Inför OS förekom han knappt på några listor över svenska medaljhopp, men turneringen i Paris har varit en jättesuccé för Truls Möregårdh.

Under den gångna veckan har 22-åringen skapat pingisfeber i Sverige och i slutändan bar det hela vägen fram till ett silver för den 26-rankade spelaren.

Efter förlusten med 1–4 i set mot världsfyran Fan Zhendong stod nära och kära kvar på läktaren i Paris och hyllade Sveriges senaste OS-medaljör.

– Det är bara glädje. Jag är så stolt över Truls. Han gör en otrolig match. Att han tar ett OS-silver är helt sinnessjukt, säger flickvännen Leah Tveit Muskantor som spelar bordtennis för Köpings BTK.

Vad imponerar mest med hans prestation?

– Han spelar verkligen sitt eget spel. Han gör det så bra och tappar det inte. Han gör det oroligt bra.

På vägen mot finalen fällde Möregårdh bättre rankade spelare på löpande band, bland annat den kinesiske världsettan Wang Cuqin i 16-delsfinalen,

Leah Tveit Muskantor upprepar det hon sade efter segern i semifinalen, att det för Kina bara är att vänja sig vid att åter ha en svensk spelare att tampas med på samma sätt som under Jan-Ove Waldners men även nuvarande förbundskaptenen Jörgen Perssons glansdagar.

– De är skakiga där, kan jag säga. Verkligen, säger hon och får medhåll från Malte Möregårdh som är Truls tränare och fyra år äldre bror.

Det är ingen överdrift, tycker han, att säga att Truls satt sig i samma respekt som han som kallas ”Det evigt gröna trädet” i Kina, Jan-Ove Waldner.

– Ja, absolut. Det märkte vi redan efter Houston när han gick till final på VM (2021), att han är så scoutad av kineserna. Alla vill slå Truls. Det kommer bara fortsätta och bli ännu mer. Han kommer att vara jagad, säger Malte Möregårdh.

Även den gången var det Fan Zhendong som blev för svår i finalen. Då föll Truls Möregårdh med 0–4, men den här gången var det jämnare.

I den välfyllda hallen i Paris tog svensken ledningen med 1–0 i set innan Fan Zhendong vände och vann. Publiken bjöds på några rafflande bolldueller som kinesen oftast gick segrande ur – men matchens slag stod Truls för när han lade upp en hög boll med så stark backspinn att Fan Zhendong inte kom åt den.

– Han får Fan dit han måste för att hänga med och ha en chans. Det hade han verkligen. Alla seten var tajta. Han får en 1–0-ledning, synd bara att han inte får 2–0. Det hade satt mer press på honom, säger Malte Möregårdh som fortsätter:

– Men Fan Zhendong slår helt fantastiska slag. De bollarna han slår, det går inte att ta dem.Truls slår egentligen flera vinnare i samma boll men Fan Zhendong räddar dem och slår en vinnare tillbaka. Det är inte så mycket att göra, men det är precis så Truls måste göra för att ha en chans.

– Han tvingar ju fram Zhendong till sin absolut högsta nivå.

Officiellt har Malte Möregårdh tränat sin lillebror sedan 2020, inofficiellt är det så länge de kan minnas.

När såg du den här potentialen?

– Jag har följt honom sedan han var liten och varit med när han vann EM för elvaåringar. Redan då märkte man ju att han hade någonting extra. Sedan slog han igenom på junior-VM (2017) och gick till final. Sedan har vi så klart Houston där han verkligen slog igenom och etablerade sig i världstoppen.

Även om det inte gick hela vägen i Paris kan inte Malte Möregårdh gör annat än att le i väntan på att han ska få se sin lillebror ställa sig på en olympisk prispall.

– Det är bara stolthet. Truls har skrivit historia, säger han.

Läs mer:

Johan Esk: Största rysaren – Truls Möregårdh var nära att missa hela OS-festen

Taktikdraget inför finalen: Han fick spela som Fan

Truls om sin unika racket: ”De skrattade åt mig”

Share.
Exit mobile version