Moderaterna har kämpat för att Sverige ska gå med i Nato i flera decennier. När det nu äntligen skett, och amerikanerna väljer en president som hotar försvarsalliansen i grunden, så… hurrar de.

Se så bra det gick! Det går att vinna trots att motståndarna oroar sig för att demokratin ska ta skada, firar moderata strateger. Pratar man bara sakfrågor – håller sig till det viktiga! – så går det bra ändå.

I Expressen kan man läsa att Moderaterna tror att de kommer kunna vinna på ”i grunden samma recept” som Trump använde sig av, och att partiets strateg Martin Borgs är säker på att ”Magdalena Andersson kommer få liknande problem som Harris”.

Nästa val kommer inte Sverigedemokraterna att skrämma bort lika många väljare från M.

Det är nämligen inte bara arga vita män som röstat på Donald Trump, understryker Borgs: ”Vissa, som verkligen ogillade honom, höll för näsan och röstade ändå”. Väljarnas vardagsfrågor var i slutändan viktigare. Det funkade inte att tala om Trump som ett hot mot demokratin, säger han nöjt.

Huruvida det faktiskt existerar ett hot mot demokratin? Det verkar inte vara en tillräckligt intressant sakfråga för strategen.


Huruvida det faktiskt existerar ett hot mot demokratin? Det verkar inte vara en tillräckligt intressant sakfråga för strategen.

Det är en imponerande balansgång: att hela tiden hävda att Moderaterna bara är intresserade av sakpolitik, men ändå bara dra kortsiktiga, spelteoretiska slutsatser.

Om Moderaterna hade menat allvar hade deras analys varit en helt annan.

För i och med det amerikanska valresultatet blir också trenden tydlig: sittande regeringar har haft historiskt svårt att lyckas i val under åren med inflation (Financial Times7/11). Oavsett om de varit franska liberaler, indiska nationalister, brittisk höger eller – snart – tyska socialdemokrater. Kamala Harris är ännu ett exempel på det.

Väljarna uppskattar verkligen inte att få mindre pengar i plånboken, och straffar den som sitter vid makten.

Men den svenska inflationen är under kontroll nu! kanske en och annan moderat känner sig lockad att utropa. Då glömmer de att det även gällde USA – och att det kommer att ta flera år innan väljarnas reallöner har kommit ikapp. En genomgång i Financial Times visar att de flesta västländerna nu har reallöner i nivå med åren före pandemin. Och att Sverige sticker ut: vi har haft den största minskningen av alla.

Det kommer med andra ord att dröja flera år innan svenskarnas ekonomi har återhämtat sig. Det som Martin Borgs ser som en styrka – att väljarna bryr sig om plånboken – kan alltså i praktiken bli ett större problem för Ulf Kristerssons regering än för många andra.

Ändå är Moderaterna övertygade om att det är Magdalena Andersson som kommer att bli Sveriges Kamala Harris.

Men frågan är om inte Moderaterna borde lägga mindre energi på att imponeras av hur bra Trump lyckas och mer tankemöda på hur de själva inte ska förvandlas till Republikanerna? Partiet som en gång i tiden dominerade amerikansk höger, men som inte lämnade något avtryck när Trump i veckan valde ut ministrar till sitt kabinett.


Moderaterna borde lägga mindre energi på att imponeras av hur bra Trump lyckas och mer tankemöda på hur de själva inte ska förvandlas till Republikanerna.

Att frivilligt ge bort sin maktbas till mer extrema politiker är inte riskfritt: Trumps nästa mandatperiod kommer att ledas av personer som i första hand är trumpister, inte republikaner.

En justitieminister som gormat högerextrema slagord om att göra sig redo för strid utanför rättegången mot Trump, en försvarsminister som fram till nu inte ansetts tillförlitlig med statens känsliga uppgifter, till följd av sina vit makt-kopplingar. Och en spionchef som gjort sig känd för sin roll i spridandet av rysk propaganda.

Spelar man spelet fel – väljer man inte sina vänner med omsorg – avgör det snart sakpolitiken. Hur långt ska det behöva gå innan Moderaterna lär sig den läxan?

Läs mer:

Erik Helmerson: Varför ska små barn anpassa sig till skolan när en minister inte kan se en banan?

DN:s ledarredaktion: Donald Trumps skräckkabinett borde ge oss alla kalla kårar

Share.
Exit mobile version