Doften av blommor är elegant diskret, lite som gamla tiders handgjorda rosentvålar, och redan i lobbyn sveps vi bakåt i tiden. Dämpad belysning, sammetssoffor och en knastrig vinylspelare hjälper till. Stilen på Hotel Motto som öppnade 2021 efter en omfattande renovering är genomgående belle époque med en blinkning till Paris. Så är också takkronorna och några av ­möblerna från svunna tider, och en del av inredningen kommer från anrika Hôtel Ritz Paris.

På rummet gläds vi åt champagnehinken på bordet. Rummen går i samma stil som ­lobbyn med handgjorda trämöbler, guldinramade speglar och mjuka textilier. Duschrummets lätt tonade glas är lagom avslöjande – detta är i alla avseenden ett hotell för kärlek och romantik. Högst upp i huset ligger restaurangen och baren Chez Bernard där även frukost och finbrunch serveras. Här har man en fantastisk utsikt över Wiens pampiga och snirkliga tak, i fonden anas bergen. Varma sommarkvällar öppnar terrassen för svalka och cocktails.

Vi har rest från Hamburg till Wien över ­natten i egen sovkupé och anländer på morgonen med hela dagen framför oss. Det österrikiska tåg­bolaget ÖBB:s nattåg Nightjet har god standard, så vi är utvilade och till och med fräscht nyduschade efter en vända i det lilla, men ytterst funktionella egna badrummet.

Wien är världsberömt för mycket, inte minst för sin arkitektur och då kanske allra mest för byggnaderna i jugendstil, eller Secession som man säger här. Kronan i juvelen är konstföreningen Wiener Secessions museum, byggt 1898 och ritat av Joseph Maria Olbrich. Redan på håll glimrar takets gyllene kupol, uppbyggd av gyllene blad mot grön botten. Inne i byggnaden kan man njuta av Gustav Klimts Beethovenfris tillsammans med tillfälliga utställningar, ofta med nya talanger. Konstföreningen grundades 1897 med syfte att främja modern konst och arkitektur och bryta med den etablerade konstscenen.

Grafik: DN

Konst i världsklass finns det massor av i hela Wien. En annan institution är Leopold Museum i museikvarteren, här visas ofta verk av Gustav Klimt men även av andra av det tidiga 1900-­talets storheter som Egon Schiele och Oskar Kokoschka. Fina dagar sitter man gärna ute och tar en kaffe eller en smoothie på någon av innergårdarna i kvarteret. Och är man sugen på något sött är det lätt att lösa i konditoriernas och kaféernas stad. Rymliga bruna wienerkaféer med tidningar, kolsvart kaffe och allsköns bakelser i glasdiskar finns över hela staden, det är bara att gå in och slå sig ner och invänta bordsservering. Vi gillar också den lokala kedjan Aida, lätt att känna igen på sin puderrosa inredning och lika rosa skyltar. Det blir ett konditoribesök. Vi beställer en Mozart torta, marsipantårta, och en Himbeerbombe, en hallonkaka. Till det dricker vi Grosser Brauner, en stor kopp kaffe med mjölk vid sidan om så att gästen själv kan dosera efter tycke och smak. Stärkta av godsakerna beger vi oss till området runt slottet Hofburg.

Det finns många kända sevärdheter i och kring själva slottet i form av museer och trädgårdar, men en lite mindre känd är Österreichische Nationalbibliothek. För bokentusiasten är nationalbiblioteket en smått sakral upplevelse, men alla får nog något andäktigt över sig när de kliver in i den katedralliknande Prunksaal. Flera våningar med bokskatter sträcker sig högt upp, i mitten tronar statyer och enorma jordglober, och över det hela sträcker sig ett intrikat målat tak. Då och då visas de riktiga rariteterna i glasmontrar. Bland bibliotekets skatter gömmer sig bland annat originalpartituret till Mozarts ”Requiem” och Gutenbergs bibel.

Bara ett stenkast från biblioteket ligger Naturhistorisches Museum Wien som öppnade 1889. Med sina enorma samlingar är det naturhistoriska museet ett av världens största i sin genre. Här visas alltifrån hela världens mineraler och stenar till dinosaurieskelett. Det är lätt att lägga en hel dag på besöket, och även den som har besökt många museer häpnar över omfattningen. Efteråt pustar vi ut i parken utanför och kan konstatera att om vi hade haft ork nog för fler historiska utsvävningar hade ett besök på Kunsthistorisches Museum mitt emot lockat. Det konsthistoriska museet är lika stort som det naturhistoriska och uppfört ungefär samtidigt.

Nu är det dags att äta, så vi tar oss in mot centrum och lunchen på Trzesniewski. På detta tämligen krusidullfria ställe, även om gästerna kan vara oerhört eleganta, äter vi en av våra favorit­luncher. I en rejäl kyldisk presenteras den österrikiska varianten av smörrebröd, vilket innebär små välskurna smörgåsar toppade med avokado, lax, ägg och annat gott. Vi plockar några godbitar och tar med ett litet glas öl till stå­borden utanför. Smörgåsarna är goda, och det är dessutom billigt – runt 80 kronor för två smörgåsar och en liten öl. Trzesniewski finns på flera ställen, men vi besöker originalbutiken på Dorotheergasse som öppnade 1902. Efter besöket på Trzesniewski smiter vi in på Kleines Café, ett litet hak som verkligen gör skäl för namnet – det är pyttelitet. Här trivs en rolig blandning stammisar – ett perfekt ställe att vila benen och spana på folk.

Släkten Habsburg var en mäktig fursteätt som regerade i många europeiska länder från 1200-talet till början av 1900-talet. Slottet Hofburg, Wiens alla museer, operan och otaliga pampiga byggnader är ett visuellt och påtagligt arv efter fursteätten. En lite mer hemlig och definitivt mer personlig plats, är familjens krypta, Kapuzinergruft, mitt i centrum. Kryptan är öppen för allmänheten och kan besökas mot en liten avgift. Under Kapucinermunkarnas relativt enkla kyrka och kloster vilar i tysthet benen från dynastins många kejsare och kejsarinnor. Det är svalt när vi kommer ner under jorden, här ligger sarkofagerna på led i tidsordning, den ena mer utsmyckad än den andra. Änglar, sirliga skallar, vapensköldar och ben formade som lejontassar avlöser varandra. Vi stannar till lite extra vid viloplatsen för Sisi, född Elisabeth av Bayern och gemål till Frans Josef I. Österrikes sista kejsarinna sägs ha ­varit både komplicerad och besatt av sin skönhet, men hennes personlighet och livsöde fortsätter att fascinera oss genom litteratur och film, senast via Netflix tv-serie ”Kejsarinnan” från 2022.

Men det är inte bara historien som får ta plats i Wien. Här hittar man även fotogalleriet Preiss Fine Art i rymliga lokaler mellan boutiquer och vintageaffärer. För alla fotointresserade är det ytterst njutbart att spatsera runt i lokalen och se bilder i storformat tagna av kända fotografer som Ellen von Unwerth, Terry O’Neill och Sylvie Blum. Missa inte heller den fina fotoboksavdelningen.

När det gäller gastronomi i Wien passar vi alltid på att åtminstone en gång äta en riktig wienerschnitzel, tillagad på klassiskt vis. Ett av de mer kända ställena är Glacis Beisl. Ett annat alternativ ligger i det bar- och kafétäta området Karmeliterviertel. Här serverar restaurangen Skopik & Lohn en av de bästa schnitzlarna i Wien. Men det finns mycket annat i krogväg i roliga Karmeliterviertel. Nära ligger till exempel trevliga vin- och delikatessbaren Schank zum Reichsapfel, perfekt för att prova österrikiska viner över en rejäl chark– och osttallrik. Själva avslutar vi kvällen efter middagen på vårt hotellrum – där champagnen har fått stå på kylning.

Lekfullt boende för familjer på Superbude Wien Prater.

Guide.Fler tips till Wien

Upptäck Hundertwasser

Arkitekten Friedensreich Hundertwassers konstruktioner är böljande, färgrika och saknar nästan helt räta hörn. Stilen är älskad av många men ­definitivt inte av alla, ta en promenad förbi hans byggnader och avgör själv.

Hundertwasserhaus

Adress: Kegelgasse 36–38

Hundertwasser ­Village

Adress: Kegelgasse 37–39

Bo på ett roligt familje­hotell

Reser du med barn så kolla in Superbude Wien Prater, garanterat­ kul för alla med sin egensinniga och ­färgglada inredning­. Missa inte den utmärkta restaurangen på taket, känd för sin meze.

Superbude Wien Prater

Adress: Perspektiv­strasse 8

Upplev ett wienerkafé

De är bruna, de är enorma, de har ­knarrande golv och hit kommer alla. Ta en kopp på morgonen eller sitt hela dagen med en bok. Detta är några favoriter.

Café Sperl

Adress: Gumpendorfer­ Strasse 11

Café Ritter

Adress: Mariahilfer Strasse 73

Café Hawelka

Adress: Dorotheergasse 6

Lyssna på ­klassisk musik

Operan i Wien, Wiener Staatsoper, är känd för sin pampighet och sina föreställningar, se till att boka biljett i god tid. Ett lite mer lättsmält ­alternativ är ­konserterna på Musikverein. Det är härifrån nyårskonserten brukar sändas.

Wiener Staatsoper

Adress: Opernring 2

Musikverein

Adress: Musikvereinsplatz 1

Här hittar du våra resereportage.

Share.
Exit mobile version