Goda vänner är också nära vänner

Varför heter det goda vänner? Är inte alla vänner goda? Hur använder man detta uttryck i stället för bara vänner?

Linda

Svar: Det kan tyckas tautologiskt att betona att någon är en god vän, eller att man är goda vänner, men det kan behöva betonas att det rör sig om just ett nära vänskapsförhållande. Tänk också på uttryck som nära vänner och bästa vänner. Man kan ju även prata om till exempel affärsvänner, vänner på arbetsplatsen, i föreningslivet och så vidare. Och med sociala medier har vi fått ytterligare en kategori av vänner, som inte alltid står oss så nära och som vi kanske inte ens har träffat.

Gabriella Sandström

Vårdcentralschef i vårdat skriftspråk

Heter det vårdcentralschef med foge-s eller vårdcentralchef?

Märit

Svar: Enligt skrivreglerna bör det finnas ett foge-s, vilket signalerar att sammansättningen vård-centralschef består av vård-central + chef (inte vård + centralchef).

Men bruket vacklar mycket. I texter på nätet verkar formen utan s vara vanligare än med s. När jag begränsar sökningen till sådant som brukar betraktas som vårdat språk, som tidningstexter och myndighetstexter, är dock vårdcentralschef med s betydligt vanligare än vårdcentralchef utan s.

Vi rekommenderar alltså att skriva vårdcentralschef med foge-s.

Maria Fremer

Kungen är krönt och färsen brynt

Varför säger man att kungen är krönt och inte krönd? Vi böjer ju efter genus när vi säger en avslutad ledighet och ett avslutat kapitel. Vad gäller för kungen?

Ingegerd

Svar: Perfekt particip-formen är krönt oavsett vilket genus huvudordet har. Så här står det i Svenska Akademiens ordlista: en krönt + substantiv, ett krönt + substantiv, den/det/de krönta + substantiv, den krönte + maskulint substantiv.

Det har alltså ingen betydelse om den krönte/krönta är en kung, en drottning eller ett statsråd – det blir alltid krönt. Även ordet brynt fungerar på det här sättet, man säger exempelvis brynt färs.

Gabriella Sandström

Share.
Exit mobile version