Nyligen publicerade Al Jazeera en dokumentärserie som handlar om fall där barn omhändertagits av myndigheter. Flera av händelserna utspelar sig i Sverige, och bland andra intervjuas en mamma som påstår att hon förlorat vårdnaden om sina barn på vaga grunder. SVT, som var först med att uppmärksamma dokumentären, har dock tagit del av domstolshandlingar som visar att det förekommit vanvård av barnen. En av de som kritiserat serien är statsminister Ulf Kristersson som på X skrev att ”Detta är farligt för Sverige och riskerar dessutom att allvarligt skada socialtjänstens viktiga arbete…”
Dokumentärserien, vars titel kan översättas till ”Bakom stängda dörrar”, är publicerad på 360, en av Al Jazeeras strömningstjänster. Awad Jumaa, programchef på 360, försvarar produktionen på den svenska nyhetssajten Alkompis.
– Vårt team tillbringade flera månader med att undersöka detta ämne. Vi producerade, redigerade och faktakollade varenda enskild uppgift. Min uppfattning är att vartenda påstående i filmen undersökts, säger han.
Awad Jumaa säger i samma artikel att serien är en originalproduktion från Al Jazeera och finansierad av bolaget.
Al Jazeera består av flera grenar, bland annat en engelskspråkig som ofta liknas vid BBC, en plattform som riktar sig till en yngre publik och exempelvis uppmärksammar HBTQI-frågor, och en arabisk som på senare år blivit kritiserad för att sprida desinformation och propaganda för terrorrörelser som Hamas och Hizbollah.
– Den största skillnaden är språket, men de har också helt olika typer av rapportering. Det är anpassat till olika publiker, så det är olika information, tillvägagångssätt och analyser, säger Inas Hamdan, journalist på Sydsvenskan som granskat mediebolaget.
– Språket i den engelska kanalen är analytiskt och faktamässigt, medan det är poetiskt i den arabiska. För att nå fram till den arabiska publiken måste man tala till deras hjärtan, säger Ahmed Mohammed-el-Gody, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet som forskat på Al Jazeera.
Den arabiskspråkiga grenen har även tidigare kritiserats för sin rapportering om Sverige, då den hakade på en stor påverkanskampanj och spred grovt felaktiga påståenden om socialtjänsten:
– I Al Jazeera arabic pratade man om hur Sverige som land kidnappar muslimers barn och ger dem till homosexuella, säger Inas Hamdan.
Hon menar att en av anledningarna till varför Al Jazeera är intresserat av att rapportera om Sverige för att det finns en stor muslimsk population i landet.
Ahmed Mohammed-el-Gody nämner att mediebolaget stärkte sin bevakning i de nordiska länderna i samband med danska Jyllandspostens och sedermera Nerikes Allehandas publiceringar av Mohammedkarikatyrerna. Tonen har dock inte alltid varit negativ:
– Under flyktingvågen var det väldigt positiv rapportering om Sverige, att det var ett bra land som tog hand om flyktingar. Det stärkte bilden av Sverige i Mellanöstern, säger han.
Sedan kriget mellan Hamas och Israel startade har det dock varit tyst om Sverige i arabiska Al Jazeera, berättar Inas Hamdan. Samtidigt har de journalistiska skillnaderna mellan bolagets kanaler blivit ännu tydligare. Medan engelska Al Jazeera satsat på att bibehålla ett neutralt perspektiv och bland annat rapporterat om krigsbrott, har den arabiska grenen tydligt tagit ställning för Hamas.
– Al Jazeera har sändningar där Abo Obaida, Hamas presstalesperson, får hålla manifestationer, helt oemotsagd och med heroisk musik i bakgrunden. Där hyllar han bland annat återkommande 7 oktober-attacken, säger Inas Hamdan.
Den partiska krigsrapporteringen till trots, behåller Al Jazeera positionen som en av de mest pålitliga nyhetskällorna i Mellanöstern, med över 50 miljoner tittare, berättar Ahmed Mohammed-el-Gody. Tidigare kanaler i regionen återgav till största delen bara statspropaganda.
– Al Jazeera har historiskt rapporterat om händelser som varit banbrytande. Några av världens bästa journalister jobbar där och det finns de som riskerat livet eller dödats. Det finns en anledning till att de är fortsatt stora, säger Inas Hamdan.
DN har sökt arabiska Al Jazeera.
Fakta.Al Jazeera
Startade 1996 i emiratet Qatar i Mellanöstern. Lanserades som en fri och oberoende kanal.
Idén och pengarna kom från Qatars dåvarande emir, Hamad bin Khalifa al Thani, som såg tv-kanalen som ett sätt att modernisera landet och bidrog med ett stöd på närmare en miljard kronor.
Startade en engelskspråkig kanal 2006.
Fick ett enormt genomslag under den arabiska våren som utbröt i slutet av 2010, då de kunde vara på plats snabbt och rapportera.