I söndags publicerade SVT Sport en artikel om att det råder en förtroendekris i det alpina landslaget. Enligt en anonym enkät som SVT skickade ut till samtliga 19 åkare, och som besvarades av 16 av dem, framkommer det att hälften av åkarna som svarade saknar förtroende för landslagsledningen.

SVT Sport uppgav också att vissa åkare vittnat om härskartekniker från ledningen och att det finns en tystnadskultur.

Under tisdagen samlades det alpina landslaget (och flera andra landslag) för en traditionsenlig mediedag i Stockholm, inför den stundande säsongen. En av de alpina åkarna på plats var Anna Swenn-Larsson, som kommenterade SVT Sports enkät så här:

– Det finns saker vi behöver jobba på som grupp. Vi måste ta upp de här frågorna och sätta oss ner. Men jag känner också personligen att jag just nu vill blicka framåt och fokusera på den här säsongen. Det är två och en halv vecka kvar, sedan sätter det i gång.

Hur upplever du din relation till ledningen?

– Jag känner att jag har en ärlig kommunikation med ledningen. Jag upplever inte en tystnadskultur mellan mig och dem. Sedan kan jag kanske ibland uppleva att det har framförts åsikter som det kanske inte har skett så mycket förändring kring.

Har du upplevt härskartekniker från ledningen?

– Nej.

Hur känns det att verka i en trupp där folk ändå upplever sådant?

– Det är supertråkigt att det upplevs så. Det är verkligen någonting som måste jobbas på och som inte ska få finnas för att vi ska kunna ta oss framåt.

Slalomspecialisten Kristoffer Jakobsen, som också är en del av det alpina landslaget, tror att misstroendet kan grunda sig i landslagets svaga ekonomi.

– Det är som att din chef kommer och säger ”du får inte sparken, men vi sänker din lön med 70 procent”. Hur kommer du reagera på det? Kommer du ha förtroende för ledningen då eller komma det tappa lite? Då blir det ju att man tappar förtroende, och det är det jag tror det här grundar sig mycket i.

Begrepp som ”tystnadskultur” och ”härskartekniker” har förekommit bland enkätsvaren, enligt SVT Sport. Vad tänker du om det?

– Det är ju tråkigt för dem som kan ha känt så. Jag vet inte vad jag ska säga, i min sits tycker jag att jag har det bra. Men det är självklart tråkigt om folk upplever det på andra sätt.

Att ekonomin varit svajig inom det alpina landslaget är något som påverkat, menar Jakobsen.

– Det är ett tufft läge. Gnäller man för mycket är det klart att folk blir less på en. Men de (ledningen, reds. anm.) gör väl sitt bästa, säger de, för att det ska bli bättre. Och det tror jag att de gör, men det har ju ändå blivit väldigt mycket sämre.

Men på medieträffen fanns även landslagschefen Lars Melin, som var bedrövad över uppgifterna som framkommit i SVT Sports enkätundersökning.

– Jag tycker det är jättetråkigt att det i en sådan enkät framgår att åkarna inte har förtroende för ledningen. Jag är ju en del av ledningen, så det tar vi ju på största allvar. Vi måste gå till grunden med det här för att se hur vi ska kunna förbättra det tillsammans.

Kom den här kritiken oväntat för dig?

– Jag vet faktiskt inte. Om det blir försämrade ekonomiska förutsättningar gör det kanske att folk känner sig otrygga och känner ett missnöje. På det sättet kommer det kanske inte oväntat, så kan man väl säga.

Melin upplever att det har funnits ett ”bra” förtroende mellan åkare och ledning.

 Men om det blir försämrade villkor eller ändrade förutsättningar… Förändringar leder till oroligheter, om man säger så.

Hur ska ni gå vidare med det här?

– Vi kommer sätta oss ner nu i två dagar och gå igenom allt och prata om hur vi ska ta det här vidare. Vi ska givetvis titta på det här och ha möten med åkarna, för att försöka hitta lösningar.

– Det är absolut inte vår mening att någon ska tystas ner eller så. Alla i Sverige ska kunna säga sin mening i dag utan repressalier, säger han.

Svenska skidförbundets generalsekreterare Pernilla Bonde fanns även hon på plats under medieträffen. Hon kommenterade SVT Sports enkätsvar så här:

– Vi tar alla de synpunkter som framkommit i enkäten på allra största allvar. Det är viktigt för mig att vi har ett skidförbund som är framgångsrikt, där åkare trivs och där våra medarbetare har goda förutsättningar.

– Jag träffade åkarna i går (måndag) och hade en bra diskussion och ett öppenhjärtligt samtal. På morgonen i dag (tisdag) har jag också träffat tränarna, vilket också var bra och öppenhjärtligt.

Samtidigt betonade Bonde att metoden för SVT Sports enkätundersökning ”inte är en metod som Svenska skidförbundet är vana att arbeta med”. Skidförbundet valde därför att skicka enkäten till Demoskop (ett faktabaserat analysföretag), för att validera frågorna.

– Det vi fick tillbaka från Demoskop var att frågorna är för vinklade, att svarsalternativen är för onyanserade och att de (SVT Sport, reds. anm.) drar för stora växlar på få intervjuer.

– Jag säger inte att frågan inte är viktig. Den är jätteviktig och jag kommer följa upp den med våra åkare. Men man måste också utgå från faktabaserade grunder när man gör enkäter, säger Bonde.

Fakta.SVT:s enkät

SVT skickade inför säsongen ut en digital enkät till samtliga 19 alpina landslagsåkare – 16 av dem svarade. Svaren var anonyma och det fanns även möjlighet att utveckla sina svar i fritext.

De slutsatser som publicerats rörde följande frågor:

”Har du genom stödet från Svenska skidförbundet de förutsättningar du behöver för att prestera ditt maximala?”

”Saknar du som åkare någonting i det svenska landslaget?” med möjlighet till fritextsvar.

”Vilka av följande har du förtroende för”:

● ”Svenska skidförbundets högsta ledning?”

● Landslagets ledning?”

”Flera landslagsåkare har slutat de senaste åren. Har du övervägt att sluta?” Här fanns även möjlighet till fritextsvar.

”Om vi tittar på svensk alpin skidsport i allmänhet, har du någon förändring du skulle vilja se?” med möjlighet till fritextsvar.

Faktatext: TT. Källa: SVT.

Läs mer:

Förtroendekris i alpina landslaget

Sara Hector: ”Situationen har varit pressad för åkare”

Legendaren tillbaka för ny nation – allt inför alpina världscupsäsongen

Share.
Exit mobile version