De senaste åren har forskning visat att den som tränar förbättrar sin fysiska hälsa och mår bättre psykiskt. Nu visar ny svensk forskning hur viktigt det är att hålla i sin träning över tid för att inte tappa konditionen och drabbas av sjukdom.
– Man bör ha ett livslångt perspektiv. Det minskar risken för både fysiska, psykiska och neurologiska sjukdomar, säger Camilla Wiklund, som är forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Hon och hennes kollegor har använt data om mer än 131 000 män från det svenska mönstringsregistret och företagshälsovården under åren 1972-2020. I studien mättes männens kondition genom cykeltest vid två tillfällen; dels vid mönstringen till värnplikten och dels senare i vuxen ålder. Det var i genomsnitt cirka 25 år mellan de båda mätningarna. Efter det andra konditionstestet fortsatte forskarna att följa männen i olika hälsoregister i snitt åtta år.
Forskarna ville undersöka om det finns samband mellan förändringar i konditionen mellan de två mätningarna och risken att drabbas av depression, ångest, stroke och vaskulär demens senare i livet. Vaskulär demens kallas också blodkärlsdemens, och orsakas av störningar i blodflödet i hjärnan.
De fann en tydlig koppling mellan en försämrad kondition och högre risk för de fyra sjukdomarna. Men de såg också att:
–Den som förbättrar sin kondition (från måttlig till hög) mellan mätningarna minskar risken (16 procent) att drabbas av ångest senare i livet.
–Att i stället få sämre flås mellan tonår och vuxen ålder ökar risken för depression och ångest med 24 respektive 25 procent.
Enligt Camilla Wiklund visar resultaten hur viktigt det är att konditionsträna, oavsett träningsform.
– Det både skyddar mot och förebygger sjukdom, säger hon.
Resultaten i den nya studien, som publiceras i tidskriften American Journal of Preventive Medicine, är därför lite oroväckande, menar Camilla Wikholm.
– Svenskarnas kondition har försämrats över tid. Det betyder att fler på sikt kan få en ökad risk att drabbas av hälsoproblem.
Fakta.Vad innebär god kondition?
En person med låg kondition (maximal syreupptagningsförmåga på 25 to <32 ml/min/kg) kan gå en promenad i 30 minuter utan att behöva stanna och vila.
Måttlig kondition (32 to <46 ml/min/kg) krävs för att man ska kunna jogga långsamt (snabbare än promenadtakt) i 30 minuter utan vila.
Hög (god) kondition innebär en syreupptagningsförmåga på (≥46 ml/min/kg). Ju högre kondition man har desto snabbare takt orkar man hålla.
Tips för att komma i gång med träning finns bland annat på 1177.se
Den nya studien har bara undersökt kondition hos män.
– I våra tidigare studier har vi sett att kondisen inte tycks spela lika stor roll för kvinnornas psykiska hälsa. Varför det är så vet vi inte, men det kanske beror på hormoner, säger Camilla Wiklund.
Varför ger motion så många hälsofördelar? Det finns flera möjliga orsaker, menar Camilla Wiklund. Forskning har bland annat pekat på att konditionsträning kan leda till strukturella, cellulära och molekylära förändringar i delar av hjärnan som har koppling till psykisk ohälsa.
En annan förklaring kan vara att träning har en anti-inflammatorisk effekt på kroppen och hjärnan. Dessutom har forskning visat att fysisk aktivitet bevara hjärnans storlek och plasticitet, vilket skyddar mot till exempel stroke och vaskulär demens.
Men måste det vara pulshöjande aktivitet, eller går det lika bra att styrketräna? Enligt Camilla Wiklund är all form av fysisk aktivitet bra, men de nya resultaten visar att konditionsträning verkar vara viktigt för att påverka sjukdomsrisken på sikt.
– Men ensidiga levnadsvanor blir aldrig bra, så jag tror ändå att man bör träna både styrka och kondition.
Fakta.Om studien
I snitt var tredje vuxen får en depression någon gång i livet. Kvinnor har en något högre risk än män att drabbas.
Studien är en observationsstudie, och därför går det inte att dra säkra slutsatser om orsakssamband.
Forskarna har tagit hänsyn till en lång rad faktorer, till exempel BMI, ålder, träningsvanor, rökning, stress och generell hälsa som kan påverka resultatet.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Preventive Medicine.
Läs mer:
Hög kondition kan skydda män mot depression
Så ska 55-plussare träna för att hålla igång hjärnan