Tidigare i veckan rapporterade DN om Bahar, som har en ryggmärgsskada och tidigare har haft personlig assistans 17 timmar om dygnet. Nu, fem år senare, efter att hon flyttat från Göteborgs kommun till Partille, bedöms hon klara sig med 8 timmar.
Regeringen vill jämna ut skillnaderna mellan kommunerna genom att låta staten ta över alla assistansbedömningar. Men regeringspartiet Liberalerna menar att det krävs en ännu större förändring av lagstiftningen.
– Det har gått alldeles för långt mot minut och sekundräkning, säger riksdagsledamoten Malin Danielsson, som är funktionsrättspolitisk talesperson för partiet.
Riksdagsledamoten betonar att LSS slår fast att personer med funktionsnedsättningar har rätt till en individuell bedömning av sitt behov. Men i takt med att allt fler assistansärenden avgjorts i domstol har det uppstått en rättspraxis som både kommunerna och Försäkringskassan lutar sig mot när de gör sina bedömningar.
Det borde inte få ske, menar Malin Danielsson.
– Bara för att Lisa fått en bedömning som säger att hon behöver klippa naglarna x antal gånger betyder det inte att Pelle har samma behov, säger hon.
Liberalerna vill ”nollställa” rättspraxisen. Partiet vill även att bedömningarna av en persons assistansbehov utgår ifrån en helhetsbedömning, i stället för att handläggarna räknar ihop antalet minuter som ett toalettbesök eller en måltid ska ta. Ytterligare en förändring som partiet föreslår är att fler behov klassas som grundläggande. Det är sådana behov – dit exempelvis andning och toalettbesök räknas – som avgör om någon har rätt till personlig assistans över huvud taget.
– I nuläget ses påklädning av byxor och tröja som ett grundläggande behov, men inte att ta på sig ytterkläderna, säger Malin Danielsson.
Under de senaste åren har antalet personer som får assistans minskat. Malin Danielsson säger att Bahar, som DN rapporterat om, är en av många som drabbats av en negativ trend.
– Det här är ytterligare ett exempel på det som vi har sett under en längre tid, att många får neddragningar i sina timmar och andra LSS-insatser.
Vilket ansvar har ni som regeringsparti för att det ser ut såhär?
– Det här är en utveckling som pågått under en lång tid tillbaka. Från Liberalernas sida har vi drivit på för att hela tiden lappa och laga i LSS-lagstiftningen, säger Malin Danielsson.
Regeringspartierna är överens om att ansvaret för assistansbedömningarna ska föras över till staten. Men reformen drar ut på tiden. Malin Danielsson medger att ändringen som hennes parti föreslår inte heller kommer att ske inom den närmaste framtiden.
– Jag tror tyvärr att det dröjer, för jag är inte säker på att det finns ett tillräckligt stort stöd för att få igenom en sådan i närtid, säger hon, och fortsätter.
– Men från Liberalernas sida skulle vi gärna se att man gör detta parallellt. Vi måste åtminstone se över grundläggande behov samtidigt, säger hon.
Fakta.Detta är LSS
■ Rätten till personlig assistans regleras av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den trädde i kraft 1994 och brukar beskrivas som den dåvarande socialministern och ledaren för Folkpartiet – Bengt Westerbergs – verk.
■ Den som behöver personlig assistans för sina grundläggande behov (som exempelvis andning) under minst 20 timmar per vecka får stöd av Försäkringskassan. Den som behöver stöd för grundläggande behov under färre än 20 timmar får assistans av kommunen.
■ Regeringen vill att staten ska ta över huvudmannaskapet för all personlig assistans. När detta kommer att kunna ske är i nuläget oklart.
Källa: Socialstyrelsen, Försäkringskassan