Ministrar, borgmästare, forskare och företrädare för techjättar som Facebook och Tiktok satt i publiken när konfliktytorna på sociala medier kläddes i nya siffror. I de skandinaviska länderna är de mest uppmärksammade ämnena USA-valet, Ukraina, Mellanöstern, klimat, HBTQI-frågor, islam, immigration och gängvåld, enligt en analys beställd av Nordic Safe Cities, en organisation med det uttryckliga målet att säkra demokratin och motverka polarisering.

Analysen använder information från 1 650 Facebooksidor som rör Skandinavien, bland annat från parlamentsledamöter, nationella medier och från organisationer i civilsamhället. Totalt 28 000 inlägg och 677 000 kommentarer ingår i analysen.

– Bakgrunden är att säkerhetsläget har utvecklats de senaste tre år åren på ett sätt som innebär en utmaning för demokratin i Europa, säger Nordic Safe Cities chef Jeppe Albers.

Sverige är det land i Skandinavien som både är mest polariserat och har högst nivåer av misstro, enligt analysen – även om Norges och Danmarks resultat ligger relativt nära de svenska.

Analysen visar också att diskussioner om Gaza är det som skapar mest polarisering och misstro. Därnäst kommer ämnet Ukraina, följt av diskussioner om gängkriminalitet.

Sverige skiljer ut sig särskilt när det gäller just gängkriminalitet, enligt analysen. Diskussionerna i Norge och Danmark karakteriseras av ilska gentemot de gängkriminella –men också ilska riktad mot Sverige. En av kommentarerna som i analysen lyfts fram som exempel lyder:

”Vi får betala priset för woke-Sveriges misslyckande.”

Budskapet är att Sveriges blåögdhet har lett till gängkriminalitet som nu spiller över gränserna till övriga Skandinavien. Enligt analysen uttrycker många av kommentarerna en strävan efter auktoritärt ledarskap för att lösa samhällsproblem – men även uppmaningar till att militären ska ingripa och att gängmedlemmar borde ”skjutas” eller ”elimineras”.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, som även sitter i Nordic Safe Cities styrelse, tar del av analysen och uttrycker viss förvåning över resultaten.

– Jag hade satt Gazakonflikten ännu högre på den skalan som presenterades. Det är ju skyttegravskrig i den frågan i samhällsdebatten. Det tränger ju in och påverkar all diskussion i skolan, säger han.

Fakta.Nordic Safe Cities

Analysen gjordes av Common Concultancy på uppdrag av Nordic Safe Cities.

Grunden för analysen kom från 1 650 Facebooksidor som tillhör parlamentsledamöter, nationella medier och organisationer i civilsamhället. På dessa sidor analyserades 28 000 inlägg och 677 000 kommentarer.

De mest uppmärksammade ämnena i analysen var USA-valet, Ukraina, Mellanöstern, klimat, HBTQI-frågor, islam, immigration och gängvåld.

Analysen visar också att de ämnen som diskuteras i kommentarsfälten har större inverkan på nivån av polarisering än i vilka länder det diskuteras.

Siffrorna presenterades under konferensen Nordic Democracy Forum 2024 som hölls på Hasselbacken på Djurgården den 20 och 21 november.

Runt 240 högt uppsatta makthavare och experter var inbjudna gäster för att kunna diskutera relevanta samhällsfrågor under informella former.

Fakta: Nordic Safe Cities

Hur mycket kan diskussionerna på sociala medier påverka folks faktiska åsikter?

– De har ju påverkat jättemycket, bland annat när det gäller koranbränningarna inför Sveriges Natomedlemskap. Så fort vi var med i Nato fortsatte det att förekomma koranbränningar i Sverige, men ingen lyfte upp det då. Plötsligt brydde sig ingen längre, säger Magnus Ranstorp.

Analysen presenterades i samband med Nordic Safe Cities möte kallat Nordic Democracy Forum 2024 som hölls på Hasselbacken på Djurgården den 20 och 21 november – och bland de runt 240 deltagarna fanns Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S), men också flera andra högt uppsatta politiker och experter från de övriga nordiska länderna. Förutom Magnus Ranstorp sitter även Stockholms förra finansborgarråd Anna König Jerlmyr i organisationens styrelse.

Och just detta – att högt uppsatta personer med insyn och makt hittar ett forum för diskussioner för att stärka demokratin – är ett av syftena med mötet, enligt Jeppe Albers.

– Det är ett informellt och fritt rum för samtal för personer från olika sektorer för att samla kraften från hela samhället, säger han.

Share.
Exit mobile version