Place de la Concorde i Paris är ett torg fyllt med historia.

Här börjar paradgatan Champs-Élysées, här halshöggs Ludvig XVI och Marie-Antoinette 1793 och mitt på torget tornar den över 3 000 år gamla Luxorobelisken som skänktes till Frankrike av Egypten i mitten av 1800-talet.

Men under OS-veckorna råder här en helt annan stämning här. Nu är torgbreakdance, skejt, bmx-cykel och 3×3-basket. Sporter som är väldigt olika men som ändå kan ses höra ihop.

– Det är som man brukar säga: ”from the streets to the Olympics” – från gatorna till OS. Här är det verkligen den vibben, säger den lettiske 3×3-spelaren Nauris Miezis.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Han var med i det lettiska laget som vann ett historiskt guld i Tokyo när sporten för första gången var med på OS-programmet. Lettland är på god väg att försvara guldet. Inför avgörandet är de obesegrade och har redan säkrat en plats i måndagens semifinaler och finalspel.

– De har byggt upp det otroligt bra här. Arenan är fantastisk. Stor, med många åskådare. Det saknade vi i Tokyo, säger Miezis.

Från att ha spelats spontant på asfaltsplaner och i gymnastiksalar världen över började 3×3 standardiseras under 2000-talet som en ordentlig tävlingsform. Först på gatufestivaler som skulle kunna liknas vid X-games för skateboard, skidor och bmx-cykel. Sedan 2011 ordnar Internationella basketförbundet Fiba ett världsmästerskap och en världscup för klubblag.

Bild 1 av 2

Kanada spelar mot Kina i damernas 3x3-turnering i OS.

Bild 2 av 2

I ett försök att bevara – och även slå mynt av – sportens gatukredd kan sponsorer visa upp sina loggor i form av tillfälliga tatueringar på spelarnas biceps.

Reglerna är enkla. Spelet går snabbt, utan pauser. Och steget för ungdomar att börja spela är minimalt. Allt som behövs är en boll och en korg.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har sedan 2014 aktivt jobbat för att föryngra OS för att fortsätta hålla spelen relevanta. 2017 beslutades att 3×3 skulle få en plats på OS-programmet och i Paris har även andra sporter

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Sedan OS-debuten i Tokyo har fler fått upp ögonen för sporten. Både åskådarna och spelarna är fler, säger Nauris Miezis.

– Det visar sig inte minst genom att stora, kända basketnamn ansluter sig och börjar spela 3×3, säger Nauris Niezis som även själv tidigare spelade ”vanlig” basket professionellt i den lettiska ligan.

Hälften av det lettiska guldlaget från Tokyo är utbytt. Trots att sporten vuxit verkar stora basketländer som USA ännu inte rå på Lettland.

– Målet är att försvara guldet, säger Nauris Miezis.

Fakta.Så funkar 3×3

Lagen består av fyra spelare, varav tre är på planen samtidigt.

Båda lagen spelar mot en korg. Man får en poäng om man lägger i bollen från nära håll – två om man är utanför skottlinjen.

Det lag som först når 21 poäng eller är i ledning efter matchens tio minuter vinner.

Är det lika efter 10 minuter går matchen till förlängning där det lag som först gör två poäng vinner.
Sporten OS-debuterade i Tokyo 2021. Lettland vann guld på herrsidan, den ryska olympiska kommitténs lag (ROC) silver och Serbien brons. USA vann guld på damsidan, den ryska olympiska kommitténs lag (ROC) silver och Kina brons.

Share.
Exit mobile version