Plötsligt blev hon ”Europa-Alice”. Hon blev kristdemokrat över en natt och seglade överraskande upp som partiets toppkandidat till Europaparlamentsvalet i juni.

Men Alice Teodorescu Måwe är inget okänt namn. Hon har varit politisk redaktör för Göteborgs Posten, huvudsekreterare för Moderaternas idéprogram och arbetat för skolbolaget Academedia.

Ett uppdrag ångrar hon, jobbet som politisk chefredaktör på den skandalomsusade nättidningen Bulletin.

– Det där var pinsamt och någonting jag önskar ogjort. Min magkänsla sa mig att inte gå in i detta men jag gjorde det ändå. Det kommer jag inte göra fler gånger.

Även Kristdemokraterna har haft en stormig tid. Företrädaren Sara Skyttedal petades efter hemliga kontakter med Sverigedemokraterna och utmanar nu KD med nybildade Folklistan.

Hur ser dina kontakter med Sara Skyttedal ut i dag?

– Jag känner inte henne och har inte känt henne innan heller. Så det är helt oförändrat.

Om en vacklande väljare skulle fråga dig varför man ska rösta på dig och inte på Folklistan, vad är ditt svar?

– Därför att man med mig vet vad man får, till skillnad om man röstar på Folklistan, där man kan få en massa olika politiska nyanser och schatteringar. Med mig får man en kristdemokrat som står upp för fred, frihet och frihandel.

– Dessutom så vet man vad jag har drivit för frågor de senaste 15 åren.

Alice Teodorescu Måwe argumenterade tidigt för borgerligt samarbete med Sverigedemokraterna och drev på för en stramare migrationspolitik i Sverige. Som EU-politiker vill hon nu få bort möjligheten att söka asyl i EU:s medlemsländer.

– Vi tänker oss att det finns platser vid gränserna där man kan söka asyl. Och sedan kommer man till ett land utan att behöva riskera livet, utan att behöva pantsätta allt man äger och har.

Efter åratal av slitningar enades EU nyligen – under svenskt ordförandeskap – om en gemensam migrationspakt. Regeringen, där KD ingår, har beskrivit den som en ”historisk uppgörelse”. Enligt Alice Teodorescu Måwe är den ett steg i rätt riktning, men den avskräcker inte människor från att fortsätta ta sig till Europa. Därför vill hon nu göra om EU:s migrationspolitik på nytt.

Ska man inte längre kunna söka asyl i medlemsländerna?

– Inte som huvudprincip, nej. Utan man ska söka utanför Europa. Man ska få sin sak prövad där och sedan, under ordnade former, få komma till det land inom Europa som man då antas till.

Fakta.Alice Teodorescu Måwe (KD)

Alice Teodorescu Måwe är 39 år.

Hon kandiderar till Europaparlamentet för Kristdemokraterna.

Hon har tidigare varit huvudsekreterare för Moderaternas nya idéprogram och är en en välkänd skribent och debattör. Hon har bland annat varit fristående kolumnist i DN, programledare i SVT och under ett kort tag politisk chefredaktör på nättidningen Bulletin. Mellan 2015–2019 var hon politisk redaktör för Göteborgs-Posten. Hon har även haft roller inom näringslivet, bland annat för skolbolaget Academedia AB.

Alice Teodorescu Måwe vill i stället se ett slags kvotsystem på EU-nivå. Hon tycker att FN:s flyktingkonvention är förlegad. Den skrevs efter andra världskriget då miljoner européer befann sig på flykt, och är illa anpassad till dagens förhållanden.

Ska EU lämna FN:s flyktingkonvention?

– Nej, de här konventionerna säger att man har rätt att få sin sak prövad. De säger ju inte att man har rätt att få sin sak prövad i Europa eller i Sverige.

Ska den som tar sig in i EU inte få sin asylansökan prövad?

– Nej. Men jag tror inte att man kommer ha incitament att göra så eftersom det finns möjlighet att göra det på ett säkert sätt, utan att riskera livet över Medelhavet.

Att slopa möjligheten att söka asyl i de enskilda medlemsländerna vore en radikal förändring, som främst har drivits av partier längst till höger i EU-parlamentet. Kristdemokraterna i EU har hittills gjort upp med socialdemokrater och liberaler om migrationspolitiken.

Är det dags att öppna upp för samarbete högerut i parlamentet?

– De samarbeten som har varit hittills har ju fungerat och det är väl där man företrädesvis också kommer att söka stöd. Det var ju trots allt socialdemokrater i Sverige som efter många om och men insåg att det finns ett samband mellan migration och integration. Och den insikten tror jag finns runt om i Europa också hos andra motsvarande partier.

Enligt den nya migrationspakten ska asylsökande fördelas mellan medlemsländerna. EU-länder som inte vill ta emot ska i stället kunna betala för att slippa. Det handlar om minst 20 000 euro per asylsökande.

Tycker du att Sverige ska betala för inte ta emot asylsökande?

– Ja, det tycker jag. Det är ju konsekvensen av att vi inte har tagit hänsyn till vår integration. Det är ju därför vi hamnar i ett läge där vi då ska köpa oss fria.

– Sverige ska hänvisa till att man har tagit ett väldigt stort ansvar och gjort det under flera decennier. Vi har gjort vår del.

Alice Teodorescu Måwe: Det är valets enskilt viktigaste fråga

– Ukraina. Hur väl man lyckas stå upp för Ukrainas rätt att bestämma över sitt eget territorium, sina egna vägval och den världsordning som har gällt, det är en ödesfråga för både Ukraina, Europa och EU. Internationell lag och ordning – inte den starkes rätt – ska definiera vad som gäller. Jag tror att den kris som vi befinner oss i tack vare det här kriget kommer att forma Europa framöver vad gäller säkerhet, försvar och hur man ser på vilka värderingar som helt enkelt är vägledande för Europa.

”Självgoda finborgare”, skrev SD-ledaren Jimmie Åkesson med tydlig adress till Alice Teodorescu Måwe. Kommentaren kom efter att hon i en DN-intervju i våras sagt att det är ”oerhört allvarligt” att SD grundades av nazister och rasister.

Hur reagerade du på anklagelsen om att vara finborgare?

– Jag har ju inte sagt något nytt, jag har ju sagt samma saker som jag alltid har sagt.

– Sen kan man reflektera över en bild som funnits i svensk debatt, som ju vänstern väldigt skickligt har trummat in, att man som borgerlig som ifrågasätter migrationspolitiken per automatik behöver vara sverigedemokrat.

Även i klimatpolitiken markerar hon avstånd till Sverigedemokraterna. Medan SD:s toppkandidat i EU-valet, Charlie Weimers, vill riva upp klimatpaketet ”Fit for 55” tycker Alice Teodorescu Måwe att EU:s klimatmål är ”vettiga”.

– De flesta människor, som inte är hardcore klimatförnekare, inser att vi måste göra någonting.

Samtidigt slår hon tillbaka mot de som kritiserar det svenska skogsbruket för att inte vara hållbart. Enligt de klimatmål EU satt upp till 2030 behöver Sverige öka inlagringen av koldioxid i skogen. Till exempel genom att inte avverka lika mycket skog som i dag.

Men Alice Teodorescu Måwes vallöfte till de svenska skogsägarna är att de ska kunna fortsätta bruka skogen som nu.

– Ja, med mig i Europaparlamentet så är det en röst för att de ska fortsätta att göra det. Därför att de är inte problemet, de är en del av lösningen.

– Skogen bidrar med varor och produkter som kan ersätta klimatbovar, som betong och plast. Genom att bruka skogen möjliggörs den gröna omställningen.

Sverige skulle kunna klara klimatmålen utan stora förändringar i skogsbruket, men det skulle kräva att utsläppen från trafiken minskas rejält. Med regeringens politik ökar dock utsläppen, till följd av bland annat sänkt reduktionsplikt som gjort bränslet billigare.

Kristdemokraternas toppkandidat menar ändå att det går att göra både och. Klimatet klarar både dagens skogsbruk och låga bränslepriser.

Vad är löftet till bilägarna?

– Regeringens löfte till bilägarna är ju att man sänkt reduktionsplikten och det tycker jag var en vettig prioritering i ett läge där människor inte fick ihop sin vardagsekonomi.

Är KD:s utfästelse att vi ska ha de här låga bränslepriserna fram till 2030?

– Nja, KD:s utfästelse är ju att det här gick man till val på, det här vann man valet på. Och det är det som gäller i regeringsfrågan just nu. Och det är det som jag kan svara på.

Men nästa mandatperiod då?

– Ja, det får vi ta då.

Sverige kommer ju få en högre medlemsavgift till EU framöver. Varför har KD medverkat till att den höjs?

– Det kan inte jag svara på. Jag är inte insatt i den frågan så jag kan inte uttala mig.

Är det rätt att Sverige betalar mer till EU än vad vi får tillbaka?

– Jag tror inte att man kan mäta ett samarbete i kronor och ören på det sättet. Jag tycker att det är en ganska tröttsam inställning att hela tiden fråga sig vad man ger och vad man får. Den sortens inställning funkar inte så bra i några relationer.

Dagen efter intervjun skriver KD:s pressekreterare i ett mejl till DN att partiet accepterat höjningen av medlemsavgiften på grund av stödet till Ukraina.

Läs mer:

Högerpartiet Nationell samling kan bli största partiet av alla i Europa

SD håller dörren på glänt för Fidesz – men vill inte ha gemensam högergrupp i EU-parlamentet

I Belgien får – till och med måste – 16-åringar rösta i EU-valet

Share.
Exit mobile version