Åtta palestinier sårades, flera av dem svårt, under en bosättarattack i Jinba i torsdags. Strax efteråt greps alla byns män av soldater. Dagen därpå anlände ett hundratal soldater till samma by i ett trettiotal fordon, kastade chockgranater och slog sönder utrustning och inredning. Två svenskar i det så kallade Följeslagarprogrammet, Anja Grahn Avelar och Pernilla Franklin, bevittnade händelserna.

– Byborna har fått order att ta ned alla de bevakningskameror som sänder live till människorättsorgan. Utan bevakningen så blir de ännu mer utsatta, berättar Grahn Avelar.

De svenska följeslagarna, som samarbetar med palestinska och israeliska observatörer, ger ofta genom sin blotta närvaro ett visst skydd åt de utsatta civila.

– När vi måste åka vidare från en plats nyligen så grät en kvinna och klamrade sig fast vid vår bil. Hon visste att våldsverkarna föredrar platser utan utomstående vittnen, säger Pernilla Franklin.

Militanta bosättare i området har i många år försökt flytta på palestinska odlare och herdar i området sydväst om Hebron, men först under denna israeliska regering har detta projekt vunnit helhjärtat stöd från polisen och från ockupationsmakten. Bosättningarnas expansion i området går till så, att de sätter upp så kallade ”utposter”, vars herdar konfronterar palestinska herdar. Dessa trycks tillbaka och bosättningarna expanderar, ett förlopp som dokumenteras i den Oscarvinnande filmen ”No other land” (2024), en israelisk–palestinsk samproduktion. Filmens palestinske regissör Hamdan Bilal misshandlades i måndags och hamnade på sjukhus.

Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI) startade 2002 för att med närvaro och dokumentation skydda civilbefolkningen på Västbanken. Av de hittills 2 000 följeslagarna har 400 varit svenskar. Sidas stöd till projektet avslutades nyligen, av allt att döma på initiativ av regeringen.

Läs mer:

Netanyahu: Kommer fortsätta attackera mål i Libanon

Share.
Exit mobile version