Det var den 12 oktober förra året som en 40-årig småbarnspappa sköts ihjäl i sin villa i Västberga. 25 timmar senare dödades två kvinnor i en villa i Tullinge. Kort därefter greps en då 16-årig pojke i en taxi på Huddingevägen efter en biljakt. I bakluckan fanns det automatvapen, en kalasjnikov, som misstänks ha använts vid skjutningarna.

I juni i år åtalades pojken, som har hunnit fylla 17 år, för mord i samtliga tre fall. Enligt stämningsansökan var det han som var skytten. Samtidigt åtalades även en nu 16-årig pojke för att ha beställt morden samt en nu 17-årig flicka och en 22-årig för medhjälp till mord och försök till mord.

– Det här är brott som har begåtts mot helt oskyldiga barnfamiljer nattetid i deras egna hem. Det har alltså skjutit sig in en person och avrättat först en pappa och därefter en mormor och en 20-årig fosterdotter. Det är otroligt brutalt, det går inte att beskriva på något annat sätt, har åklagare Helena Nordstrand tidigare sagt till DN.

Något senare i juni inleddes rättegången, men den pausades efter några dagar då det beslutades att en rättspsykiatrisk undersökning skulle genomföras på den 17-årige pojken och den 17-åriga flickan.

Tidigare hade så kallade paragraf 7-undersökningar genomförts.

– I de undersökningarna var bedömningen att det kunde misstänkas att de lider av en allvarlig psykisk störning, därför rekommenderades en rättspsykiatrisk undersökning, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt som varit ordförande i målet.

Nu har ett utlåtande inkommit från Rättsmedicinalverket beträffande pojken, något SVT Stockholm var först att rapportera. Det gör gällande att han inte led av en allvarlig psykisk störning vare sig vid tillfället för brotten eller vid tiden för undersökningen. Slutsatsen är att det därmed inte finns några medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

– Nu inväntar vi utlåtandet beträffande den andra personen som väntas komma senast i morgon, säger Sofia Jungstedt.

Planen är sedan att förhandlingarna fortsätter den 12 augusti. De kommer då enbart att beröra de båda 17-åringarna, för de övriga två åtalade är förhandlingarna slutförda.

Rättspsykiatriska undersökningar kan ge underlag för bedömningen av straff, de kan också ha betydelse för avgörandet av de åtalades uppsåt.

– Det kan framkomma att det föreligger ett fängelseförbud, säger Sofia Jungstedt.

Unga personer mellan 15 och 17 år som har begått allvarliga brott döms dock i första hand till sluten ungdomsvård. Att så pass unga döms till fängelse i Sverige är mycket ovanligt. Beträffande uppsåtsfrågan säger Sofia Jungstedt rent generellt att en rättspsykiatrisk undersökning kan ge inblick i vilken grad en tilltalad har varit medveten om sina handlingar.

Läs mer:

Den misstänkte anstiftaren skrattar under polisförhören

Hur gick det till när en pojke blev misstänkt kontraktsmördare?

Mamman sköts med tvååring i famnen hemma i villan

Share.
Exit mobile version