Tips.Gör din egen thali

I Indien serveras ofta thali, en måltid med flera rätter på en tallrik. Varje måltid är som en liten vetenskap där protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler ingår. Men det handlar också om att skapa variation i färg, textur och smak. Det ska vara hett, sött, salt, syrligt och svalkande och de olika rätterna kompletterar varandra.

En enkel thali:
● ris eller bröd
● en gryta med någon form av protein

● en linsgryta (dal)
● någon form av wokad grönsak (sabji)

För festligare thali, lägg till:
● en grillad rätt till exempel spett
● sallad eller skivade grönsaker
● pickles
● chutney
● raita
● efterrätt
● friterade snacks, till exempel pakoras

Kadai paneer

Kadai, karahi, korai eller kadhi är alla namn på en rätt som framför allt finns i norra Indien, Pakistan och Bangladesh. Det är en lite torrare gryta, där ingredienserna steks hastigt, till skillnad från mer såsiga curries, det vill säga grytor, som kokar länge. Här blir den en del av en lite lyxigare thali.

• Läs hela receptet här

Fakta.Om du saknar någon krydda

I Indien lagas ofta väldigt enkel och nyttig mat till vardags. Till fest däremot är det extra allt som gäller – och det är just festmaten som serveras på indiska restauranger i vår del av världen. Men oavsett om du lagar till vardag eller fest, låt dig inte stoppas av att du saknar någon krydda. Ta vad du har, och fräs ihop det bara.

Linsgryta med kokosmjölk

Linsgrytan dal ingår i varje anständig thali. Det beror på att linser är det viktigaste sättet för Indiens många vegetarianer att få i sig protein på. Dessutom är det gott och billigt.

• Läs hela receptet här

Green bean fry

Här är en superenkel sabji (ett samlingsnamn för stekta grönsaker) som kan tillagas av någon grönsak man har hemma, till exempel vitkål eller morötter. Jag tycker att haricots verts från frysen passar utmärkt.

• Läs hela receptet här

Pulao med kokos och saffran

I Kashmir i norra Indien odlas saffran som ingår i denna festliga risrätt. Just saffran från Kashmir anses höra till världens finaste.

• Läs hela receptet här

Naanbröd

För att göra naanbröd behövs egentligen en tandooriugn, med en värme på cirka 300 grader. Brödet fästs på insidan av ugnen. Men det går att göra nästan lika proffsiga naanbröd i en vanlig ugn – eller i en het stekpanna.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version