Tre tydliga trender kommer att påverka vilka viner vi dricker det kommande året. Vi skulle kunna sammanfatta dem som tre scenarier, med titlarna ”Tillbaka till tryggheten”, ”På andra sidan dalen” och ”Hem till gården”. Låt mig förklara närmare.

Efter flera år av nyfiken och excentrisk vinutveckling med pet nat, orangevin och färgsprakande etiketter har experimentlustan mattats av. Delvis hos producenterna, men framför allt hos oss konsumenter.

I en orolig värld får vinet bli den pelare som står stadigt, och även om vi inte säger det rakt ut vill vi tillbaka till tryggheten. Tillbaka till de klassiska vinområdena, vinerna och druvsorterna som inte utmanar oss i onödan. Bara dricka vin som är gott. Och inte för dyrt.

Dock finns det ett hinder för backa tillbaka, vilket för oss till nästa scenario: ”På andra sidan dalen”. Prisbilden i regioner som Bourgogne, Barolo och Champagne har spårat ur totalt. Därför kommer vi att köpa vår pinot noir från Burgenland i Österrike, mineralisk chardonnay från Tyskland och champagnelikt bubbel från andra regioner i Frankrike.


Även om vi inte säger det rakt ut vill vi tillbaka till tryggheten

Vi är också väl medvetna om hur klimatförändringarna påverkar vinodlingarna i Europa. Oförutsägbart väder, översvämningar, skogsbränder och vattenbrist är ett faktum, vilket innebär att vinodlare behöver hitta långsiktiga lösningar. Nya sätt att odla, i vissa fall plantera mer tåliga druvsorter eller söka sig till svalare vingårdslägen i andra väderstreck – kanske rentav till andra sidan dalen?

Sist men inte minst kommer de nya reglerna för gårdsförsäljning hemma i Sverige att förändra spelplanen för svenska vinbönder. Vingårdsbesöken kommer bli fler och gästerna glada när de kan köpa med sig kluckande souvenirer. Frågan är bara om volymerna kommer att räcker till? Kommer EU sätta sig på tvären? Ökad fylla i Skånetrakten? Upplösningen ser ni i ”Hem till gården” som går upp 1 juni i hela landet.

Läs mer: De bästa nya vinerna i januari under 250 kronor

Läs mer om dryck

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version