Det rör sig om runt 500 läkare som genom åren arbetat övertid, haft jour eller varit sjukskrivna från jobbet utan att få rätt ersättning. Läkarna har alla arbetat åt Region Jämtland Härjedalen och det var under ett möte mellan fack och arbetsgivare som det hela uppdagades.

– Under pandemin fick vi siffror över bland annat sjuktalen presenterade för oss av regionen och såg att de inte stämde med vad våra medlemmar signalerade, vilket senare visade sig vara sant, berättar Annika Östling, ordförande i Jämtlands läkarförening.

Efter mötet med regionen skickade fackföreningen innan en förhandlingsframställan gällande felaktigheter i läkarnas ersättning och arbetstider.

Två år senare var förhandlingen klar där regionen ådrog sig att återbetala alla läkare som drabbats, tio år bakåt i tiden. Efter en omfattande kartläggning har regionen nu börjat återbetala läkarna. Det rör sig både om de som är anställda i dag, men också pensionerade läkare och dödsbon.

Hittills har regionen lagt ut 1,8 miljoner kronor för missade ob-ersättning, sjukpenning och jourtid. Hur mycket varje person har fått varierar enligt Annika Östling.

– För någon som kan det handla om missad OB-ersättning för en vardagskväll. Det blir 70 kronor plus dröjsmålsränta, så kanske en hundralapp för individen. Sedan har vi vissa som haft en utebliven sjuklön och då rör det sig om 6 000–7 000 kronor, säger hon.

– Det kan handla om närmare 50 000 kronor för någon enskild.

Vad tänker du om att det blivit så många fel under lång tid?

– Det är allvarligt, men arbetsgivaren har tagit det här på stort allvar och gjort en ordentlig genomlysning. Våra lönesystem är komplicerade och datasystemen är inte så moderna. Tyvärr har det inte varit lätt att göra rätt, säger Annika Östling.

Först ska regionen rätta alla fel och betala ut rätt ersättning. Därefter kommer alla som drabbats att kunna söka skadestånd för sveda och värk på 3 000 kronor per år som man varit drabbad.

Enligt Ann-Marie Åsander, förhandlingschef på region Jämtland Härjedalen är det inte enkelt att svara på varför det här har kunnat ske.

– Många kockar är det väl, rent generellt. Det är väldigt komplext. Det är inte en person eller en funktion som hanterar alla läkares ersättning, utan det har varit många olika arbetsplatser, säger hon.

– I grund och botten handlar det om att vi har haft bristande rutiner och kunskapsluckor.

Regionen har sedan upptäckten genomfört utbildningar och informationsträffar, tagit fram utbildningsmaterial och satt spärrar för att det ska bli lättare att göra rätt. Förhoppningen nu är att det inte ska bli mer fel i framtiden och att förtroendet för regionen ska återställas.

– Jag tycker vi tillsammans med läkarföreningen tagit oss igenom det här på ett bra sätt trots att vi har haft tuffa förhandlingar under resans gång, säger Ann-Marie Åsander.

Share.
Exit mobile version