Gud kan komma från Lilla London

Varifrån kommer uttrycket ”gud i London”?

Linus

Svar: Den här frågan var klurig att hitta något bra svar på. Uttrycket verkar förekomma mer i vissa regioner, exempelvis i Skåne och i Göteborgstrakten. Det sägs också förekomma i Norge, men jag har inte lyckats bekräfta det.

Bland de äldsta beläggen jag hittar är ett pressmeddelande från Göteborgsbaserade Nationalteatern, som 1974 meddelade att de arbetar på en ”kabarevy” med arbetstiteln ”Gud i London”. Uttrycket nämns också i Magnus Ljungs bok ”Om svordomar” från 1984, men det står inte mycket mer än att det har kopplingar till Västsverige.

Jag vågar alltså gissa så mycket som att uttrycket myntades i Göteborgstrakten någon gång tidigt 1970-tal eller sent 1960-tal, som en humoristisk variant på ”gud i himmelen”. Varför det blev just London kan jag dock inte komma på någon gissning kring (men det är väl intressant i sammanhanget att Göteborg kallas för Lilla London).

Linnea Hanell

Dryg person kan vara omständlig

Jag är från Småland och har hört ordet dryg om personer. Det betyder att personen är långsam och har svårt att bestämma sig, svårt att komma igång. När jag slår upp dryg finner jag inte den betydelsen.

Yvonne

Svar: Ordet dryg har och har haft många betydelser. Den historiska Svenska Akademiens ordbok listar 18 stycken.

I grunden betyder dryg att något räcker väl till. Ett drygt diskmedel räcker länge och en dryg deciliter räcker till en deciliter och lite till. Tid som är dryg är alltså lite väl lång, och det är i den betydelsen som du har använt ordet om en person: Det tar tid för denna person att komma någon vart, det vill säga processen är väl tilltagen (= dryg). Det är så den betydelse av dryg som du frågar om har blivit aktuell.

Den moderna Svensk ordbok har bara med dryg om person i betydelsen ”nedlåtande, pompös”. Det kan komma av att den här personen är omständlig och tar andras tid i anspråk, men det kan också vara en icke besläktad användning.

Sofia Tingsell

Share.
Exit mobile version