Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det har gått 22 år sedan Blossa introducerade den första smaksatta årgångsglöggen. Då var det pomerans och apelsin som stod för kryddningen. Sedan dess har allt från kråkbär och hjortron till kaffe och spiskummin varit smakgivare i den folkkära glöggserien.

I ett parallellt dryckesuniversum gav sig mikrodestilleriet Stockholms bränneri in i glöggleken 2017. Med sin smakrika och snyggt förpackade gin & tonic-glögg gjorde de stor succé, särskilt hos GT-älskare och allmänt glöggtrötta. De följande åren exploderade kreativiteten för glögg och vinterdrycker. En trend som drevs framåt av att både hantverksdestillerier och mikrobryggerier lanserade spännande produkter. Glögg kunde i princip smaka vad som helst, och det kryddades friskt med allt annat än kanel, kryddnejlika, ingefära och pomerans.

Till de knasigare juldryckerna som lanserats de senaste åren hör Winemechanics ”Finns det någon glögg som jag därute?”. Ett resultat av en misslyckad vinskörd i Frankrike och som enligt producenten gjorts på billigt vitt socker, kryddor köpta på nätet och sprit från dunk. ”Det är verkligen inte världens bästa glögg och den är fan inte billig men det är vår glögg” kan man läsa på hemsidan.

En annan knepig glögg är Fruktstereos ”Cuccù For Christmas” som beskrivs som en ”Frankensteins julglögg” innehållande ”lite fruktvin, lite gamla spritiga experiment, lite cocktail, lite Cuccù och mycket jul.”

I år har vinden vänt. Det görs visserligen en och annan tveksamt smaksatt glögg, men trenden pekar tydligt mot det klassiska och trygga. Blossa har valt Alperna och glühwein som smakinspiration för årets version. Samma sak gäller Stockholms bränneri som för första gången gjort en traditionsenlig glögg utan vare sig gin eller akvavit. Idén är en tidlös glögg med klassiska kryddor. Och gissa vad? Den har aldrig smakat bättre.

Läs mer: Dags för glöggfest – här är årets bästa flaskor

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version