Att nordkoreanska trupper stöttar Ryssland innebär en klar upptrappning av kriget, konstaterade Alexander Stubb när han sent på tisdagskvällen träffade medier på den finländska ambassadörens residens i Peking. Han hade då kommit från ett tre timmar långt möte med Kinas ledare Xi Jinping. Alexander Stubb hade flera säkerhetspolitiska budskap med sig till den kinesiske ledaren.
Kina har officiellt en neutral hållning i kriget. Men relationen till Ryssland är nära och uppgifter finns om att landet levererar komponenter till rysk vapenindustri och därmed indirekt hjälper den ryska krigsmaskinen. Alexander Stubb hade ett meddelande på den punkten.
– Jag sade att Kinas relation med Ryssland har direkt effekt på relationen mellan Kina och Europa. Om vi känner att Rysslands aggression i Ukraina är ett hot mot oss har det inverkan på alla som direkt eller indirekt stöder Ryssland.
Xi Jinping och Vladimir Putin har mötts fler gånger än några andra världsledare. Senast i förra veckan när Brics-länderna höll toppmöte i Ryssland och Xi prisade den djupa relationen mellan Ryssland och Kina. Alexander Stubb hade en varning angående den ryske ledaren.
– Det är väldigt svårt att lita på president Putin. Särskilt när det handlar om kärnvapen. Därför är det extremt viktigt att en stormakt som Kina fortsätter att ha en dialog med Ryssland.
Alexander Stubb sade i en intervju med Bloomberg i juli att ett enda telefonsamtal från Xi Jinping till Putin skulle räcka för att få slut på kriget. Under besöket i Peking tog den kinesiske ledaren upp det uttalandet.
– Självklart konstaterade han att det är ganska mycket mer komplicerat än så, säger Alexander Stubb.
Kina har historiskt en nära relation med Nordkorea. Det är genom handel över den kinesiska gränsen som det isolerade FN-sanktionerade landet överlever. Men Alexander Stubb har intrycket att ledningen i Peking inte är nöjda med Nordkoreas beslut att skicka trupper som stöttar Ryssland i kriget.
– Min analys är att Kinas relation till Nordkorea inte är så bekväm för tillfället.
Upptrappningen har också betydelse för försvarsalliansen Nato, menar Stubb. Han konstaterar att Kina inte gillar att Nato lägger sig i deras närregion och har försvarsallierade i länder som Japan och Sydkorea.
– Men sanningen är att om Nordkorea underlättar ett krig på gränsen till Europa måste vi vara säkra på att de inte gör samma sak vid sin södra gräns mot Sydkorea. Nordkoreanska vapen och trupper i ett krig som är på gränsen till Europa drar under mattan för argumentet att Nato inte ska vara involverat i regionen.
Det är första gången en finländsk president besöker Kina sedan Finland gick med i Nato. Med sig på resan har Alexander Stubb en näringslivsdelegation och ett antal avtal om ekonomiskt samarbete har redan skrivits under. Dessutom beviljas att finländska turister och affärsresenärer ska kunna åka visumfritt till Kina i 15 dagar. Liknande avtal har ingåtts med 18 andra europeiska länder, dock inte Sverige. Alexander Stubb tror inte att Nato-medlemskapet kommer att påverka relationen till Kina.
– Jag tror att Kina förstår att vi inte skulle gått med i Nato om inte Putin och Ryssland hade attackerat Ukraina.