Kristofer Stahre företräder den 16-åring som i dag dömdes i Södertörns tingsrätt till tio års fängelse för anstiftan till tre mord.

– Det handlar om svensk rättshistoria, ett barn som döms till tio års fängelse… Vem sa att vi hade mjuka straff i Sverige? kommenterar Stahre domen som han kommer att överklaga.

Inom kort kommer han även lämna in en överklagan till Högsta domstolen när det gäller en 17-åring som i hovrätten dömdes till nio års fängelse för bland annat mord i Hagalund i maj 2023. Den dömde var 16 år när han begick mordet.

– Han är skyldig, absolut. Men när det gäller straffmätningen har domstolen gjort fel. Att så unga personer numera döms till så långa fängelsestraff beror på ett oskickligt lagstiftningsarbete och en attitydförändring, säger Kristofer Stahre.

– När man tog bort ungdomsrabatten för de mellan 18-21 år var lagstiftaren tydlig med att det inte skulle få någon effekt för personer under 18 år. Men det har det fått, på grund av att man slarvade igenom utformningen av lagtexten, fortsätter Kristofer Stahre.

Han håller i dagarna på att färdigställa sitt överklagade av Svea hovrätts dom mot 17-åringen och menar att det är av största vikt att Högsta domstolen prövar frågan om straffmätningen.

– Som det ser ut i dag har domstolarna frångått en sedan länge gällande praxis att barn under 18 år inte kan dömas till fängelse, utan döms, maximalt till fyra års sluten ungdomsvård. Men det har inte varit lagstiftarens avsikt, menar Stahre.

Han beskriver rättsläget som ”spretigt”. Domstolarna gör olika värderingar av straffvärdet – men de dömer allt hårdare.

– Jag är rädd för att domstolarna låter sig påverkas av det politiska trycket att utkräva hårdare straff. Så ska vi inte ha det, säger han.

I fallet med den 17-åring som nyligen dömdes till nio års fängelse (han var 16 år när mordet begicks) har den dömde accepterat att han dömts för mord.

– Men han kan inte förstå varför han ska dömas till ett så strängt straff. För hans del innebär det att han tappat förtroende för rättsväsendet.

Kristofer Stahre kommer att överklaga även den dom som avkunnades i Södertörns tingsrätt i dag.

Fakta.Straff för 15-17 åringar.

● Lagen säger att det finns en mycket stark utgångspunkt att en dömd person mellan 15-17 år inte ska dömas till fängelse, utan till sluten ungdomsvård. I juridisk mening kan det lite förenklat motsvara fängelse för ungdomar och straffet kan – beroende på vad det handlar om för brott med mera – vara mellan 14 dagar och 4 år. Typiska brott som gör att sluten ungdomsvård kan bli aktuellt är till exempel grov misshandel, rån, mord, (allvarligare) narkotikabrott eller sexualbrott.

● Men lagen säger också att en person mellan 15-17 år faktiskt kan dömas till fängelse eller, om det finns förutsättningar för det, till rättspsykiatrisk vård. Tidigare har det strängast tänkbara straffet varit 6 års fängelse.

● När straffrabatten slopades för 18-21-åringar var tanken inte att det skulle påverka straffmätningen för dem mellan 15 och 18. På grund av hur den nya lagtexten utformades blev det ändå så.

Läs mer:

Tre personer mördades inom 25 timmar – tonårspojkar döms till fängelse

Fyra döms efter dödsskjutning i Hagalund

Share.
Exit mobile version