Lalehs ”En stund på jorden” och den kanske något övertydliga ”Time to say goodbye” är några av låtarna som ligger högt på listan över vad folk vill ska spelas på sina begravningar. Men svenskarnas musikpalett är bred och även mer okonventionella låtar som Europes ”The final countdown”, AC/DC:s ”Highway to hell” och Ebba Gröns ”800 grader” kan numera höras ljuda ut över församlingsbänkarna.

Tre av fem svenskar har tänkt på vilken låt de vill ska spelas på sina begravningar. Det är en ökning med åtta procentenheter jämfört med 2018, enligt en undersökning från Kantar på uppdrag av Fonus. Hela 34 procent har inte bara tänkt tanken, utan vill faktiskt påverka musiken som spelas.

Conny Sohlberg, talesperson på Fonus, ser en tydlig förändring jämfört med när han började som begravningsentreprenör för nio år sedan.

– Folk har starka åsikter, många har tänkt till och det är fascinerande.

En av dem som haft många anledningar att tänka på sin egen begravning är Marianne Viper. Hon har lång bakgrund som kyrkomusiker, jobbar med musikterapi inom palliativ vård och har även forskat på betydelsen av musik vid avsked och begravning.

– Det var nog oundvikligt för mig att börja fundera på det. Som organist har jag spelat mycket Bach, så på min begravning får det gärna spelas något stycke av honom – men jag kanske ångrar mig, säger hon och skrattar.

– Men det får gärna vara levande musik, något meditativt, framfört av musiker.

Marianne Viper har spelat på tusentals begravningar.

– Förr var det mer uppstyrt – prästen och musikern bestämde. Jag tror inte att folk vågade föreslå musiken, men det har skett en enorm förändring, säger hon.

Även Ulf Lernéus, direktör på Sveriges Begravningsbyråers förbund, ser en utveckling där musiken fått en ”klart framträdande roll” för att skapa unika och personliga begravningar.

Liksom Conny Sohlberg förklarar han trenden med att samhället blivit mer individuellt, där identitetsmarkörer som tatueringar, klädval och musiksmak blivit viktigare. De ser begravningsceremonier som en spegling av det.

– Vi har till exempel blivit duktiga på att lyfta fram oss själva i sociala medier. Då blir det naturligt att det även påverkar begravningar. Man vill visa att ”det här är jag”, även in i döden, säger Conny Sohlberg.

Men det kan även finnas andra, mer praktiska, förklaringar bakom behovet att få sin sista önskan nedtecknad.

– Att man vill dokumentera sina önskemål påverkas också av att allt fler i Sverige lever ensamma, säger Ulf Lernéus.

Kvinnor har i högre utsträckning tänkt på vad de vill ”höra” efter jordelivet. Det tror Conny Sohlberg beror på att kvinnor generellt är bättre på att närma sig tunga ämnen och därigenom även sin egen framtida bortgång.

Men det är inte bara musiken som svenskarna vill påverka. Det blir också allt vanligare att komma med inspel på andra aspekter av den sista vilan, som vilken mat som ska serveras, hur kistan ska dekoreras och vilken symbol man vill ha i dödsannonsen.

– När jag började hade vi cirka hundra symboler i vårt arkiv. I dag finns det 40 000 symboler att välja mellan. Det är domarvisselpipor, klubbmärken, timmerbilar. Det finns så kolossalt mycket att välja på och det visar ju också på det personliga och individuella.

14 procent av de tillfrågade i Fonus undersökning vill påverka vilka kläder de begravs i. Det kan enligt Conny Sohlberg och Ulf Lerenéus handla om bröllopskläder, blåställ och golfutstyrsel.

– Det jag tycker sticker ut mest är de som vill begravas nakna. ”Så som jag kom till jorden vill jag också lämna”, säger Conny Sohlberg.

Båda tycker att utvecklingen med mer självbestämmande är positiv. Att den avlidna redan tänkt till hjälper anhöriga att utforma en begravning med en personlig närhet som är viktig för sorgeprocessen. Men Conny Sohlberg säger att det även kan vara bra att meddela om man inte har några preferenser.

– När man inte har skrivit något kan anhöriga bli osäkra. Så då är det bättre att man skriver att det inte spelar någon roll, så att de anhöriga känner att de har mandat att bestämma.

Själv har han en del tankar. Han vill ha en borgerlig ceremoni med efterföljande grillfest. Innan grillen tänds ska Bon Jovis ”Bed of roses” spelas.

– När den kom satt jag bara och gapade och så känner jag än i dag.

Fakta.De populäraste låtvalen till sin egen begravning

1. ”En stund på jorden”, Laleh

2. ”Amazing Grace”, John Newton

3. ”Air”, Bach

4. ”Ser du månen där du är ikväll?”, Thomas Stenström

5. ”Time to say goodbye”, Andrea Bocelli och Sarah Brightman

Källa: Fonus

Fakta.Vanligaste kläderna att vilja begravas i

1. Favoritplagget

2. Kläder förknippade med ett fint minne

3. Festkläder

4. Naken

5. Pyjamas

6. Kläder som ärvts eller givits från närstående

7. Nya kläder

8. Bröllopskläder

Källa: Fonus

Läs mer: Little Jinder vill att gäster trippar i kyrkbänken

Share.
Exit mobile version