Regeringen lovade att göra ”allt som krävs” efter DN:s avslöjande för två år sedan när 77 thailändare vittnade om dubbla kontrakt, omhändertagna pass och skulder trots långa arbetsdagar och undermåliga boenden i de svenska bärskogarna.

Detta följdes av nya avslöjanden om hur vissa jobbar veckans alla dagar utan vila, och hur andra plockar bär till Ica och Coop för 37 kronor i timmen.

Sedan dess har myndigheterna dragit åt tumskruvarna och spelreglerna förändrats.

Allemansrätten ger vem som helst tillgång till bären i de svenska skogarna, men de stora volymerna plockas av thailändska medborgare. Eftersom de är tredjelandsmedborgare utanför EU behöver de arbetstillstånd för att kunna jobba med det som växt till en miljardindustri.

Under de senaste tio åren har i snitt 4 300 thailändska bärplockare kommit varje sommar, och toppåret 2022 kom närmare 7 000.

I år har nästan alla nekats.

Av de 2 397 bärplockare som sökte tillstånd i år har bara 89 fått grönt ljus – alla kopplade till ett enda bolag.

DN har tidigare avslöjat missförhållanden i samtliga av de fem berörda bärföretagen som nu stoppas. Även om de i år erbjuder direktanställningar i stället för att gå via thailändska bemanningsbolag anses de inte uppfylla de formella kraven för att arbetstillstånd ska utfärdas.

I huvudsak har det fallit på oskäliga arbetstider och för höga boendekostnader, förklarar Migrationsverkets sektionschef Hanna Geurtsen.

– Det håller inte att säga att ”de ville plocka mycket bär”. Man har fortfarande ett arbetsgivaransvar.

– Saknas förmågan att reglera arbetstiden eller att genomföra det som kollektivavtalet säger så är det ointressant om man gärna vill att det ska bli bra.

DN har i en rad artiklar kunnat visa att thailändska bärplockare jobbar uppemot 18 timmar om dagen för att tjäna mer pengar, bland annat för att hinna betala av skulden de dragit på sig för att komma till Sverige.

Nu framgår det i handlingar från Migrationsdomstolen och Migrationsverket att myndigheter samarbetat för att verifiera de långa arbetsdagarna i bärskogarna.

Genom spaningsinsatser förra säsongen kunde polisen och Arbetsmiljöverket visa att bärplockarna hos en av de större aktörerna lämnade sina boenden redan mellan klockan 03.30 och 05.30. Inte förrän mellan 18 och 21.30 var de tillbaka för att väga in bären.

Alltså minst 12,5 timmars arbetspass – något helt annat än vad som redovisats i tidkorten, enligt handlingarna.

Flera personer från det berörda bolaget startade sedan ett nytt bärföretag, som skulle kunna ha blivit det största den här säsongen. Men myndigheterna konstaterar att det i praktiken är samma verksamhet – fast i ny kostym – och stoppade nyligen fler än tusen thailändska bärplockare knutna till företaget.

Oskäligt höga kostnader för boenden är alltså ytterligare ett skäl till avslagen inför årets säsong.

– Det ser lite olika ut mellan bolagen, men i vissa fall har vi kommit fram till att kostnaden som de vill ta ut av plockarna inte motsvarar hyran för tre månader, utan snarare för ett helt år, säger Hanna Geurtsen.

Hon menar att vändpunkten för bärbranschen kom för två år sedan efter DN:s första stora publicering och rapporterna från svenska ambassaden i Bangkok. Vid den tidpunkten hade myndigheterna också blivit bättre på att samarbeta, inte minst genom de nya gemensamma centren mot arbetslivskriminalitet.

– Som alltid finns tre ben i detta. Den granskande, den tillämpande och den lagstiftande. De samverkar alltid och det märks särskilt tydligt i det här fallet.

– Man kan betona särarten och hur unikt det här är, men utvecklingen ska också ses i ljuset av att det finns en stark politisk vilja att reformera arbetskraftsinvandringen från tredje land.

Går det att garantera rimliga arbetsvillkor i bärindustrin nu?

– Bolaget vars anställda beviljats arbetstillstånd har visat för oss att de ska upprätthålla schysta arbetsvillkor, det är så långt jag kan sträcka mig. Det kan fortfarande dyka upp bärplockare med anställningsvillkor som inte prövats av Migrationsverket.

Så risken finns fortfarande?

– Det här är första steget i värdekedjan som går hela vägen från plockning till försäljning. För att det ska kännas schyst längs hela kedjan måste fler agera.

Fakta.DN:s granskning

Sommaren 2023 publicerade DN en granskning av bärbranschen och kunde avslöja en rad oegentligheter i fem bärbolag.

Efter DN:s granskning skärpte Migrationsverket sina kontroller och nekade fler arbetstillstånd än tidigare. LO krävde en lagändring, problemen har lyfts i FN och regeringen lovade att göra ”allt som krävs” för att komma tillrätta med problemen.

Förra året föreslog en statlig utredning att bärplockare ska uteslutas från möjligheten att få arbetstillstånd i Sverige efter missbruk av regelsystemet.

Läs mer:

Bärplockare får vänta på upprättelse

”Bärplockningen i Sverige värsta tiden i mitt liv”

Sliter 12-timmarsdagar i skogen – Ica och Coop fortsätter sälja bären

Bärföretagare utnyttjade bärplockare – döms till fängelse

Här hittar du alla artiklar i DN:s granskning

Share.
Exit mobile version