I Stockholm har det länge funnits två beroendeakuter där beroende kan söka hjälp – en på Kungsholmen (BAS) och en på Södermalm i Mariakvarteren. De senaste åren har akuten på Södermalm bedrivits i privat regi, nu senast av aktören Prima.
I juni 2023 stod det klart att den rödgröna majoriteten i Region Stockholm lägger ned Maria beroendeakut till årsskiftet. Syftet är att ta över vården i offentlig regi och samla all akutvård för beroende under ett och samma tak, invid S:t Görans sjukhus på Kungsholmen.
– Den här patientgruppen har ofta så kallad samsjuklighet, vilket gör att man förutom akutsjukvård kan behöva insatser från både psykiatrin och intensivvården. Vid S:t Göran finns all denna vård samlad, vilket gör omhändertagandet bättre, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet som drivit fram beslutet.
I onsdags blev det klart att regionen skjuter till pengar för 18 nya vårdplatser på BAS när två beroendeakuter slås ihop till en enda för hela Stockholms län. Det är 12 platser färre än de 30 som finns på Prima Maria-akuten i dag. Förvaltningen skriver i handlingarna att det ”täcker vårdbehovet”.
Hur vet ni att det täcker vårdbehovet när Mariaakuten ofta var fullbelagd?
– Vi har sett att Prima Maria i genomsnitt har haft längre vårdtider för sina patienter än vad BAS har, säger Maria Eriksson, enhetschef psykiatri och samverkan på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
– Man ska erbjuda sluten heldygnsvård i den utsträckning som man behöver det men man ska inte vårdas längre än vad man behöver.
Enligt analysen är de längre vårdtiderna inte motiverade då BAS med sina kortare vårdtider har samma resultat för sina patienter och dessutom har en tyngre patientgrupp med större behov. BAS är som statlig aktör den enda som får vårda beroendepatienter med tvångsvård.
Analysen visar att om BAS hade tagit hand om Prima Marias patienter hade de behövt i genomsnitt 16 extra heldygnsplatser för att täcka upp för vårdbehovet. Det är cirka hälften av de platser som funnits på Mariaakuten.
Har den privata vårdaktören Prima varit för generösa med att lägga in patienter i verksamheten?
– Det handlar inte om att vi ser kvalitetsbrister i Prima Marias slutenvård utan vi har bara sett att man gör på olika sätt gällande vårdtider och därför är platserna nu färre, säger Maria Eriksson.
Miljöpartisten Sandra Ivanovic Rubin skriver till DN att det har funnits ”en överkapacitet” i akutverksamheten för beroende som nu ska justeras.
Richard Wijkström, enhetschef på Prima Maria-akuten sedan ett år tillbaka säger till DN att han inte kan kommentera regionens analys eller slutsatser.
– Det är läkare på plats som gjort bedömningen gällande patientens vårdtid.
På onsdagen klubbade psykiatriutskottet igenom ett tillskott på 13,5 miljoner kronor för att bygga ut och anpassa lokalerna på BAS till det ökade patientflöde som kommer att uppstå när beroendeakuten på Södermalm stänger vid årsskiftet.
Glädjen över nya, större lokaler med två skilda patientingångar är stor bland de anställda vårdarna på BAS.
– Vi har trollat med knäna i 30 år och nu äntligen kommer vi att få större lokaler. Vi kommer att få en dubbel så stor yta vilket vi har kämpat för länge, säger skötaren Jonas Molund som arbetat på BAS i 20 år.
Inom de privata öppenvårdsmottagningarna i Mariakvarteren på Södermalm är stämningen tvärtom bekymrad.
– Vi brukar ta de som mår dåligt och gå rakt över gatan bara och lämna in dem på Maria akuten. Hur det kommer att gå för dem nu det får tiden utvisa. Jag gissar att det tar flera månader innan vi kan se effekterna av det här beslutet ute på gatorna, säger en sjuksköterska.
Läs mer:
Beroendeakuten på Södermalm läggs ned: ”Folk kommer att dö på Mariatorget i stället”
Sandra Ivanovic Rubin (MP): ”Ett sätt att samordna beroendevården med psykiatrin”
Beroendeakuten på S:t Görans sjukhus blir dubbelt så stor
Detta har hänt:
● Juni 2023 tog det rödgröna styret i Hälso och sjukvårdsnämnden i region Stockholm beslut om att till årsskiftet 2024/2025 stänga ned Maria beroendeakut och avgiftning med sina 30 vårdplatser.
● Maria beroendeakut och avgiftning har funnits i byggnaden på Södermalm sedan 1960-talet.
● Planen är att centralisera akutvården för beroende. I stället för två beroendeakuter i länet kommer det att finnas en beroendeakut på St. Göran på Kungsholmen.
● I dag är det den privata vårdgivaren Prima som driver beroendeakuten och avgiftningen på Södermalm. Innan dess var det Capio och innan dess MBAB (personalägt) och innan dess landstinget.
Fakta.Det här kan hända med kroppen vid abstinens
1. Alkohol: skakningar, svettningar, hjärtklappning, delirium, epilepsi-delirium (dödligheten är cirka 20-30 procent vid ett obehandlat delirium)
2. Benzodiazipiner (lugnande tabletter): skakningar, svettningar, hjärtklappning, delirium, epilepsi-delirium (dödligheten är cirka 20-30 procent vid ett obehandlat delirium)
3. Centralstimulantia (kokain, amfetamin etc): ångest, oro, sömnsvårigheter.
4. Cannabis/hasch: abstinens: ångest, oro, sömnsvårigheter.
5. Opiater (heroin, tramadol, oxycontin m fl): frossa, snuva, diarré, kräkningar, led och muskelsmärta.
Källa: Andreas Pauli, överläkare