Personer som har ett obehandlat högt blodtryck löper en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke. Där finns också en tydlig koppling till demens, inklusive Alzheimers sjukdom.

– Ett högt blodtryck påverkar en mängd saker, även hur vi åldras, säger Ingmar Skoog, senior professor i psykiatrisk epidemiologi vid Göteborgs universitet, till DN.

Men i de studier som undersökt kopplingen till demens har man framför allt utgått ifrån hur blodtrycket såg ut i medelåldern. För att råda bot på detta har Ingmar Skoog tillsammans med kollegor i ett flertal olika länder genomfört en så kallad metaanalys, där han och hans kollegor analyserat 14 olika studier som undersökt kopplingen mellan demens och ett högt blodtryck bland äldre. I studierna deltog sammanlagt fler än 31 000 personer som i genomsnitt var 72 år gamla.

Resultatet, som nyligen publicerades i tidskriften Neurology, visar att det finns ett tydligt samband mellan ett obehandlat högt blodtryck och risken för att drabbas av demens. Jämfört med personer som inte hade ett högt blodtryck var den relativa riskökningen för att drabbas av Alzheimers sjukdom 36 procent, medan den jämfört med personer som hade ett behandlat högt blodtryck var 42 procent.

– Studien visar att ett högt blodtryck som inte är behandlat är farligt och måste behandlas, även hos äldre. Inte bara för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom utan också för demens inklusive Alzheimers sjukdom, säger Ingmar Skoog.

Ni har analyserat observationsstudier där det inte går att fastställa ett orsakssamband, hur ser du på det?

– Det finns så många studier nu som visar på ett samband mellan ett högt blodtryck och demens att det finns ett tydligt mönster. Om man inte tror på observationsstudier tycker jag att man kan börja röka igen. De studierna var också observationsstudier.

Ett problem i sammanhanget, säger han, är dock att många svenskar har högt blodtryck utan att veta om det. Och bland de som vet om det är det många som inte följer upp och kontrollerar sitt tryck flera gånger.

Vad beror det på, tror du?

– Mycket handlar om lättja. Inte ens jag är bra på det och då behöver jag bara gå ett tiotal meter till en sköterska för att kontrollera det. Hur lätt som helst, kan man tycka, men ändå så svårt.

Och det är aldrig för sent att börja behandla, vilket den aktuella studien visar.

– Man har tidigare visat att äldre som behandlar ett högt blodtryck minskar sin risk för både hjärtinfarkt och stroke. Nu ser man samma sak för demens. Blodtrycket påverkar i princip alla organ och att behandla ett högt sådant är jätteviktigt.

Hur gör man då?

– Man går till sin vårdcentral och kollar sitt blodtryck. Om man är över 55 år behöver man kontrollera det minst en gång per år.

Läs mer:

Diabetesmedicin kan minska risken för demens

Levnadsvanorna som minskar risken för demens

Share.
Exit mobile version