DN:s artiklar om hur utövare av traditionell kinesisk medicin behandlar ofrivilligt barnlösa kvinnor får sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att reagera med bestörtning.

– Jag blev riktigt ledsen när jag läste artiklarna, säger hon.

I reportagen framgår att utövare påstår sig kunna behandla infertilitet med akupunktur och örtmedicin – utan tillräcklig vetenskaplig evidens. De ger också specifika kostråd; som ångkokt duva, ”njurar av vilket djur som helst”, lammkött och ”räkor vid ägglossning”.

– Man nyttjar människors behov av hjälp, utlovar något som inte stämmer och tar betalt för det, säger Acko Ankarberg Johansson.

Statsrådet kallar metoderna för ”hittepåverksamhet”.

– Om det saknas vetenskap och beprövad erfarenhet, då kan man inte utge sig för att kunna uppnå de här resultaten, säger hon.

Just av den anledningen får legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inte använda sig av traditionell kinesisk medicin för att behandla ofrivillig barnlöshet. För icke-legitimerade utövare, som inte hävdar att de behandlar sjukdomar, är det i princip fritt fram.

Därför är det inte Socialstyrelsen som är ansvarig för tillsynen av sådan verksamhet. Kommunerna ska kontrollera hygienen hos utövarna. Livsmedelsverket har tillsynsansvar för örter och preparat. Därtill har Konsumentverket i uppdrag att säkerställa att företagens påståenden är sanna.

Acko Ankarberg Johansson betonar vikten av att anmäla verksamheter som utlovar effekt för behandlingar som inte har tillräcklig vetenskaplig evidens. Just nu utreder regeringen hur man kan stärka tillsynsmyndigheterna.

– Kan vi hitta bättre verktyg i tillsynen kanske vi kan nå längre i att komma åt dem som faktiskt gör de här sakerna, säger hon.

Kvinnor som DN har talat med uppger att de har testat alternativa metoder när svensk vård för ofrivillig barnlöshet, enligt dem, inte har varit tillräcklig.

– Jag förstår kvinnornas reaktion, säger sjukvårdsministern.

Hon medger att deras berättelser visar på att ”någonting brister i bemötandet”.

Enligt sjukvårdsministern är det ”alltför vanligt” att kvinnor inte får hjälp med sjukdomar och hälsotillstånd som specifikt drabbar dem.

– Kvinnors hälsa, bedömer vi, har varit eftersatt.

Acko Ankarberg Johansson säger att regeringen arbetar för att stärka forskningen på kvinnohälsa.

– Det är först när vi har bättre på fötterna som vi också kan ha bättre åtgärder, säger hon.

Läs mer:

Ångkokt duva skulle hjälpa henne att få barn

Kliniken: ”Missfall är aldrig bara otur”

Anna Bratt: De här alternativen ökar dina chanser att bli gravid (utan nålar)

Share.
Exit mobile version