Fallet tas upp i Leipzig, i den tyska motsvarigheten till Högsta domstolen, under onsdagen. Drygt ett och ett halvt år har gått sedan kvinnan fick sin fällande dom.

I december 2022 dömdes den i dag 99-åriga kvinnan för medhjälp till 10 505 mord, samt medhjälp till fem mordförsök. Domaren i tyska Itzehoe slog fast att kvinnans arbete som sekreterare var nödvändigt för att möjliggöra det grymma, systematiska dödandet i koncentrationslägret Stutthof. Sekreteraren fick ett villkorligt fängelsestraff på två år. Straffet förmildrades av att hon var under 20 år när brotten begicks.

Den åtalade kvinnan arbetade som sekreterare åt lägrets kommendant mellan 1943 och 1945, och misstänks bland annat ha skrivit ned order om att mörda människor i gaskammaren och gjort listor över fångar som skulle deporteras till Auschwitz. Själv har hon sagt att det enda hon minns är att hon en gång beställde redskap till kommendantens trädgård.

Koncentrationslägret Stutthof i Polen upprättades 1939. Hit skickades bland andra judar och polacker som protesterat mot den tyska ockupationen. Fångarna tvingades till hårt fysiskt arbete, och de som bedömdes vara för svaga dödades med gift av lägrets läkare eller tvingades in i lägrets gaskammare. Över 60 000 människor dog i Stutthof under Förintelsen.

Den 99-åriga kvinnan är inte den första person som arbetat i koncentrationslägren som åtalas långt efter krigsslutet. Länge ansågs lägrens medarbetare bara kunna dömas om det gick att koppla deras handlingar till specifika mord. Men när en man som vaktat Förintelselägret Sobibór åtalades i München 2011 slog domstolen fast att han ”varit en del av ett utrotningsmaskineri”. Domen hann inte vinna laga kraft innan mannen dog, men ett par år senare gjorde en domstol i Lüneburg en liknande bedömning. Då dömdes Oskar Gröning, som arbetat som revisor i Auschwitz, för medhjälp till över 300 000 mord. Bedömningen förändrade rättsläget, och sedan dess har flera lägervakter dömts för medhjälp till mord.

Nu hävdar den 99-åriga kvinnans försvarsadvokat att hennes fall skiljer sig från de andra, och att flera viktiga frågor är obesvarade. Advokaten anser bland annat att man inte kunnat bevisa att kvinnan haft uppsåt att begå brotten.

Under rättegången mot 99-åringen har flera Förintelseöverlevare som deporterades till Stutthof vittnat. I februari 2022 berättade 97-åriga Towa-Magda Rosenbaum om sin tid i koncentrationslägret.

– Man kan inte glömma hunger. Man kan inte glömma slag. Man kan inte glömma rädsla, sade hon då, enligt tidningen Der Spiegel.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Advokaten Onur Özata, som företräder flera av överlevarna, säger till tidningen att den åtalade kvinnan inte var någon vanlig sekreterare.

– Kommendanten var beroende av henne. Hon visste allt om de outhärdliga levnadsförhållandena, om det dagliga dödandet. Hon visste allt, säger han.

I slutet av rättegången i Itzehoe gjorde kvinnan ett kort uttalande om sin egen syn på anklagelserna.

– Jag är ledsen för allt som hänt och jag ångrar att jag var i Stutthof vid den tiden. Mer än så kan jag inte säga, sade hon då.

På grund av de misstänktas höga ålder kan rättsprocessen bli den sista mot en person som arbetat i ett koncentrationsläger. Ett utslag från högsta domstolen i Leipzig väntas antingen den 6 eller den 20 augusti.

Läs mer:

101-åring som vaktade koncentrationsläger döms till fem års fängelse

Rättegång mot lägervakt: ”Jag vill bara att han ska titta på oss och känna skuld”

Share.
Exit mobile version