År 1972 gick kvinnor i Skärholmen ihop i protest mot matpriserna. Resultatet blev ett nationellt prisstopp på mejeriprodukter. I år hålls konstmässan Supermarket på samma plats där mjölken en gång bojkottades – Skärholmens centrum.
– Vi är mer än en konstmässa. Vi är en drivkraft, säger Alice Máselníková, konstnärlig ledare tillsammans med Pontus Raud och Andreas Ribbung.
Supermarket startades 2007 som en reaktion på den mer kommersiella mässan Market, som hålls på Liljevalchs. Men i dag handlar det inte om motstånd, enligt henne.
– Vi representerar olika men väldigt viktiga delar av samtidskonsten.
Supermarket är konstnärsdriven – gallerierna som medverkar har ingen tredje part eller utomstående gallerister. Årets tema är ”passion”, något Máselníková menar är avgörande.
– Man måste vara förälskad i sitt skapande för att orka. Varför skulle man annars skapa konst, när man skulle kunna ha valt något annat som är mindre krävande? Eller åtminstone ger bättre betalt.
På plats finns konstnärsdrivna gallerier från Tokyo, Helsingfors, Warszawa och flera svenska städer. Finska Artist Collective Kunst ställer ut ”Makeout car”.
– De kommer med en bokstavlig bil till mässan. Tanken är att väcka minnen från ungdomen – när man hånglade i bilen, med musik i bakgrunden och lust i luften, säger Máselníková.
Installationen hanteras av fem ”makeout-moderatorer” och för den som undrar hur man får in en bil i ett köpcentrum är svaret ”stor lastkaj”.
En fjärdedel av utställarna kommer från Sverige. Skånska Molekyl Gallery visar verk av Per Gustafsson, och Galleri Rostrum bidrar med ”To the age of passion and beyond”.
Bakom kulisserna pågår arbetet året runt, ofta med små medel.
– Förra året visste vi inte om vi skulle kunna fortsätta. Bidragen höjs inte, och det blir svårare och svårare varje år. Det vore en dröm att kunna arbeta med en permanent lokal året runt.
Finansieringen påverkar också de konstnärliga uttrycken. Trots utmaningarna i Sverige märker man ändå av vissa privilegier som konsten har här, säger Máselníková.
– Många av våra utställare från andra länder saknar de finansiella strukturerna som finns här, och då måste konstnärer hitta andra lösningar på hur man skapar, visar eller säljer konst.
Även vädret påverkar konsten, enligt Máselníková.
– Ekonomin spelar roll, men man ser också skillnader baserat på hur mycket sol det är i landet. I Sverige skulle jag säga att måleriet är mycket lugnare, kanske för att det är vackrare ljus längre än vad det är i södra Europa.
Mässan fyller också ett syfte som mötesplats för konstnärer från olika breddgrader, och programmet innefattar en punkt där konstnärerna får nätverka. För att hålla sig till temat passion ska konstnärerna i år mötas genom ”speed dancing” – ett slags dansstopp där de får presentera sina projekt och verksamheter.
– Det är organiserat kaos – utan passionen hade det inte varit möjligt.
Supermarket hålls den 3–6 april i Skärholmen centrum.
Läs mer:
Nu satsar krogarna på konst: ”Vi kör på enprocentsregeln”
Birgitta Rubin: Här är de sex bästa utställningarna i Stockholm
Tårta för en miljard på Liljevalchs vårsalong