Ett 40-tal personer var på plats i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt när förhandlingen inleddes på måndagsmorgonen. På åhörarplats befann sig ytterligare ett 20-tal personer – medier och anhöriga – för att lyssna till anklagelserna mot de åtta åtalade personerna som av åklagarna kopplas till tre kraftiga sprängdåd i Hässelby, Linköping och Uppsala i september förra året.

Det sistnämnda ledde till en 24-årig kvinnas död – en nyutexaminerad lärare som fick betala ett högt pris för att hon bodde granne med den familj som enligt åklagaren Thomas Bälter var det egentliga målet.

– Motivet är ganska uppenbart, säger Thomas Bälter under sin sakframställan och hänvisar till att familjen är kopplad till Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot.

Det framgår också att kvinnan hade maximal otur vid tillfället. Hon hade, enligt åklagaren, sitt sovrum på ovanvåningen av huset och hade troligtvis klarat sig om hon hade befunnit sig där. Men kvällen innan hade hon somnat på soffan på undervåningen och befann sig alltså på fel plats vid fel tillfälle.

På bilder från förundersökningen som Thomas Bälter visar under rättegången kan man se hur en siluett av en ung man bär på ett tungt, fyrkantigt föremål. Thomas Bälter berättar att det var en mikrovågsugn som hade packats med 13 kilo dynamitsprängämne och placerades intill de aktuella husen.

Sprängningen skedde i Fullerö i Uppsala tidigt på morgonen den 28 september 2023 och kopplas till två andra sprängningar som ägde rum dagarna innan: På kvällen den 25 september skedde en kraftig explosion i Hässelby, och den 26 september skedde motsvarande sak även i Linköping.

Bland åtalspunkterna finns brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och mord. Thomas Bälter använder sig av namnet ”Trojka” som arbetsnamn för de tre sprängningarna.

– Vi menar att det finns en gemensam motivbild till de här tre sprängningarna och att det är kopplat till Foxtrotnätverket, säger han under sin sakframställan.

Förutom Thomas Bälter – som ansvarar för utredningen gällande Uppsalasprängningen – har åklagarna Carl Mellberg och Helene Gestrin deltagit i ärendet, med ansvar för Hässelbysprängningen respektive Linköpingshändelsen.

Det som ledde polisen på rätt spår var ett flertal vittnesuppgifter från sprängningen i Uppsala, enligt Thomas Bälter. Den aktuella morgonen den 28 september kunde polisen stoppa en 34-åring och en 23-åring som betedde sig ”avvikande”. Det var också misstänkt att de hade två tändare på sig – men inga cigaretter. Männen häktades dagen efter. Enligt åklagaren var det 23-åringen som syntes som en siluett bärandes på mikrovågsugnen i Fullerö som också tände på stubinen.

Under måndagens inledande rättegångsdag vidgår också 23-åringen de objektiva omständigheterna – men medger inte att han skulle ha haft avsikten att den 24-åriga kvinnan skulle dö vid tillfället.

– Det bestrids ansvar för mord, säger 23-åringens försvarare Anton Strand under måndagen.

Övriga i målet anklagade förnekar brott.

Fakta.Tre sprängningar på tre dygn

Åtta män i åldrarna 17 till 38 år har åtalats för inblandning i tre sprängningar i september 2023.

● Den 25 september detonerade en bomb i Hässelby i västra Stockholm.

● Den 26 september skedde en kraftig explosion i Linköping.

● Den 28 september exploderade 13 kilo dynamitsprängämne i form av en hemmagjord bomb gjord av en mikrovågsugn intill ett radhus i Fullerö i Uppsala. En 24-årig kvinna dör av explosionen.

Dåden bedöms av åklagarna vara kopplade till en tidigare konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot och samtliga tre dåd bedöms vara riktade mot personer kopplade till Foxtrotledaren Rawa Majid.

Läs mer: Notan för tre sprängdåd – 70 miljoner kronor

Share.
Exit mobile version