Innan Rysslands invasion den 24 februari 2022 bodde omkring 2 300 personer i Gammalsvenskby i Ukraina. Byn har bestått av ättlingar från estlandssvenskar som tvångsförflyttades till området på 1700-talet. Efter krigsutbrottet har de flesta lämnat byn. I dag bor det knappt 80 personer kvar – främst gamla och personer med funktionsvariationer som antingen inte kan eller vill lämna byn.
En av personerna som bott kvar är 83-åriga Mykhailo Mykhailovych Sushchak. Fredagen den 27 september träffades han av ett av de dagliga angreppen mot byn när han var ute och gick med sin cykel. Drönarattacken tog 83-åringens liv. Efter sig lämnar Mykhailo Mykhailovych Sushchak sin fru sedan 59 år. Hon har nu tagit sig till en grannby.
Sofia Hoas, ordförande i föreningen Svenskbyborna, har varit i området 20 gånger sedan 2010 och träffat mannen.
– Jag kände honom inte personligen men jag har träffat honom. Hans barnbarn är en av våra hjälparbetare som riskerar mycket i sitt arbete, säger hon.
Barnbarnet Viktor Yaroshenko beskriver sin farfar som en ”mycket snäll person” i ett mejl till DN via Sofia Hoas. Han har byggt flera av husen i byn och hjälpt till att släcka bränder efter brandbomder. Mykhailo Mykhailovych Sushchak beskrivs ytterligare som en person som hade för vana att hjälpa andra människor.
Sofia Hoas hävdar att de som styr drönarna kan se sina mål och därmed att det i det här fallet var en gammal man med en cykel som träffades av luftangreppet.
– Det är hemskt att Ryssland ständigt bryter mot de internationella krigslagarna, säger hon.
Sen invasionen har uppemot 20 civila dött i ryska attacker i Gammalsvenskby. Kyrkan, muséet, sjukstugan och kommunhuset har också förstörts i de frekventa attackerna mot byn som började i januari 2023.
Fakta.Gammalsvenskby
● Gammalsvenskby i södra Ukraina grundades 1782, när den ryska kejsarinnan Katarina den stora förflyttade Estlandssvenskar från Dagö till det nyerövrade området i Ukraina. Föreningen Svenskbyborna har sedan 1990-talet haft nära kontakt med byn och ägnat sig åt hjälparbete där.
● Situationen i Gammalsvenskby har varit svår sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga invasionskrig i Ukraina i februari 2022. Under cirka ett halvår befann sig byn under rysk ockupation, men i november 2022 tvingades de ryska ockupationsstyrkorna bort från västra delen av Chersonregionen och över till Dnjeprflodens östra bank. Sedan befrielsedagen kontrollerar Ukraina den västra delen av Cherson och Ryssland den östra, med Dnjeprfloden emellan.
Nedströms ligger den sedan i juni söndersprängda vattenkraftsdammen Kachovka och uppströms Ukraina största kärnkraftverk, Zaporizjzja.
Källa: DN
I juni rapporterade DN om att situationen var svårare än någonsin för Gammalsvenskby. Byn har varit utan el och vatten sedan oktober 2022. Föreningen Svenskbyborna bidrar som hjälporganisation och skickar ner mediciner, transportmedel och bricketter som används för uppvärmning. Mat och vatten levereras av andra hjälporganisationer. Insatserna försvåras av de dagliga luftangreppen.
Nu väntar ytterligare en krigsvinter, en dokumenterat svår årstid i det krigsdrabbade Ukraina – bland annat på grund av ryska angrepp mot elens infrastruktur. Sofia Hoas tror att den kommande vintern blir minst lika tuff som den förra i Gammalsvenskby.
– De kommer överleva. Det hade inte vi gjort som är bortskämda. Men byborna är ett robust folk som är vana vid att leva under enkla förhållanden, utan el och vatten en längre tid, säger hon.
Förödelsen skapar också ett psykiskt lidande i byn, enligt Sofia Hoas.
– Att se sina hem och hus förstörda gör det svårt att känna någon framtidstro, att se när kriget ska ta slut. Just nu känns det långt bort.
Läs mer:
Läget värre än någonsin i sönderbombade Gammalsvenskby: ”Finns inte mer”
Vi välkomnas till befriade byn – på klingande svenska