Klockan fyra på torsdagseftermiddagen trädde Vårförbundets blockad i kraft. Den innebär att 63 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor inte längre kommer att kunna ta några extrapass eller jobba över. I stället ska de gå hem i tid – och också kunna vara säkra på att de faktiskt är lediga när arbetspasset är över.

Läs mer: Vårdförbundet går ut i omfattande blockad – 63 000 medlemmar vägrar övertid

Något som hittills har varit omöjligt, enligt Andrea Marklund, som arbetar som ambulanssjuksköterska på Aisab söder i Stockholm.

– Jag kan aldrig planera något timmarna efter att mitt pass slutar. Det går helt enkelt inte. Det leder till en stor ovisshet – och min sambo är väldigt less på att jag aldrig kommer hem i tid, säger hon och fortsätter:

– Nästan ingen av mina kollegor planerar in något efter arbetspassets slut. Vi vet ju helt enkelt inte när arbetsdagen är slut.

Andrea Marklunds situation är också långt ifrån unik. Enligt Vårdförbundets beräkningar samlade medlemmarna på sig sammanlagt tre miljoner övertidstimmar i fjol. Och övertiden får också betydligt mer långtgående konsekvenser, menar Andrea Marklund.

– Som det är nu orkar många sjuksköterskor inte jobba heltid. Folk går ner i tid för att de inte får ihop livet och antalet sjukskrivningar, utmattningsdepressioner och psykisk ohälsa ökar. Tyvärr lämnar också många jobbet och börjar göra något annat för att de inte orkar, inte minst de unga som inte ser en framtid här. Och med tanke på att vi får en allt äldre befolkning i Sverige förstår jag inte hur vi ska få ihop det.

Att många sjuksköterskor väljer att lämna sitt arbete på grund av den pressade arbetssituationen och det växande övertidsberget riskerar också att leda till ett kompetenstapp inom yrkeskåren, menar Andra Marklund.

– Eftersom det saknas folk så anställer man nyutexaminerade sjuksköterskor på platser som akuten och på hjärtintensiven, där de ska ta hand om de absolut sjukaste patienterna och lyckas sålla bland dessa. Men de har inte den så kallade kliniska blicken, som det krävs några års erfarenhet för att få.

– Så jag ser risken för en kompetenssänkning, då de mer erfarna sjuksköterskorna byter jobb när de inte orkar längre, säger hon.

Hur länge vårdblockaden kommer att pågå – och hur den kan komma att påverka patienterna – är i dagsläget oklart. Från Vårdförbundets sida kräver man bland annat en omfattande arbetstidsförkortning – något som SKR ser som omöjligt på grund av regionernas och kommunernas svåra ekonomi och för att det redan nu är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Läs mer: Sveriges största sjukhus lägger om för att möta blockaden

Andrea Marklund, som även är facklig representant och skyddsombud på sin arbetsplats, menar att det i slutändan handlar om att såväl arbetslivet som livet utanför arbetsplatsen måste vara hållbart.

– Jag hoppas att de som förhandlar förstår att vi menar allvar. Och jag tror att alla människor ute i samhället är med oss. Vi fick många applåder under pandemin, men vi vill ha mer än applåder, säger hon.

– Många säger att de har fått så fin vård och inte har sett hur pressat läget är på sjukhusen – vilket också gör mig glad. För jag är glad över att en kvinna som ska föda inte ser att barnmorskan varken har hunnit äta eller kissa. Men tänk om folk visste hur det verkligen ser ut bakom kulisserna. Om de verkligen förstod hur mycket vi sliter där.

Share.
Exit mobile version