När åtalet i Sveriges största miljöbrottsutredning kom i mellandagarna 2023 höll flera av brottsplatserna på att preskriberas.

– I en perfekt värld hade alla åklagare haft tjugotusen miljoner poliser, tekniker och fotografer men vi var tvungna att lägga oss på en rättsäker nivå som inte lamslog en hel polisorganisation, säger kammaråklagare Linda Schön vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som arbetat med fallet sedan 2021.

Under företaget Think Pinks glansperiod åren 2018-2020 syntes de knallrosa byggsäckarna överallt på huvudstadens trottoarer. Samtidigt tog vd:n Bella Nilsson för andra året i rad emot Dagens Industris gasellpris för snabbast växande företag.

Framgångssagan fick ett abrupt slut när ägarna greps hösten 2020 och misstänktes för grovt miljöbrott på 21 platser i Sverige.

Spaltmeter efter spaltmeter har därefter skrivits om soporna från det rosa företaget som aldrig gick till återvinning utan dumpades, grävdes ned, och fattade eld på olika platser i landet.

På tisdagen inleds rättegången i Sveriges största miljöbrottsutredning som väntas pågå till maj nästa år.

Polisutredningen som nu ska prövas i rätten har varit föremål för kritik. Det tog lång tid innan svensk polis förstod att det folk bevittnade runt om i landet rörde sig om misstänkt grov brottslighet, har åklagaren som först arbetade med fallet berättat för DN.

Utredningen lågprioriterades av polisen. Under den tiden kunde den misstänkta brottsligheten ostört fortsätta.

– Jag kan inte kommentera det där. Som åklagare skickar jag bara en begäran om hjälp till polismyndigheten. Sedan är det polisen som bestämmer vilka resurser de tillsätter, hur många poliser som behövs för att utreda och vilka poliser de väljer, säger Linda Schön.

Hon berättar att de tre åklagarna – trots den omfattande polisutredningen – har varit tvungna att avgränsa sig.

– Vi har bedömt att 21 platser är tillräckligt för att kunna visa på systematiken i brottsligheten. Det betyder samtidigt att det kan finnas ett mörkertal, platser som vi inte har kunnat utreda, säger Linda Schön.

Linda Schön tycker att det mest anmärkningsvärda i hela den här historien – det som faktiskt gjort den misstänkta brottsligheten möjlig – är hur benägna vi vanliga människor är att blunda för verkligheten när det finns en ekonomisk vinst att göra.

Think Pink anlitades av allt från privatpersoner till bostadsrättsföreningar och byggherrar i Stockholmsområdet och ingen verkar ha ifrågasatt den låga kostnaden de betalade för att återvinna soporna i den knallrosa byggsäcken, säger hon.

– Alla som har varit på en återvinningscentral vet hur noggrant och tidsödande det är. Du ska gå med din glödlampa till en hink sedan ska du gå till en annan bod med ditt gamla skrivbord och en tredje bod med din gamla stekpanna. Det är på detaljnivå som vi ska sortera för att det ska gå att återvinna. Och det kostar!

– Tänker man inte på det när man betalar så lite för tjänsten? Går det som man lagt i byggsäcken ens att återvinna för den kostnaden? Det är samma sak som att vi blundar för vem som syr våra billiga kläder och var.

Polisutredningen som de tre åklagarna ska lägga fram under några intensiva rättegångsdagar med start den 3 september är på över 45 000 sidor. Att presentera det enkelt för rätten görs inte i en handvändning.

– Den största utmaningen blir att presentera en begriplig bild av alla pusselbitar och kunna visa på de samband som gör den här brottsligheten ”systematisk och organiserad”.

– Rätten kommer inte att läsa hela utredningen utan det är upp till oss att presentera det så tydligt som möjligt. Jag känner mig både nyfiken och entusiastisk inför detta, säger Linda Schön.

Är du inte trött?

– Faktiskt inte. Nu känner jag mig bara peppad men fråga mig i juni nästa år när vårt mål är klart.

11 personer är misstänkta för miljöbrott av olika grad kopplat till Think Pink. Fyra av dem misstänks för grovt miljöbrott och även grov ekonomisk brottslighet kopplad till företaget. Det handlar om vd:n, känd som Bella Nilsson, hennes tidigare make, företagets grundare Thomas Nilsson, tv-kändisen Leif-Ivan Karlsson och en 40-årig man, vi kan kalla honom ”avfallsmäklaren”, som kom in i företaget från bolaget LMAG 2018 där huvudmannen två år senare dömdes för att ha grävt ned giftig batterimassa på Sveriges landsbygd.

En miljöexpert vid det renommerade storföretaget WSP som i WSP:s namn intygat för miljöinspektörer att allt stått rätt till på Think Pinks anläggningar, misstänks för medhjälp till grovt miljöbrott.

De huvudmisstänkta har varit på fri fot sedan 2020 då de greps, häktades men sedan släpptes.

Kommer de att infinna sig i rätten?

– Det är en omöjlig fråga för mig att svara på men jag tror att de vill komma dit för att berätta sin version. De har ju en egen bild av hur det här har gått till och det här är deras chans att få presentera sin version i ett sammanhang och lyfta fram sin bevisning, säger Linda Schön.

Hur viktigt är utfallet i den här rättegången för svensk miljö och natur?

– Jag är nog fel person att svara på miljöfrågan. Men jag säger så här: Vi skulle aldrig väcka åtal om vi inte tror på en fällande dom. Jag kanske låter lite förmäten men när man ser helheten är det väldigt tydligt att det här brottet har begåtts på det sättet vi påstår i vår gärningsbeskrivning, säger Linda Schön.

Samtliga misstänkta i Think Pink-härvan nekar till brott. Vd Bella Nilsson har i medier sagt att hon har följt alla lagar och regler men att hon är utsatt för en komplott av konkurrerande företag och folk som vill henne illa. Härom året bytte hon namn på sitt företag till Witch Hunt International.

Advokat Jan Tibbling som företräder Bella Nilsson berättar för DN att hans klient mår dåligt och lever under stor psykisk press – men att hon är lättad att hennes fall nu äntligen ska prövas i domstol.

– Hon har levt utpekad som Sveriges största miljöskurk i fyra år, det har varit fruktansvärt för henne.

– Hon har en förklaring till allt det här men den går inte att sammanfatta över telefon eftersom den handlar om villkoren för branschen.

Kommer din klients förklaring att överraska allmänheten?

– Ja.

För att kunna hantera de två stora rättegångarna har advokat Thomas Olsson förordnats som medförsvarare till Tibbling.

Läs mer:

Sopor skulle återvinnas – grävdes ner i svenska naturen

Miljöbrottsexperten: ”Våra barnbarn får betala med sin frihet”

De larmade om dumpningen – avfall fortsatte att grävas ner

Share.
Exit mobile version