I början av veckan kontaktades 33 kvinnor som opererat bort livmodern och i flera fall även äggstockarna på Akademiska sjukhuset i Uppsala under 2023 och början av 2024. Via telefonsamtal och brev fick de veta att operationerna har gjorts i onödan. Att diagnosen de fått om misstänkt förstadium till cancer i livmodern var fel.

På en presskonferens i tisdags redogjorde sjukhuset för vårdmissen. Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset, berättar att hon aldrig har varit med om något liknande.

– Det är bedrövligt och beklagligt för kvinnorna som drabbats, säger hon.

Nyheten har väckt oro. På torsdagsmorgonen hade drygt 30 kvinnor hittills kontaktat den telefonlinje som Akademiska sjukhuset öppnat tillfälligt för att komma i kontakt med patienter som oroar sig för att de själva kan vara drabbade.

Enligt Gudlaug Sverrisdottir tyder mycket på att den strukturella feldiagnostiseringen av vävnadsprover, som ligger bakom vårdmissen, ägt rum under en begränsad period. Från våren 2023 till våren 2024.

Under den här perioden opererades cirka hundra kvinnor på Akademiska sjukhuset på grund av misstänkt förstadium till livmodercancer. En tredjedel av operationerna skedde på felaktig grund.

Missen upptäcktes i en extern granskning som tillsattes efter att kvinnokliniken fattat misstankar på grund av ovanligt många diagnoser och operationer.

– Vi kan inte utesluta att det inte har hänt tidigare och kommer därför att slumpmässigt granska fler prover bakåt. Om kvinnor kontaktar oss som blivit opererade tidigare och känner oro så kommer vi att undersöka det, säger Gudlaug Sverrisdottir.

Akademiska sjukhusets förklaring till de felaktiga diagnoserna är att vävnadsprov från livmodern, som granskats i mikroskop, inte kvalitetssäkrats som vanligt under 2023 och början av 2024.

Analyser och bedömningar brukar bollas med andra i ett nationellt nätverk för patologer, specialistläkare inom gynekologiskt patologi. Men detta har inte skett under denna period. Enligt Gudlaug Sverrisdottir ska den här samverkan vara igång igen.

– För att det här inte ska hända igen kommer vi också att upprätta tätare samarbeten mellan sjukhusets gynekologer och patologer, särskilt vid tveksamheter, säger hon.

Att få livmodern bortoperarad utifrån en felaktig diagnos är en undvikbar vårdskada som bör ge kvinnorna rätt till ersättning från regionernas gemensamma patientförsäkring, Löf, berättar Pelle Gustafsson, chefläkare på Löf.

– Men hur mycket pengar det kan handla om bygger helt och hållet på en individuell bedömning av ekonomiska förluster och sveda och värk.

Han berättar att det är ovanligt men inte unikt att så många patienter drabbas av feldiagnostisering samtidigt. Ofta kommer det med allvarliga konsekvenser.

Om det finns ett mörkertal runtom i landet är omöjligt att svara på, enligt Pelle Gustafsson. Men han ser det som ett positivt tecken i tiden att Akademiska sjukhuset har gått ut öppet med vad som har blivit fel.

– Vi vet att det förekommer vårdskador som aldrig kommer upp till ytan. Där man tänker från vården att ”sånt händer” i stället för att tänka ”det här ska inte hända”. Men i takt med att utvecklingen av patientsäkerheten går åt rätt håll kommer fler sådana här saker att bli kända. Då kan vi också göra något åt det.

Fem frågor och svar. Bortopererade livmödrar i Uppsala

Vilken typ av cancer misstänktes felaktigt?

Efter felaktig analys av vävnadsprov som tagits inuti livmodern fick kvinnorna veta att de hade EIN, endometrial intraepitelial neoplasi, som är ett förstadium till livmoderkroppscancer. Det här är något annat än livmoderhalscancer som undersöks genom screening och regelbundna cellprov från livmodertappen.

Hur gamla var kvinnorna?

Kvinnorna var mellan 38 och 85 år med en medianålder på 55 år.

Vilken typ av operation genomgick kvinnorna?

33 kvinnor har fått livmodern bortopererad i onödan. På 25 av patienterna opererades även äggstockarna bort utifrån felaktig grund.

Vad händer i kroppen efter en livmoderoperation?

På kvinnor i fertil ålder, som ännu inte kommit in i klimakteriet, kan klimakteriet påskyndas av en livmoderoperation. Utan livmoder ökar också risken för framfall av slidans topp. Men den risken är större då operationen sker på grund av besvär med framfall. Livmoderoperationer kan också få känslomässiga konsekvenser, visar forskning.

Vad händer i kroppen efter operation av äggstockarna?

Operation av äggstockar försätter en kvinna i ett för tidigt klimakterium, vilket medför risker som benskörhet, hjärt-kärlsjukdom med mera. Enligt Akademiska sjukhuset var samtliga kvinnor som fick äggstockarna bortopererade äldre och redan i klimakteriet.

Share.
Exit mobile version