Sammy Häggdahl är en av personerna i nätverket som arrangerar Reclaim pride Stockholm. Ett alternativ till Stockholm pride, som de anser styrs av ett vinstintresse.

– Vi vill ha ett pride fritt från pinkwashing och som minns sina rötter av kamp. Pride handlar om politik, säger Sammy Häggdahl.

Pinkwashing syftar på de fall där organisationer vill framstå som hbtq-vänliga för att stärka sitt renommé utan faktiskt engagemang i sakfrågorna. Reclaim pride finansieras med hjälp av privata donationer och pengar de samlat ihop genom bland annat loppisar, stödfester och försäljning av tröjor.

– Det här organiseras av queers för queers och vi vill erbjuda en gratis festival. Till skillnad från Stockholm pride vill vi ta ställning mot hur företag och myndigheter försöker kapitalisera på våra liv, säger Sammy Häggdahl.

Nätverket anser att kommersiella intressen lett till att Stockholm pride stryker politiker, företag och myndigheter medhårs. Häggdahl hänvisar till att Kristdemokraterna får gå i tåget, trots att partiet var emot den nya könstillhörighetslagen som röstades igenom i våras. Ett annat exempel som hen nämner är Migrationsverket, som kritiserats för att utvisa personer till Uganda som har en av världens hårdaste lagstiftningar mot homosexualitet.

Sammy Häggdahl vill se prideevenemang som fokuserar på den här typen av frågor. Programmet består av demonstrationer, workshops, performance och filmvisningar. Liknande Reclaim pridefestivaler har anordnats i Göteborg, Storbritannien och USA.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Michal Budryk, ordförande för Stockholm pride, skriver i ett mejl att de nästan uteslutande finansieras av intäkter från besökare och samarbetspartner. Utan dem hade det inte varit möjligt att genomföra en festival i den omfattning som Stockholm pride är, enligt Budryk. Vidare ser han festivalen som ett forum för hbtq-politiska frågor.

”Vi värnar om att skapa plattformar för röster som kanske annars inte får så stort utrymme. Samtidigt värnar vi om festivalens syfte och anda: att arbeta för hbtq+rättigheter”, skriver Michal Budryk.

Reclaim pride Stockholm börjar den 30 juli och slutar den 2 augusti med tågande i Prideparaden, där de är med och arrangerar ekipaget ”Solidarity with queers of Palestine” tillsammans med Queers Against Fascism.

– Vi vill också vara med i Pride, det är viktigt för oss. Men Stockholm pride är så långt bort ifrån vad en del av oss vill ha och behöver. Då måste det finnas alternativ för oss, säger Sammy Häggdahl.

Share.
Exit mobile version