– Jag tror att man ser väldigt tydligt vad som är ett AIK-lag. Det blir en identitet som vi har skapat. En typ av fotbollsspelare som vi får fram med den här pedagogiken.

Så sade tränaren Rasmus Hiort när DN i ett reportage förra året berättade om AIK:s modell för barn- och ungdomsspelare, som utvecklats av forskare som jobbade som tränare i klubben.

Nu är det oklart vad som händer med den framöver.

I ett stort sparpaket har ledare sagts upp. Och klubben går tillbaka till att ha akademilag från 10 år, efter att 2017 ha beslutat att höja åldern för selektering till 13 år.

– AIK:s fotbollsakademi tappar för mycket i anseende och attraktion, säger Fredrik Söderberg när DN frågar varför.

För sju år sedan hade AIK identifierat en rad problem med att välja ut spelare till akademin. Som splittrade kompisgrupper, vi-och-dom-känsla inom klubben, att det blir status för föräldrar att ha ett barn i akademin.

I idrottsvärlden är det ett välkänt problem att selektering av barn tenderar att leda till att man väljer den som kan göra resultat för stunden, till exempel på grund av fysisk mognad, i stället för den med störst potential.

Förutom att främja barns välmående var syftet med att höja akademiåldern att fostra fler och bättre spelare till AIK:s elitlag.

Pedagogiken och organisationsstrukturen som klubben utvecklat sedan dess har sin grund i synen att barns utveckling är komplex och oförutsägbar.

Svaret på om modellen har lyckats eller inte lär komma inom de närmaste åren, för de första kullarna spelare som helt fostrats enligt den har nu börjat fylla 15 år.

En indikation är att det i AIK:s pojklag för 17-åringar bara är två spelare kvar från den sista kullen som tidigt togs ut till akademin innan åldern höjdes. Däremot finns sex egenfostrade spelare som tagits ut när de varit 15 år eller äldre. Det säger källor med insyn till DN. Aftonbladet rapporterar samma sak.

Er egen data säger ju då att det var en mer framgångsrik väg att gå via barn- och ungdom än via tidig selektering. Har ni dragit några slutsatser av det?

– Slutsatsen är att vi rätt tydligt märker att färre och färre som skulle kunna vara aktuella för och intresserade av nivåindelad verksamhet söker sig till AIK fotboll. Det kommer i sin tur göra att vår akademiverksamhet tappar i attraktionskraft och att vi i förlängningen kommer få svårare att kunna utbilda elitspelare på ett så bra sätt som möjligt, säger Fredrik Söderberg, och fortsätter:

– Vi känner att AIK har haft en ganska stark position, vi känner att vi börjar tappa den, och analysen är att det här är det bästa att göra för att förändra det. Det betyder inte att vi kommer att ändra vår pedagogik eller metodik för att utbilda barn och unga, som jag tycker har varit väldigt framgångsrika.

I och med att andra klubbar erbjuder akademi tidigare söker sig ett ”tydligt segment” av spelare dit och är redan knutna till andra när AIK börjar göra sitt urval vid 13 år, säger Fredrik Söderberg.

Just de som selekteras vid tio års ålder är de som ni vill få in då?

– Det är mer egentligen att kunna erbjuda helheten. Akademiträning från tidigare ålder gör oss mer attraktiva generellt. Vår barn- och ungdomsfotboll har fungerat jättebra. Kvaliteten på vår akademiverksamhet fungerar också jättebra. Men vi har för få spelare som är redo för nivågruppering vid 13 års ålder som kan tänka sig att söka sig till AIK.

Fredrik Söderberg anser att många ”stirrar sig blinda på systematik”. Han säger att pedagogiken kommer finnas kvar.

Samtidigt är pedagogiken inriktad på att öva spelarna i att fatta egna beslut, innan de lär sig spelsystem. Upp till tolv år prioriteras att lära sig hur hela spelet hänger ihop före specifika positioner.

Strukturen med senare selektering och flera utvecklingslag bredvid akademin är anpassad till barns ”icke-linjära” utveckling, de ska kunna fångas upp under längre tid.

Spelarna som nu kommit fram i AIK har också, enligt källor med insyn som DN pratat med, andra kvaliteter än traditionella. De är fostrade för att vara kreativa och själva lösa situationer, men inte vana att spela elvamannafotboll vid 13 års ålder. Spelarna ska vara som bäst när de når seniorfotbollen.

Fakta.Så beskriver AIK sin nya struktur

Knatteskola mellan fem och sju år.

Vad klubben kallar ”öppen akademi” och ”nivåanpassad verksamhet” för de som vill träna mer mellan åtta och nio år.

Mellan tio och nitton år ”nivågrupperad verksamhet” med barn- och ungdomslag, utvecklingslag och akademilag.

Rotationsträning ska ske mellan barn- och ungdomslag och utvecklingslag och mellan utvecklingslag och akademilag och det ska vara enkelt att flytta sig mellan nivåerna under sin tid i klubben, skriver AIK.

Finns det inte en risk att ni utbildar spelare för att vara bra när de är 13 år i stället för när de är 20 år?

– Vi ska utbilda spelare bra oavsett vilken åldersnivå det är. Oavsett om det är knattenivå, nio- eller trettonårsnivå, så ska vi utbilda spelarna på ett så bra sätt som möjligt. Det man har märkt är att glappet att gå från icke nivågrupperad verksamhet till nivågrupperad verksamhet vid 13 år är för stort, säger Fredrik Söderberg.

– Som Stockholmsfotbollen ser ut, ska understrykas, så behöver även AIK följa med i den utvecklingen, att jobba med nivågrupperingar tidigare.

Ändå säger klubben att det inte finns något självändamål med resultat i ungdomsfotbollen.

Förändringen ni gjorde syftade ju till att få fram fler och bättre elitspelare. Ni tror inte på det längre då?

– Vi tror på pedagogiken men inte på systematiken. Pedagogiken finns fortfarande.

Det låter som att ni känner er tvingade till det här på grund av andra klubbar?

– Definitivt är en stor del av beslutet att så som Stockholmsfotbollen ser ut, så som andra klubbar agerar, så behöver vi anpassa oss. Men det är inte så att AIK är ett offer för det, utan vi tar fortfarande våra egna beslut.

Spelarkostnaderna i herrtruppen som AIK drog på sig förra året för att ”säkerställa det allsvenska kontraktet”, som Fredrik Söderberg skriver i aktiebolagets delårsrapporter, ligger bakom ett sparpaket som nu genomförs i hela klubben. I juni hade AIK ett driftsresultat på minus 84 miljoner för de senaste tolv månaderna.

I den omorganisationen har Dennis Hörtin som var chef för barn- och ungdom, verksamheten utanför akademin mellan 5 och 19 år, sagts upp. Likaså tränaren James Vaughan som har doktorerat i ”sports coaching” och bedrivit forskning på talangutveckling under sin tid i klubben. Han var utvecklingschef för 16–19-åringar i akademin och utanför, och forskningssamordnare. DN har kontaktat båda, ingen av dem vill kommentera.

Fredrik Söderberg vill inte kommentera personalärenden, men säger att den stora neddragningen drabbar administrativa och kommersiella tjänster.

Fram till nu har avlönade tränare varit så kallat åldersgruppsansvariga och stöttat föräldratränarna i lagen upp till 13 år och det finns extraträning för barn som vill träna mer, som DN:s reportage beskrev. Mellan 13 och 15 år finns utöver akademin tre utvecklingslag per kull.

På ett medlemsmöte nyligen meddelades, enligt DN:s uppgifter, att det framöver bara ska finnas ett utvecklingslag per årgång från 10 år och uppåt.

Hur utvecklingslagen ska fungera efter omorganisationen är inte klart, säger en tränare till DN.

Enligt Fredrik Söderberg kommer det fortsatt finnas lika många lag i AIK, ”helst fler”. Han hänvisar till föreningschef Jonas Hägerhäll för detaljer, men han vill inte kommentera alls för DN.

Hur kan man spara samtidigt som man utökar? Kommer resurser att koncentreras på färre spelare?

– Vissa tjänster får större uppgift, men i grund och botten ska vi inte ta bort antalet tränarresurser. Fotbollen är vår kärnverksamhet. Det är där vi ska lägga resurserna, säger Fredrik Söderberg.

AIK:s styrelseordförande Mikael Jomer vill inte heller svara på frågor, utan hänvisar till Fredrik Söderberg och Jonas Hägerhäll.

Läs mer:

Den smygande revolutionen i svensk fotboll: ”Det är så mycket kopierande”

Portugisiska fotbollsreportrar vallfärdar till en gammal grusplan i Aspudden

Forskning ska lära barn i AIK att ta egna beslut

Share.
Exit mobile version