre än skulderna. Totalt värderar han tillgångarna till 1,3 miljarder kronor.

– Det kommer inte att bli en obetydlig utdelning, men eftersom fordringsägarna är många och det är ganska höga belopp de kräver så blir utdelningsprocenten ändå inte jättehög, säger Jonas Premfors.

Bland tillgångarna finns en stor mängd maskiner och högteknologisk processutrustning som var tänkt till de nya delarna av batterifabriken. Totalt handlar det om runt 4 000 ouppackade kollin som står utspridda i förvaringsutrymmen på fabriksområdet och andra lagerytor i och runt Skellefteå.

Enligt tingsrättshandlingarna har utrustningen ett inköpsvärde på cirka 5 miljarder kronor. Men eftersom det mesta är specialtillverkat för Northvolts ändamål och ”sannolikt ej användbart i annan typ av verksamhet” sätts det exekutiva värdet ner till 200 miljoner kronor.

”I vissa fall torde egendomen enbart ha ett skrotvärde”, står det om den dyra utrustningen i konkursboupptäckningen, där det också understryks att det är en försiktig värdering.

Därtill hade bolaget ännu mer utrustning på ingång. Totalt 1 000 sjöcontainrar med gods hade lämnat asiatiska hamnar och var på väg till Skellefteå vid konkursutbrottet, främst från Sydkorea och Kina. Inte heller det är något som konkursboet kan tillgodogöra sig.

Det mesta av godset var enligt Jonas Premfors bara betalt till viss del.

– Om vi som konkursbo skulle ta emot grejerna så har vi inträtt i avtalet vilket innebär att vi skulle behöva betala de resterande 80 procenten eller vad som nu är kvar. Dels kan vi inte det för vi har inte pengarna, och dels har vi gjort bedömningen ganska snabbt att det inte är något ekonomiskt värde i detta. Den här typen av specialtillverkad processutrustning har sannolikt ett mycket lågt andrahandsvärde.

Så vad händer med alla dessa maskiner nu?

– Den blir fast på vägen. Det blir speditörer och rederier som har olika typer av rättigheter till detta. Det de gör nu är att de försöker sälja den här utrustningen i egen regi för att på så sätt försöka få ut så mycket som möjligt av sina fordringar, säger Jonas Premfors.

Hans bild efter att ha jobbat med ärendet i två månader är att beslutet om konkurs var helt rätt. Bolaget finansierades helt med pengar från moderbolaget och leverantörskrediter, och när moderbolaget drog i handbromsen fanns inget annat alternativ.

– Man har gjort det man ska göra i det här läget. Jag kan inte se att det fanns några som helst förutsättningar för någon rekonstruktion eller något annat, säger Jonas Premfors.

Huvuddelen av tillgångarna han tror sig kunna sälja är fabriksfastigheten i Skellefteå och byggnaderna som Northvolt Ett Expansion har uppfört på platsen. Detta ska Jonas Premfors försöka sälja under vintern.

Det finns dock försvårande omständigheter. Dels är byggnaderna likt fabriksutrustningen specialanpassade för just en batteritillverkare, sådana finns det inte jättemånga av. Dels är fabriksområdet uppdelat i flera fastigheter som ägs av olika Northvoltbolag.

Det konkursade bolaget äger en av fastigheterna och flera byggnader som står dels på den egna fastigheten, dels tvärs över gränsen till moderbolagets fastighet, och dels helt inne på moderbolagets fastighet.

– Om man tänker sig att det är en konkurrent till Northvolt som köper det här så kan det möjligtvis bli lite speciellt, säger Premfors.

Ser du en risk att ingen vill köpa tillgångarna?

– Även om det är specialbyggt får man inte glömma att det ligger i ett ordnat och attraktivt industriområde där det har satsats hur mycket pengar som helst. Det är flera miljarder man har lagt i byggkostnader på det här. Jag tror absolut att det kommer finnas köpare, men sedan vem det är och hur mycket den är beredd att betala är en öppen fråga.

Detta har hänt

Batteritillverkaren Northvolt består av en lång rad olika företag som ansvarar för olika delar av verksamheten. Under moderbolaget Northvolt finns bolaget Northvolt Ett, som står bakom fabriken och batteritillverkningen i Skellefteå.

Under det bolaget ligger Northvolt Ett Expansion som hade hand om utbyggnaden av fabriken i Skellefteå. Det är i princip ett bygg- och projekteringsbolag.

När koncernens ekonomi blev för ansträngd tidigare i höstas och dåvarande koncernchefen Peter Carlsson drog i handbromsen stoppades bland annat satsningarna på att bygga ut Skellefteåanläggningen. Som en följd av det sattes Northvolt Ett Expansion i konkurs.

Share.
Exit mobile version