Det är en alldeles vanlig dag i mitten av december månad. Luften är klar, solen blek och termometern visar fyra minusgrader i huvudstaden. Den strävhårige och jag går förbi granförsäljarna som raddat upp rödgran och kungsgran och enriskransar utmed en mur på gatan.
Jag drar in grandoften och får en ljuvlig förnimmelse av skog. Det får kanske även det femtiotal kvalster, spindlar och insekter som har hyrt in sig i varje gran över julen.
December är näsans månad. Det är luktcellerna i snoken som förmedlar julens alla dofter via olfactoriusnerven till hjärnan. Aha, saffran, konstaterar hjärnan när jag står i den lilla tebutiken och sniffar på – saffranste. Mmm… nejlikor i apelsin vidarebefordrar den lite senare när jag sitter och dekorerar just en apelsin med vassa nejlikor.
I blomsteraffären får hjärnan jobba lite extra för där trängs ett potpurri av dofter: Hyacint, eukalyptus, tazetter, tallbarr, liljor och amaryllis.
På kvällsbussen hem från en vernissagetur på Djurgården doftar det julmarknads-aw, det vill säga glögg från ett pratglatt sällskap med pepparkakssmulor på rockslagen och stjärnglans i ögonen.
Att vi tycker om vissa dofter kan också utnyttjas av den som ska byta/sälja sin lägenhet. En doft av nybakat bröd kan skapa en positiv inställning på en visning och höja buden. Doftljus med pepparkakslukt är ett annat trick men alls inte lika effektivt. Olfactoriusnerven vill helst, tror jag, förmedla äkta dofter till luktcentrum. Inga fejkdofter!
Det är nu tio dagar till julafton. Nobelfesten är avklarad och lucias tärnor och stjärngossar har sjungit färdigt om nattens tunga fjät och Staffans liv som stalledräng.
Det är en alldeles vanlig dag i mitten av december månad. Luften är klar, solen blek och termometern visar fem minusgrader i huvudstaden. Den strävhårige och jag går förbi granförsäljarna igen, passerar den nyspolade skridskobanan och ett frostfläckigt växthus.
När vi kommer hem efter promenad och öppnar porten slår en doft emot oss i farstun. Det luktar knäck. Bränd knäck.
Läs fler kåserier av Ståhlis, till exempel om vem som utförde arbetet med julen, och vad det kostade förr.