I början av september fick medarbetarna på SVT, SR och UR veta att det gemensamma bolaget Sveriges Radio Förvaltning (SRF) ska spara 16 miljoner kronor. För att nå sparmålet ska den gemensamma researchavdelningen och biblioteket ska läggas ned.
SRF har huvudsakligen hand om bolagens fastigheter, men också biblioteket och researchavdelningen där medarbetare har tillgång till böcker, press från hela världen och arkiv, förutom ett tidningsarkiv också radions arkiv som använda flitigt.
Nedläggningen väckte reaktioner på SR, där man snabbt samlade sig i en skriftlig protest. I förra veckan hade 155 medarbetare undertecknat ett upprop i syfte att stoppa planerna.
Nu har även kollegorna på SVT samlat sig till ett upprop, i skrivande stund undertecknat av 147 medarbetare över hela Sverige. I ett öppet brev till SVT:s ledning skriver man följande:
”Vi uppmanar er att för tillfället dra tillbaka ert beslut, göra en kartläggning av hur SRF Research används och utifrån en sådan kartläggning och med public services fundament och uppdrag i åtanke omvärdera och göra en ny sparplan. I dyrtider är det viktigt att faktiskt säkra de värden man redan har. Något annat har vi inte råd med.”
Ledningens svar på uppropet har varit att beslutet ligger fast, berättar Oskar Anesten, redaktör på ”K Special” och en av personerna bakom uppropet.
– Det här är ett svärdshugg rakt i public services hjärta, säger han.
Oskar Annesten berättar att SVT:s ledning nu har uppmanat de olika redaktionerna att karlägga sitt behov av research. Ett behov som han i dag menar tillgodoses av SRF.
– Den saken är förstås något man borde ha gjort innan man fattade beslutet. Att lägga ned en fullt fungerade infrastruktur känns inte genomtänkt. säger Oskar Anesten.
Michael Österlund, divisionschef för Programdivisionen på SVT, förklarar den något märkliga turordningen med att man inte ville skapa oro hos SRF:s anställda.
– Rent krasst hade risken då varit att de fått höra om nedläggningen bakvägen. Bolaget ska nu renodla verksamheten och bara ha hand om fastigheterna, säger han.
Michael Österlund var en av tre chefer som tidigare i veckan tog emot uppropet. Han välkomnar det stora engagemanget bland medarbetarna för en enligt honom mycket viktig fråga. Hur researcharbetet ska se ut i framtiden kan han i dagsläget inte svara på.
– Jag ska inte utesluta någon lösning i det här skeendet. Det jag kan säga är att det i framtiden måste bli billigare och effektivare, säger Michael Österlund.
Bland de som har skrivit under uppropet finns granskande reportrar, dokumentärfilmsmakare, nyhetsreportrar och programledare, däribland Jessika Gedin, programledare ”Babel”.
– Jag trodde faktiskt inte att det var sant först. Det är som att skriva under sin egen yrkesmässiga dödsdom att gå med på att det här sker, säger hon.
Jessika Gedin menar att ett program som ”Babel” i stort sett är omöjligt att göra utan SRF och biblioteket. Bibliotekets och SRF:s kunskap, erfarenhet och snabbhet är enligt Jessika Gedin en grundförutsättning för att SVT ska kunna göra sina program.
– Vi på ”Babel” hade inte kunnat göra våra intervjuer med Abdulrazak Gurna, Jon Fosse, Zadie Smith, Salman Rushdie, Margaret Atwood. Eller snarare, vi hade kunnat göra intervjuerna men de hade blivit betydligt dummare, tråkigare och töntigare, säger hon.
Bland övriga profiler som har skrivit under uppropet finns bland andra Samir Abu Eid, mellanösternkorrespondent, Kristofer Lundström, programledare för ”Kulturnyheterna”, Linus Brohult, huvudredaktör Vetenskap och Dan Josefsson, producent ”Dokument inifrån”.
Läs mer:
Nya SR-nedskärningar kan slå mot research