Blykalla, som utvecklar en ny typ av blykylda små modulära kärnkraftsreaktorer, har fått med sig industrijätten ABB i bygget av en testanläggning i Oskarshamn. ABB ska hjälpa till med saker som styr- och elsystem och design av reaktorsystem vid testanläggningen, enligt en avsiktsförklaring som Blykalla presenterade på torsdagsmorgonen.

Blykallas vd Jacob Stedman är glad att det blev just ABB, som genom bolaget Asea Atom var med och byggde den befintliga kärnkraften i Sverige under 70- och 80-talen.

– Det finns en stolthet även i dagens ABB över att det var Asea atom som fick kärnkraftsflottan på plats i Sverige, säger han.

Blykallas mål är att kunna börja producera små modulära reaktorer för kommersiellt bruk i början 2030-talet. Produkten är inte klar i nuläget och tekniken är varken tillräckligt testad eller godkänd för kommersiell produktion.

Testanläggningen i Oskarshamn ska bli ett viktigt steg. Planen är att bygga en så kallad icke-nukleär, elektrisk reaktor där allt utom själva kärnkraften finns på plats.

– Det svåra är ju inte att klyva atomerna, det görs av sig själv om man har tillräckligt mycket uran. Det svåra är att se till att man har kontroll över alla processer vid varje tillfälle. Här kan vi testa olika olycksscenarion, till exempel hur man ser till att få härdtemperaturen under kontroll om man förlorar elen, förklarar Jacob Stedman.

Anläggningen är enligt honom färdigfinansierad. Dels genom en kapitalrunda på 165 miljoner kronor, dels genom stöd på 100 miljoner från Energimyndigheten. Han hoppas få sätta spaden i marken redan till årsskiftet.

– Förhoppningsvis får vi bygglovet godkänt i december och då kommer vi omedelbart att sätta i gång med markarbeten, säger Stedman.

Går det som det ska så är anläggningen på plats i juni, och tester kan påbörjas under tredje kvartalet 2025.

– Det här är ett avgörande steg för att komma i gång, det är en jättestor milstolpe för Blykalla, säger Jacob Stedman.

Små modulära reaktorer

SMR är en förkortning av small modular reactor (liten modulär reaktor) och är benämningen på en ny typ av kärnreaktor. De har ofta en effekt på 300 megawatt, jämfört med en traditionell som har minst 1 000.

Under begreppet finns olika typer av teknik. Vissa liknar konventionell kärnkraft men i mindre skala medan andra är nya oprövade tekniker. Förhoppningen är att de på sikt ska kunna serietillverkas och byggas upp mycket snabbare än stora reaktorer och därmed ge investerarna snabbare avkastning.

Läs mer: Vattenfall klagar på låga elpriser

Share.
Exit mobile version