Publiken strömmar till de allsvenska arenorna och för några år sedan skrevs det ett guldkantat tv-avtal.

Men det är framför allt spelarförsäljningar som lyfter ekonomin i herrarnas fotbollsallsvenska.

Malmös Hugo Larsson till Frankfurt, AIK:s Yasin Ayari till Brighton – och i år Djurgårdens Lucas Bergvall till Tottenham. Det är några exempel på stora affärer det senaste året.

– Alla kan få lite mer publik eller sälja fler tröjor. Men vill du få den stora hävstången så är det försäljningar som gäller, liksom spel i Europa, säger Carlos Esterling, partner på rådgivnings- och revisionsföretaget EY.

Malmö FF är fortfarande i överlägsen topp när det gäller eget kapital, alltså skillnaden mellan tillgångar och skulder. MFF har 701 miljoner kronor i ansamlade vinster. Men tvåan Djurgården har knappat in försprånget med sina 261 miljoner.

– För några år sedan stod MFF ensamt för hälften av det egna kapitalet i allsvenskan, så skillnaderna minskar, konstaterar Carlos Esterling.

Efter toppduon följer ytterligare fyra klubbar med ett eget kapital som överstiger 100 miljoner kronor: Norrköping, Elfsborg, Häcken och Hammarby.

Lägst eget kapital har Halmstads BK med 6,4 miljoner kronor, men det är fortfarande med god marginal till Svenska fotbollsförbundets elitlicenskrav på positivt eget kapital.

Den stora framgångssagan är BK Häcken. Spel i Europa League och tunga spelarförsäljningar gav en vinst på 51 miljoner kronor för 2023 och den totala omsättningen var nästan en halv miljard kronor.

Det är faktiskt mer än Malmö FF som för ovanlighetens skull missade spel i Europa helt och bara gjorde en vinst på en knapp miljon 2023.

– Det är nästan gulligt, och historiskt. Häcken har inte den största publiken, men har gjort en fantastisk resa med hela organisationen, damlaget och spel i Europa. Enbart spelarförsäljningar och spel i Europa League gav 256 miljoner i intäkter och det är mer än många klubbars totala omsättning, säger Carlos Esterling.

– Häcken blir en maktfaktor i framtiden.

Även Djurgården gjorde en vinst på 51 miljoner kronor och då är inte Lucas Bergvall-pengarna inräknade i den siffran. Övergångssumman uppges övergå 100 miljoner, men då ska även Brommapojkarna ha sin del.

AIK och Hammarby visade de sämsta resultaten under 2023, med 23 respektive 12 miljoner i förlust.

Men Carlos Esterling ser inga stora varningsklockor ringa.

– Hammarby hade kunnat sälja någon spelare bara för att få ett bättre resultat för just det året. Men de är så pass trygga ekonomiskt att de kan vänta med att sälja, som till exempel i fallet Jusef Erabi.

– Försäljningar är väldigt viktiga, men det finns en skillnad mot för några år sedan när många klubbar inte ens hade ett eget kapital. Då hade de kanske varit tvungna att sälja spelare vid ett speciellt tillfälle. Nu har de råd att säga nej, säger han.

– För AIK:s del tyngdes resultatet av mindre lyckosamma affärer i början av året, sedan var de tvungna att investera på sommaren.

Allsvenskan skiktas alltmer ekonomiskt. Men det finns fortfarande plats för skrällar. Ett lysande undantag är IFK Värnamo som slutade femma med en av seriens lägsta omsättningar.

Vad finns det då för orosmoln på himlen?

Ja, ett frågetecken är det kommande tv-avtalet som ska skrivas efter 2025. När det nuvarande avtalet skrevs rådde det huggsexa, men marknaden har förändrats och det allmänna ekonomiska läget gör att många tror att nästa avtal kan bli sämre.

– Det skulle i så fall kunna slå mot några av de mindre klubbarna, säger Carlos Esterling.

– Klubbar som Häcken, AIK och Malmö är inte så beroende av tv-pengarna, där handlar det om fem till åtta procent av intäkterna. Men för exempelvis Värnamo är den siffran 36 procent. Och då gäller det att hitta andra intäktsströmmar.

Telia har tidigare sagt att man köper Champions League igen – om priserna går ned rejält.

När försäljningar är så viktiga, vad händer om tv-avtalen skulle bli avsevärt sämre i de stora ligorna?

– Jag tror inte att det skulle påverka så mycket vad gäller priset vid försäljningar. Våra allsvenska spelare säljs fortfarande hyfsat billigt och vi är långt ned i näringskedjan. Hela allsvenskan omsätter 2,7 miljarder, en Premier League-klubb har två miljarder bara i tv-pengar. Det kanske tvärtom skulle gynna oss ekonomiskt, att man letar fler spelare i allsvenskan.

Läs mer:

Läsartävling: Tippa första målet i herrallsvenskan 2024

”Varit med om mycket värre saker än det i Malmö”

Share.
Exit mobile version