Antalet ansökningar om skuldsanering ligger kvar på rekordnivåer. Under årets sex första månader ansökte 17 458 personer om skuldsanering, vilket är samma nivå som motsvarande period förra året.

Jämfört med första halvåret 2022 är det en ökning med drygt 23 procent.

– Det har aldrig varit så högt som det är nu. Det har i princip tredubblats sedan 2012. Bortsett från något år har det i princip alltid ökat sedan skuldsaneringslagen kom 1994, säger Per-Olof Lindh.

En förändring jämfört med tidigare år är att äldre kvinnor sticker ut. Sedan årsskiftet har ansökningar från kvinnor över 65 år ökat med 13 procent.

– De kan inte gå ut och söka jobb och påverka sin situation på samma sätt som andra grupper. De har egentligen bara fått en ökad kostnadsbild och då blir det tufft med den dagliga ekonomin. Normalt sett ska man kunna klara sig på sin pension.

Samtidigt har antalet ansökningar i gruppen 18 till 30 år minskat med 13 procent.

– Jag ska inte säga att det är ett trendbrott, men tidigare har de yngre stått för den största delen av ökningen. Här har vi gjort rätt mycket när det kommer till informationsdelen.

Även om allt fler ansöker om skuldsanering generellt är utvecklingen inte lika nattsvart som siffrorna.

En förklaring till de rekordhöga nivåerna är att fler söker sig till Kronofogden vid ekonomiska problem – trots att de inte uppfyller kraven för skuldsanering. Drygt sex av tio får avslag på sin ansökan.

– Totalt sett är det ungefär lika många som får skuldsanering som det har varit de senaste sex åren. Ökningen beror på att det är fler som söker som inte är berättigade till skuldsanering. Man kanske chansar utan att man har förstått reglerna.

Lindh understryker att utvecklingen fortfarande pekar på att fler har ekonomiska utmaningar.

– Det finns många i gruppen äldre som uppfyller kraven, men som tidigare inte ansökt om skuldsanering, säger Lindh.

– Hela kreditsamhället har också förändrats ganska dramatiskt. Vi handlar ganska mycket på kredit och är en öppen spelmarknad. Det finns en hel del saker att titta på ur ett samhällsperspektiv.

Share.
Exit mobile version