Olle, som egentligen heter något annat, blev tidigare i år utesluten av sin förening. Skälet var bland annat att ishockeyklubben ansåg att pojklagsspelaren och hans familj motarbetat föreningens verksamhet.
Nu har Svenska ishockeyförbundet slagit fast att klubben gjorde fel och att han fortfarande ska betraktas som medlem.
Men föreningen låter honom inte delta i verksamheten.
– Vi har inte resurser för att hantera det här, säger en talesperson för klubbstyrelsen.
DN har i flera artiklar redogjort för striden mellan ishockeyklubben och Olles pappa, som gjort ett mycket stort antal anmälningar mot föreningen till olika instanser. Bland annat anser vårdnadshavaren att klubben inte tagit tillräcklig hänsyn till Olles NPF-diagnos och att han därigenom kränkts och diskriminerats.
Fallet betraktas som mycket ovanligt och har skapat debatt inom svensk idrott.
Klubben har avfärdat anklagelserna och hävdar att pappan, som inte är medlem i klubben, och hans agerande gjort att ledare, spelare och deras föräldrar hotat med att lämna föreningen om inte situationen löses.
Efter att Olle i december i fjol stängts av från verksamheten fattade klubbstyrelsen i maj beslut om att utesluta Olle. Fallet anmäldes till Svenska ishockeyförbundet. Nu har förbundsstyrelsen dömt till Olles fördel och beslutat att uteslutningen är regelvidrig.
Förbundet konstaterar att ishockeyklubben gjort allt som kan förväntas av en idrottsförening för att medlemmen ska få utöva sin idrott och att det står klart att pappans agerande motarbetat föreningens intressen och dess verksamhet, men att det är inte skäl för att utesluta Olle.
”Eftersom det nu aktuella uteslutningsärendet avser ’XX’ kan dennes vårdnadshavares agerande emellertid inte ge någon betydelse i bedömningen om det finns saklig grund för uteslutning”, skriver förbundet i sitt beslut och tillägger att det inte framkommit tillräckligt kring Olles uppträdande för att han ska anses ha motarbetat föreningens intressen.
Samtidigt konstaterar förbundet att det som ”lagts Olle till last typiskt sett kan få konsekvenser för spelarens möjligheter att delta i lagverksamhet”.
Det är just vad det fått.
– Vi stoppar honom inte från att vara medlem, men han kommer inte att spela ishockey – hos oss i alla fall. Vi har inte tillräckligt med resurser för att hantera det här, säger talespersonen och betonar att resurser i det här fallet syftar på flera saker.
– Jag vet att föräldrarna ser det här som att det finns tillräckligt med ledare i laget, men det här är ju en helt annan resursfråga med tanke på digniteten på situationen. Att vi tvingas ägna timmar varje vecka att prata om det här tar resurser. Att vi har ledare som säger att om han kommer tillbaka, så slutar vi – det är också en resursfråga, säger styrelsemedlemmen.
Olle tillhörde den aktuella klubben innan han gick över till en grannförening, där pappan blev ledare. Även där uppstod meningsskiljaktigheter och pappan ville då återvända till moderklubben. Styrelsemedlemmen säger att man tvekade eftersom man visste vilka problem som uppstått, men att man tog emot Olle och samtidigt gjorde klart för pappan att han och Olle måste följa de regler som klubben satt upp.
– Vi har sträckt ut en hand och verkligen försökt hjälpa den här killen så att han kan få spela hockey, men nu orkar vi inte mer. Vi är trötta, säger styrelsemedlemmen.
Även om Ishockeyförbundets beslut inte kan överklagas rullar fallet vidare.
Johan Peterson Aldergren är ordförande i organisationen Safesport Sweden och familjens ombud. Han konstaterar att Ishockeyförbundets beslut innebär att ”Olle” på ogiltiga grunder utsatts för en mer än åtta månader lång avstängning, som inneburit att hans idrottssatsning saboteras och att han utsatts för social isolering.
Han hänvisar till Riksidrottsförbundet stadgar, där det står att en medlem har rätt att delta i föreningens idrottsliga verksamhet.
– Klubben försöker nu runda förbundets beslut genom att tala om resursbrist och det innebär ytterligare en orättmätig bestraffning av den här pojken, säger Peterson Aldergren, som menar att klubbens agerande kan ses som ett brott mot barnkonventionen.
Safesport har nu skrivit till ansvariga i klubbens hemkommun och vill att kommunen sätter press på klubben för att hjälpa Olle.
– Inget barn skall behöva utsättas för något sådant här och kommunen har en mycket viktig roll att spela då föreningen både använder kommunalt ägda anläggningar och erhåller kommunala bidrag, säger Peterson Aldergren.
Läs mer:
13-årige Olle hotas av uteslutning av ishockeyklubben
RF-juristen: ”Ett exceptionellt fall”
Jens Littorin: Låsningarna i ”Fallet Olle” väcker frågor om hur konflikter inom idrotten ska lösas
Juristen vill se ”Fallet Olle” prövat i Riksidrottsnämnden