Sedan ett år tillbaka driver 17-årige Joseph Constantin parfymföretaget Dirista i familjens garage i Umeå. Allt började av en slump. Några år tidigare hade han varit på jakt efter en ny parfym, men inte hittat någon som passade.

– Pappa blev lite less på att vänta och sa lite skämtsamt att jag borde göra min egen parfym, då tänkte jag det kanske kunde bli min grej, berättar Joseph Constantin och öppnar garageporten.

Det doftar sött och fräscht från parfymateljén. Från början kunde Joseph Constantin ingenting om dofter, hur man gör en parfym eller driver ett företag. Han fick i stället läsa böcker om parfym, titta på Youtube och testa sig fram till vilka dofter som passade med vilka.

– Parfym är uppbyggd av oljor, både syntetiska och eteriska som blandas med alkohol. Konsten är att kombinera oljorna och dosera dem rätt utifrån målet med parfymen, förklarar han.

Men att starta parfymföretag var lättare sagt än gjort. Joseph Constantin har behövt läsa in sig på lagar och regler som styr vad parfymen får innehålla eftersom den ska användas på människors hud. Det finns även krav på ventilation och hygien i ”labbet” där parfymen tillverkas.

Alkoholen, som behövs för att dofterna i en parfym ska blomma ut, kräver ett särskilt tillstånd. Det går endast att få om man är över 20 år. Josephs pappa Ibrahim står därför på tillståndet tillsvidare och är med när alkoholen hanteras.

– Som ung blir man inte alltid tagen på så stort allvar, säger Joseph Constantin.

– Men det har inte varit ett hinder. Det största problemet har varit ekonomin. Att driva företag kostar mer än man tror och eftersom jag också går i skolan, kan jag inte ha ett till jobb utöver det här.

Hur många personer under 18 år som driver bolag i Sverige är svårt att svara på. Enligt Bolagsverket startades 57 nya bolag år 2023 av personer mellan 16–18 år. Det är den högsta siffran på fem år. Det stora intresset för företagande hos unga märks hos branschorganisationen Företagarna.

– Vi tog nyligen fram data som visade att andelen unga som driver företag har gått från 15,2 procent år 2018 till 17,6 år 2023, men då gäller det unga upp till 30 år, säger Pernilla Norlin, samhällspolitisk chef på Företagarna.

– Sannolikt är de flesta som driver företag mellan 25–30 år. Det är få som är under det. De flesta som är yngre driver företag genom UF-företagande.

Intresset för företagande syns även i vilka gymnasieutbildningar som unga väljer, berättar Pernilla Norlin. Enligt Skolverket var ekonomiprogrammet det mest populära valet bland elever som sökte till gymnasieskolan inför läsåret 2023/24. Tidigare analyser av unga som drivit UF-företag har även visat att de senare i livet får flera fördelar.

– De får lättare jobb, har färre arbetslöshetsdagar och startar oftare eget företag som anställer fler, säger Pernilla Norlin.

För Joseph Constantin har föräldrarnas stöd varit avgörande. De har hjälpt till att ordna en lokal, lärt honom hur man driver företag och bidragit med pengar för att komma igång.

– Jag har lagt en del av mina sparade pengar på bolaget och så tjänar jag lite på att döma fotboll. Men mina föräldrar har också hjälpt till, de har matchat den summa jag själv lagt in. Jag är väldigt tacksamma för att de har varit så stöttande.

I dag säljer han sin parfym via en webbshop. Han håller även i workshops där personer kan skapa sin egen doft på plats i ateljén.

– Dofter är kopplat till minnet och känslor. På det sättet kan du berätta en historia med parfym. Jag vill göra parfymer som betyder nånting för mig och andra, säger han.

Han går sista året på samhällsprogrammet med inriktning på beteendevetenskap. Den största delen av sin fritid lägger han på företaget, även om han själv inte tycker att det känns som att han jobbar.

– Drömmen är framför allt att få fortsätta jobba med något jag gillar. Det finns ju ingen garanti för att det kommer gå toppenbra, men om jag fortsätter jobba hårt så ser jag inte varför det inte ska göra det.

Hinner du träffa kompisar?

– Jag hänger med vänner ganska ofta. Jag är inte inlåst här inne, säger han och skrattar.

Vad är ditt bästa tips till någon som är ung och vill starta bolag?

– Om du har nåt du känner är kul, börja bara. Du behöver inte kunna allting. Om du inte gör något du gillar kommer du inte heller att orka lägga ner tiden som krävs.

Företag som drivs av personer under 18 år

En person under 18 år får inte driva aktiebolag utan endast handelsbolag, enskild firma eller kommanditbolag.

Bolagsverkets siffror över antal företag som startats av personer mellan 16-18 år är inte heltäckande. Registrering hos myndigheten är valfritt om inte bolaget, enligt vissa parametrar, räkas som ett större företag.

2019: 28 stycken

2020: 39 stycken

2021: 28 stycken

2022: 38 stycken

2023: 57 stycken

2024 (tom 22 aug): 33 stycken

Hos Skatteverket finns totalt 105 personer under 18 år registrerade som enskilda näringsidkare med F-skatt.

Källa: Bolagsverket

Share.
Exit mobile version