Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Därför styr Förenade arabemiraten kriget i Sudan

Därför styr Förenade arabemiraten kriget i Sudan

november 12, 2025
NRK ändrar i Trump-klipp efter BBC-skandalen

NRK ändrar i Trump-klipp efter BBC-skandalen

november 12, 2025
Bakslag för republikaner – ville ändra valdistrikt

Bakslag för republikaner – ville ändra valdistrikt

november 11, 2025
Nu stängs 3G-näten – här är prylarna som påverkas

Nu stängs 3G-näten – här är prylarna som påverkas

november 11, 2025
Här är mejlet som fällde BBC-cheferna

Här är mejlet som fällde BBC-cheferna

november 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Agrikultur: Nyöppnad krog visar vägen ut ur Slusseneländet
Kultur

Agrikultur: Nyöppnad krog visar vägen ut ur Slusseneländet

NyhetsrumBy Nyhetsrumoktober 31, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Agrikultur: Nyöppnad krog visar vägen ut ur Slusseneländet

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Fakta. Krog Agrikultur

Betyg: 4. Betygsskala: 0 till 5.

Adress: Franska Bukten 10, Stockholm.

Kontakt: 08-28 60 40, [email protected]

Hemsida: agrikultur.se

Öppet: Tis–tor 16–00, fre–lör 16–01.

Prisklass: Mellan.

Det har tagit lång tid men äntligen börjar vi nu skönja hur den nya Slussen kommer att se ut. Och vi gillar vad vi ser, åtminstone när det gäller krogutbudet som så sakta växer fram både ovanför och på undersidan av Guldbron.

Det senaste tillskottet är Agrikultur krog som flyttat in i nybyggda lokaler belägna högst ett par meter ovanför vattenytan, precis där cykelvägarna från Skeppsbron och Söder Mälarstrand möts. Tusentals Nackapendlare stressar också förbi utanför fönstren och det är inte otänkbart att några av dem kommer att välja att stanna till för en drink eller middag innan bussen bär av hemåt.

Utsikten är lite begränsad men ändå magnifik med Mälarens vattenspegel åt det ena hållet och Saltsjön åt det andra. Det myllrande folklivet och tunnelbanan som dundrar förbi i bakgrunden förstärker den urbana inramningen och gör det här till en av de mest spännande placeringarna som KK upplevt på mycket länge.

Och även om krogen är färsk så är det inte några nybörjare bakom grytorna. Krögaren Filip Fastén var under åren 2015–2022 med och drev Agrikultur på Roslagsgatan och lyckades med en lekfull och uppfinningsrik avsmakningsmeny locka foodisar från när och fjärran, samt även belönas med en Michelinstjärna.

När han nu gör comeback några kilometer söderut är fine dining-konceptet emellertid lagt på hyllan. Menyn är traditionellt uppdelad med snacks, förrätter, varmrätter och dessert, förmodligen anpassat till den publik som förväntas inta restaurangens sittplatser. Här krävs det att fler än en handfull trendkänsliga finsmakare slår sig ner för att det ska gå runt.

Många verkar redan ha hittat hit och det är så gott som fullt även mitt i veckan med ett blandat klientel bestående av kostymklädda aw-gäng, äldre par och tjattrande väninnor som sitter tätt uppradade vid borden närmast baren.

Det är inte fel att inleda med Agrikulturklassikern saltgurka med smetana och krondillshonung (105 kr) som prytt många Instagrambilder genom åren. Den lilla tallriken ser ut som en tavla med stunsiga saltgurkor täckta med ljuvligt krämig, nästan smörig, smetana och honung, som tillsammans bildar en oemotståndlig smakpalett av salt, sött och surt.

Gurkorna återfinns på snacksmenyn där vi också hittar en minst lika bildskön pilgrimsmussla från Hitra (210 kr) som serveras i sällskap av sin romsäck och en luftigt läcker sabayonne med fint balanserad syra. Klar potential att bli en ny klassiker.

Nykokta och fortfarande ljumma havskräftor med harissasmör (330 kr) ska enligt servisen ha varit ”levande tills de serveras” och är naturligtvis oemotståndliga, även om vi önskat lite mer sälta och faktiskt kunde ha sluppit smöret eftersom havssmaken räcker gott i sig själv.

Carpaccio (310 kr) är en rejäl och välkomponerad servering med tunt och välpepprat nötkött som smälter i munnen, kronärtskocksklyftor, stora hyvlade bitar parmesan och rucola som vilar på små klickar talgmajonnäs. Kvaliteten på råvarorna är genomgående hög och smakerna välbalanserade på ett sätt som inte alltid är självklart med denna rätt.

Som varmrätt fastnar vi för pocherad marulk (345 kr) som serveras med syrligt dressade vaxbönor och härligt fet beurre blanc. Fisken har föredömligt stunsig konsistens och är tempererad till perfektion men det som ger rätten riktig karaktär är den tillhörande lökkrämen som spetsats med ansjovis. Ett smått genialt tillbehör som på ett fantastiskt vis kompletterar den milda fisken och feta såsen.

Ryggbiff (425 kr) som sällskapar med vacker sallad, trattkantareller och grönpepparsås är trots utmärkta råvaror en något mer prosaisk servering. Inget är dåligt, tvärtom, men den kvardröjande känslan blir ändå att det här är en rätt som finns med på menyn för att köttätande Nackabor ska kunna få sig en rejäl biff innan de kliver på bussen.

Bättre är då Hot Pot (265 kr) med en umamistinn vitkålsbuljong som hälls upp på tallriken vid servering. En riktigt tjock, skummig soppa med stora bitar svamp och jordärtskocka som är översållade med små vita ätbara blommor. Det här är en smakrik höstblandning som ger klart mer än vad en första anblick utlovar på menyn och vi slevar glatt i oss varenda droppe.

Portionerna på Agrikultur är rejält tilltagna och i flera fall så fettmaxade att utrymmet för dessert är begränsat när man kommit så långt i måltiden. För den som ändå vill ha något sött är sorbet på ängsyra (125 kr) ett gångbart alternativ. En stor kula sorbet täcks med tjock grädde men är ändå syrligt fräsch, och trots mörkret utanför transporteras vi i tankarna till svenska sommarängar snarare än höstrusk och snåla havsvindar.

Gräddglass och skogshallon (155 kr) är en likaså läcker, om än mastigare, avslutning med len glass toppad med frysta och sockrade bär där hallonen ger fin fräschör till sitt kalla sällskap.

Även om teamet bakom Agrikultur övergett sin tidigare inriktning på fine dining för en mer traditionellt uppdelad meny glimtar det emellanåt till med blinkningar till mer luxuösa kökskonster. Det märks att köket har både en vana och självförtroende för att ge lite extra touch till serveringarna utifrån vad säsongen har att erbjuda.

Allt sitter inte ännu perfekt men kombinationen med genomproffsig servis och ett läge som få andra kan mäta sig med lovar gott inför framtiden och faktiskt för hela Slussenprojektet.

Alternativ. Om det är fullt

230 m: Blå dörren, Södermalmstorg 6.

260 m: Pet Sounds Bar, Stadsgården 6.

550 m: Zum Franziskaner, Skeppsbron 44.

Läs mer:

Läs fler av Krogkommissionens tester

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Eva Victor: ”Jag ville flytta fokus från det sexuella våldet till vänskap och läkande”

Eva Victor: ”Jag ville flytta fokus från det sexuella våldet till vänskap och läkande”

Kultur november 11, 2025
En skatt värd miljoner på vinden – här turerna kring ”JLC-guldet”

En skatt värd miljoner på vinden – här turerna kring ”JLC-guldet”

Kultur november 11, 2025
Kristina Lindquist: Vi känner igen deportationsindustrin i biosuccén ”One battle after another”

Kristina Lindquist: Vi känner igen deportationsindustrin i biosuccén ”One battle after another”

Kultur november 11, 2025
Omtalat Gaza-drama får svensk premiär på Göteborgs filmfestival

Omtalat Gaza-drama får svensk premiär på Göteborgs filmfestival

Kultur november 11, 2025
Mattias Björkas från Vasas flora och fauna: ”Hembygdsromantiker måste sluta lyssna på oss”

Mattias Björkas från Vasas flora och fauna: ”Hembygdsromantiker måste sluta lyssna på oss”

Kultur november 11, 2025
Rapport: Kulturbyggnader i riskzonen – behöver mer pengar

Rapport: Kulturbyggnader i riskzonen – behöver mer pengar

Kultur november 11, 2025
Kristofer Ahlström: Dissen av Elon Musk är den grymmaste jag någonsin läst

Kristofer Ahlström: Dissen av Elon Musk är den grymmaste jag någonsin läst

Kultur november 11, 2025
Här är årets nya medlemmar i Swedish music hall of fame

Här är årets nya medlemmar i Swedish music hall of fame

Kultur november 11, 2025
Johan Croneman: Man vill både tacka och förbanna dem för denna fruktansvärda film

Johan Croneman: Man vill både tacka och förbanna dem för denna fruktansvärda film

Kultur november 11, 2025

Redaktörens Val

NRK ändrar i Trump-klipp efter BBC-skandalen

NRK ändrar i Trump-klipp efter BBC-skandalen

november 12, 2025
Bakslag för republikaner – ville ändra valdistrikt

Bakslag för republikaner – ville ändra valdistrikt

november 11, 2025
Nu stängs 3G-näten – här är prylarna som påverkas

Nu stängs 3G-näten – här är prylarna som påverkas

november 11, 2025
Här är mejlet som fällde BBC-cheferna

Här är mejlet som fällde BBC-cheferna

november 11, 2025
Eva Victor: ”Jag ville flytta fokus från det sexuella våldet till vänskap och läkande”

Eva Victor: ”Jag ville flytta fokus från det sexuella våldet till vänskap och läkande”

november 11, 2025

Senaste Nytt

Putin uppgraderar bomber från Sovjettiden – får jetmotorer

Putin uppgraderar bomber från Sovjettiden – får jetmotorer

november 11, 2025
Ledare: Det finns bara ett sätt för BBC att gå vidare från krisen

Ledare: Det finns bara ett sätt för BBC att gå vidare från krisen

november 11, 2025
En skatt värd miljoner på vinden – här turerna kring ”JLC-guldet”

En skatt värd miljoner på vinden – här turerna kring ”JLC-guldet”

november 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?