Friskolornas branschorganisation, Almega utbildning, motsätter sig att offentlighetsprincipen införs på fristående skolor.

Det visar den remiss som Almega utbildning avser att skicka till utbildningsdepartementet under onsdagen, och som DN tagit del av.

I nuläget ligger tre förslag på bordet.

Liberalerna och skolminister Lotta Edholm vill att offentlighetsprincipen ska gälla, även på friskolorna.

Det är nödvändigt för att de ska kunna granskas på samma sätt som de kommunala skolorna. Det är också viktigt för att de anställda ska kunna berätta om oegentligheter utan att riskera repressalier, anser de.

Men Almega utbildning motsätter sig att offentlighetsprincipen införs på friskolor.

– Offentlighetsprincipen driver på byråkrati och administration vilket riskerar att ta resurser från undervisningen, säger branschorganisationens vd Andreas Mörck.

Det blir också dyrt, menar han. Utredningen visar att det kan kosta 1-7 procent av budgeten att upprätthålla den.

I utredningen finns också en lindrigare variant av offentlighetsprincipen med, för mindre skolhuvudmän som bara driver en eller två friskolor, med motiveringen att de kanske inte har resurser för att ha till exempel en jurist anställd.

Enligt det förslaget skulle till exempel regeln för att lämna ut uppgifter ”skyndsamt” ersättas av skrivningen ”inom rimlig tid”.

Även den varianten avstyrks av Almega utbildning – som bara ställer sig bakom utredningens tredje variant som kallas ”insynsprincip” och som bara skulle gälla friskolorna.

Många koncerner har rejäla ekonomiska muskler och gör stora vinster. Varför ska de undantas offentlighetsregler som kommunala skolor lyder under?

– En insynsprincip skulle vara mer ändamålsenlig. Den skulle vara enormt omfattande och ställa stora krav på öppenhet och transparens för eleverna, och även för föräldrarna och journalister, säger Andreas Mörck.

Den stora skillnaden är att friskolorna skulle slipper diarieföring och att registerföra saker, menar han.

– Det betyder att du kan bygga en bättre långsiktighet eftersom du redan på förhand vet vilka uppgifter som ska lämnas ut. Då kan du rent administrativt planera bättre och tillhandahålla information på offentliga webbplatser eller liknande.

Det skulle bli en offentlighet som är bättre anpassad för elever och föräldrar, menar han.

Anser du i så fall att insynsprincipen borde ersätta offentlighetsprincipen även på de kommunala skolorna?

– Ja, låt oss ta en diskussion om detta. Vi behöver ha så likartade regler som möjligt.

Det rapporteras om en utbredd tystnadskultur på friskolor som i dag kan tvinga anställda att skriva under tystnadsklausuler vid anställningen.

– Jag vänder mig mot allt som har med tystnadskultur att göra, om det råder måste det införas hårda regler för att den ska brytas, säger Andreas Mörck.

Läs mer:

Utredningen klar: Så kan offentlighetsprincipen införas i friskolor

Share.
Exit mobile version