Alice Bah Kuhnke är aningen irriterad. Hennes turnékamrat far med osanning, tycker hon. Efter att ha rest runt och debatterat EU med Moderaternas Tomas Tobé går hans argument henne på nerverna. Ändå är det just Tobé som hon helst vill fajtas med.

– Jag gör inte detta för att hjälpa Moderaterna. Utan för att jag vill visa vilken klimatfientlig och farlig väg som Moderaterna och Kristdemokraterna i sin grupp i parlamentet är inne på. De öppnar nu för samarbete med de högerextrema. Därför är det självklart för mig att ta tjuren vid hornen och debattera EU-politik mot just Tomas Tobé.

Hon syftar på att M och KD:s grupp i EU-parlamentet inte längre utesluter samarbete med den grupp som SD ingår i.

Skulle du kunna tänka dig att genomföra en liknande debatturné med SD:s Charlie Weimers?

– Nej, därför att jag ser Tomas Tobé som ett större problem. Han möjliggör Charlie Weimers politik. Jag ser honom som en dörröppnare gentemot de högerextrema.

Det är bland annat därför som Alice Bah Kuhnke vill fortsätta i EU-parlamentet. Nu väntar hennes andra – och avslutande – sejour. Miljöpartiets rotationsprincip gör det inte möjligt att sitta längre än två mandatperioder i sträck. Sedan vill hon leva ett annat sorts liv långt från EU-kvarteren i Bryssel.

– Jag ska ju bli lantbrukare sen. Jag tänker att jag har levt halva mitt liv nu och har gjort min samhällstjänst som politiker i några år. Så jag vill gärna bli planetskötare i resten av mitt liv. Gärna i Småland eller Jämtland.

Alice Bah Kuhnke (MP): Det är valets viktigaste fråga

– Den enskilt viktigaste frågan är klimatet. Vi har all fakta. Vi har kunskapen. Vi har verktygen. Men det som saknas är politisk vilja. Och det är därför det är så otroligt viktigt att vi blir många miljöpartister, dels från Sverige men också i parlamentet i sin helhet. Som är beredda att göra det som krävs för att rädda den här planeten.

Men de närmaste åren väljer hon alltså Bryssel. Som EU-parlamentariker vill hon kämpa för att länder som inte uppfyller klimatmålen ska straffas med högre böter och att EU:s fossilsubventioner ska bort.

Runt om i Europa har den gröna politiken stött på patrull. I prognoserna till EU-valet ser de gröna partierna ut att backa, medan partierna till höger väntas gå framåt.

Vad gör ni för fel?

– Dels lever vi i en verklighet där det går väldigt bra för människor och politiker som ger enkla svar på svåra utmaningar. Vi arbetar mot högerpopulister som utan skam i kroppen lägger fram politik som inte är i linje med vad vetenskapen kräver. Det är något som vi vägrar göra. Jag tror tyvärr att det skulle kunna gå bättre för oss om vi inte band oss så hårt vid vetenskapen. Men jag vill inte att vi ska bli populister.

Menar du att väljarna inte tål vetenskapliga fakta?

– Jag menar våra politiska motståndare, till exempel Moderaterna och Tomas Tobé. Jag har inte hört Tomas Tobé en enda gång säga att vi är i ett klimatnödläge. Fastän han läser exakt samma rapporter som jag och lyssnar till samma forskare. Jag vill mena att alltför många politiker inte berättar hela sanningen och dessutom inte berättar vad konsekvenserna blir av deras politik när man ökar utsläppen.

Men var finns er självkritik?

– I den verklighet vi lever i så har vi valt att inte tulla på sanningen. Vi har valt att fortsätta lägga fram relativt komplicerade samband och driva en politik som innebär förändring. Jag tror att många människor blir oroliga för budskap om förändringar.

Har ni underskattat det folkliga motståndet mot klimatpolitiken?

– Det är precis tvärtom. En relativt nyligen publicerad undersökning visar att över 70 procent av de svenska väljarna vill se en kraftfull klimatpolitik. De svenska väljarna vill att regeringen ska bedriva en tydlig och stark klimatpolitik. Så jag tror att många svenska väljare och många svenskar i allmänhet förstår att vi är i ett klimatnödläge och vill att politikerna ska ta sitt ansvar.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Ett konkret MP-förslag är att förbjuda flyg på sträckor där tåget tar under tre timmar. Med ett sådant flygförbud skulle det fortfarande vara möjligt att flyga mellan till exempel Stockholm och Jönköping, eller Östersund och Umeå.

Varför bara tre timmar?

– Du menar varför inte för fyra timmar? Under tre timmar är ju en sträcka där det ska kunna gå tåg i tid som effektivt tar människor från punkt A till punkt B.

Hur radikalt är det förslaget i ett ”klimatnödläge”?

– Absolut inte tillräckligt radikalt. Vi behöver göra mycket mer.

Själv berättar Bah Kuhnke att hon tågpendlar varje vecka mellan Bryssel och Stockholm, en resa som tar knappt ett dygn.

Fakta.Alice Bah Kuhnke (MP)

Alice Bah Kuhnke är 52 år. Hon har suttit i Europaparlamentet för Miljöpartiet sedan 2019 och kandiderar nu på nytt.

Hon var Sveriges kulturminister 2014–2019 i Stefan Löfvens (S) regering.

Innan dess var hon generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, som senare bytte namn till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Alice Bah Kuhnke har ett förflutet som programledare på TV4 och SVT:s Disneyklubben.

Dagligen kommer nya rapporter om lidandet i Gazakriget. Alice Bah Kuhnke tycker att EU:s respons har varit för lam.

– Våldet känns gränslöst. Det är ett gränslöst, fruktansvärt dödande av civila. En humanitär katastrof som jag inte har sett under min livstid, säger hon.

– Det har varit en pervers återhållsamhet, inte bara från svenska regeringen, utan från EU och världen som bidragit till att det här helvetet fortsätter och fortgår. Det kommer vi alla att få stå till svars för.

Vad tycker du att EU borde göra?

– Vi ska förstås kräva att gisslan släpps. Det är ju en självklarhet.

– Men sen ska vi kräva ett permanent eldupphör. Vi ska pausa handelsavtalen med Israel och se till att nödhjälpen kommer in. Sen måste vi skapa den återuppbyggnadsfond som Miljöpartiet har föreslagit. Stora delar av Gaza är ju jämnat med marken.


”Den grundläggande existentiella frågan är om vi är beredda att ta till vapen för att försvara våra friheter”

Det är inte bara kriget i Gaza som engagerar de gröna i EU. Rysslands krig mot Ukraina har tvingat många gröna politiker i Europa att fundera över sitt engagemang för fred och kärnvapennedrustning.

– Jag skulle önska att EU var kärnvapenfritt.

Tycker du att de kärnvapen som finns i EU ska bort från EU?

– Det är en fråga som vi har diskuterat mycket i den gröna gruppen. Den grundläggande existentiella frågan är om vi är beredda att ta till vapen för att försvara våra friheter. På vilket sätt kan kärnvapen skapa någon sorts balans.

Så var landar du i den diskussionen?

– Den pågår. Jag är övertygad om att vi behöver arbeta för att avveckla alla kärnvapen i världen. Jag tror dock att om EU skulle börja avveckla kärnvapen nu i rask takt så skulle det försätta våra friheter i stor fara. Det är vad jag har kommit fram till.

Hur viktigt är det att få till fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina?

– Nu, med Putin? Jag tror inte på att sätta sig ner och förhandla med diktatorer som Putin.

Ska det förhandlas med Putin, då ska det komma från ukrainarna själva anser Alice Bah Kuhnke.

– Jag tycker det är skamligt att behöva höra röster, vilket jag har gjort i parlamentet, från politiker som för fram den åsikten att vi måste sätta oss ner och börja diskutera och kanske göra avkall på vissa landområden. Det är oerhört skamligt med tanke på vilka offer som ukrainarna nu gör för att försvara sina friheter.

Ni brukar beskriva Miljöpartiet som sprunget ur fredsrörelsen. Nu har du sagt att vi måste behålla kärnvapen i Europa ett tag till och vi måste besegra Ryssland militärt. Vad skiljer i dag er från andra politiska krafter i de här frågorna?

– Det är en bra fråga. Just i den här frågan, i försvaret av Ukraina, är vi ur ett svenskt perspektiv oerhört enade. Vi som land sticker ut bland de andra medlemsstaterna i vårt tydliga majoritetsstöd för Ukrainas sak. Det tycker jag gagnar oss till heder. Däremot tycker jag att stödet behöver öka.

– Ja, vi i Miljöpartiet är sprungna ur fredsrörelsen. Jag personligen har alltid varit väldigt tydlig med att jag själv är beredd att försvara fred och frihet med vapen.

Tidigare intervjuade toppkandidater:

Alice Teodorescu Måwe (KD): ”Man vet vad man får, till skillnad från Folklistan”

Jonas Sjöstedt (V): ”Det är inte en önskelista till tomten”

Share.
Exit mobile version