I början av januari i år behövde 101-åriga Karin Törnblom åka in akut till Danderyds sjukhus. Där genomgick hon en undersökning och blev ombedd att ta av sig sin klocka under tiden. Hon stannade sedan kvar över natten på sjukhuset.

Sedan dess har klockan varit försvunnen.

Att något sådant här kan ske, hade hon aldrig kunnat föreställa sig, berättar Karin. Flera gånger tidigare har hon lämnat ifrån sig värdesaker inför läkarbesök och sedan fått tillbaka dem utan problem.

Men denna gång blev det annorlunda.

– Det kändes väldigt tråkigt, säger hon och fortsätter:

– Särskilt för att min man köpte den som en gåva till mig, och det brukade han inte göra ofta.

Det är inte första gången som patienter och besökare blir av med värdesaker på just Danderyds sjukhus. Ett 30-tal personer har vittnat om att de har blivit av med bland annat guldhalsband och förlovningsringar när de behövt lägga ifrån sig dem inför operationer eller undersökningar, något Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Karin Törnbloms klocka var inte särskilt dyr, runt 2 500 kronor i nypris. Men det sentimentala värdet var desto större.

Händelsen är polisanmäld, men på grund av klockans låga värde, var det inte värt att göra någon anmälan till försäkringsbolaget.

– Självrisken var på 1 800 kronor. Det tyckte jag inte var ett alternativ. Då fick jag i stället köpa en ny, billigare klocka till henne, säger dottern Catarina Eriksson.

Dottern har försökt förstå vad som hände den kvällen på Danderyds sjukhus. Hon har varit i kontakt med sjukhuset, både administrationen och den avdelning som Karin Törnblom var inlagd på. Men ännu har ingen gett henne besked svar om vad som egentligen hände.

– Jag har varit i många samtal med Danderyds sjukhus kan jag säga. Men det ingen som som har sett eller hört någonting, säger hon.

Hon är upprörd över det som har hänt mamman.

– Man är ju i ett väldigt utsatt läge när man kommer till akuten och är hundra år gammal. Säger de då att ”klockan får du inte ha när du röntgas” så gör man ju som sköterskan säger.

Andreas Henriksson, ekonomidirektör på Danderyds sjukhus, skriver att de inte kommenterar enskilda fall, men att de ser allvarligt på de uppgifter som framkommit i media.

”Varje fall som förekommit är ett fall för mycket. Som patient i en utsatt situation ska man självklart känna sig trygg med att privata värdeföremål hanteras på ett säkert sätt. På sjukhuset inskärper vi nu att dagens rutin ska följas på hela sjukhuset. Samtidigt gör vi en översyn av rutinerna för att säkerställa att de är tillräckliga”, skriver han.

Läs mer:

Stölder på Danderyds sjukhus – professor vill hjälpa offren.

Share.
Exit mobile version