När Johan Larsson i Nyköping fick höra att hans mormor Ingrid Svensson blivit sämre åkte han hela vägen från Södermanland till Krokom i Jämtland för att hälsa på. Ingrid hade flyttat in i ett rum på Tullkvarnsvägen sommaren 2023.

– När jag och brorsan kom in och frågade efter mormor tittade personalen på oss förvirrat. Efter ett tag frågade en om vi hade kommit för att städa ur hennes rum, säger Johan Larsson.

Ingrid hade dött några dagar tidigare, men ingen i personalen ringde Johan och hans bror – trots att de anmält sig som närmaste anhöriga. Deras mormor dog utan sin familj.

– Vi blev chockade båda två. Man blev besviken och ville inte att det skulle gå till så där. Det var sämst för mormor såklart. De sa att hon var i dåligt skick på slutet.

”Nytt och fräscht boende med hemtrevliga gemensamhetsutrymmen, takterrass och trädgård”, skriver Forenede care – Sveriges tredje största aktör på marknaden för äldreboenden – om Tullkvarnsvägen.

”Fjällutsikten” som utlovas i broschyren är svår att ana. Kalhygge och en jordig slänt är vad många tittar ut på.

Det nybyggda boendet har drabbats av möss och råttfällor ställdes ut före jul i bland annat matsalen.

– Mössen finns lite överallt och har varit inne hos de boende nattetid, säger en person som arbetar på boendet.

Det senaste året har flera larm kommit från boenden som drivs av Forenede care. Under 2024 och 2025 handlar det om sex äldreboenden, vilket är ungefär var tionde boende som bolaget driver i Sverige.

Fakta.Kritik mot Forenede cares boenden

Mora

● Tomtebogården. Kommunen tog över driften i egen regi den 1 maj 2024 efter långvariga larm om brister och vanvård. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hade då redan inlett en granskning.

● Ekbacken. Ivo inledde en granskning av boendet i mars 2024 efter larm om missförhållanden. I april samma år tog konkurrenten Vardaga över driften efter upphandling.

Mjölby

● Vifolkagården. Larm om för låg bemanning, bristande rutiner och kompetens. Kommunen tar över driften den 11 april i år och har delat ut viten på närmare 3 miljoner kronor till Forenede care.

Krokom

● Tullkvarnsvägen. Kommunen har delat ut viten på 1,55 miljoner till Forenede care efter att en rad brister konstaterats.

Falun

● Daljunkaregården. Kommunen delade i oktober 2024 ut en varning till Forenede care på grund av brister i både vård och omsorg. Boendet har också kritiserats av Ivo.

Österåker

● Enebacken. Personal larmade under hösten 2024 om allvarliga missförhållanden på Enebackens äldreboende i Åkersberga. Kommunen delade ut viten på 10 000 kronor per vecka tills bristerna åtgärdades. Har även fått föreläggande om vite från Arbetsmiljöverket i mars 2025.

Kritiken handlar om låg bemanning, bristande kompetens och resurser. Resultatet har blivit omfattande viten, indragna avtal och varningar från missnöjda kommuner.

Forenede care AB, som ägs av den danska omsorgsjätten med samma namn, omsatte 1,7 miljarder kronor under 2023. Bolaget har växt kraftigt de senaste åren efter köpet av konkurrenten Ansvar och Omsorg för två år sedan.

Krokom har tagit emot flera klagomål från äldre och deras anhöriga under den senaste tiden. Det handlar om underbemanning, att personalen pratar dålig svenska och att bemötandet och omsorgen är för dålig. Missnöjet har bidragit till att runt tio rum står tomma.

Kommunen har konstaterat en rad brister på Tullkvarns­vägen och kräver vite på 1,55 miljoner kronor av Forenede care.

– Vi mår dåligt över att våra medborgare mår dåligt, säger socialnämndens ordförande Gunnel Persson Westin (S).

Men hon ser ingen möjlighet att riva kontraktet med Forenede care. Avtalet gör också att kommunen måste betala för de tomma platserna.

Michael Söderholm i Krokom är en av dem som fått nog. Hans pappa är sjuk i demens och försvann från Tullkvarnsvägen i somras.

– Den 6 juli på kvällen ringde en kvinna till mig och frågade om min far fick vara ute och gå på landsvägen alldeles ensam. Han var då fyra kilometer från boendet, säger Michael Söderholm.

Han beskriver hur hans 86-åriga pappa Bernt hasar en decimeter per steg och att det därför måste ha tagit en bra bit över en timme att ta sig så långt från boendet.

– Jag kastade mig i bilen och åkte och hämtade upp honom. Det var bara tur att han inte hade gått till skogs. När vi kom tillbaka till boendet hade ingen saknat honom. De hade ingen koll, säger Michael Söderholm.

Han hade flera gånger haft diskussioner om att pappan gått ner i vikt och att tandvården larmat om att tänderna inte borstats ordentligt på ett halvår.

– Personalen sa att pappa var trotsig och inte ville borsta tänderna. Och det kom fram att han ofta missade frukosten för att han fått lugnande medicin på natten.

Någon tid för att lirka och lugna verkade inte finnas.

Med värme i rösten berättar Michael om hur mycket hans pappa betytt för honom och hans bror. Föräldrarna var engagerade i sönernas rallykörande och ställde alltid upp och fanns där.

– Jag blev skitförbannad och kände att nu är det nog. Pappa har alltid varit otroligt stöttande och vi har varit en nära familj. Vi kunde inte ha kvar honom på det där stället.

Så småningom gjordes en lex Sarah-anmälan och i augusti flyttade Bernt in på ett kommunalt demensboende. Nu har han gått upp tio kilo och är mer harmonisk, säger Michael Söderholm.

Tullkvarnsvägen har haft signeringslistor där personalen kryssar i vilken hjälp de boende fått. Vissa omvårdnadsinsatser ska göras flera gånger i veckan medan andra saker som städ och dusch ska ske en gång i veckan.

Men listor som DN tagit del av gapar tomma. Hos en pensionär saknas en signering för genomförd nagelklippning och städ under tre månader förra året.

– Jag vet inte i vilken utsträckning min mamma får hjälp. Nu var vi där i helgen och naglarna var långa och svarta, säger en anhörig.

Forenede care har ett Instagramkonto för Tullkvarnsvägen där bilder från tipspromenader, champagneprovning och högtider visas upp. Men enligt anhöriga ställs aktiviteterna ofta in.

På midsommarafton stod ishavsröra, matjessill och Västerbottenpaj på menyn.

– Det utlovades en fin mat som alla såg fram emot, i stället blev det laxpudding till lunch och raggmunk till middag. Personalen glömde bort midsommarbuffén, säger Elisabeth Niva, vars 94-årige pappa Gunnar bodde på Tullkvarnsvägen.

Gunnar ringde henne och var arg och besviken över att det inte blev något firande med extra godsaker på tallriken. Elisabeth Niva åkte dit dagen efter och redde ut situationen.

– Personalen visste inte hur man lägger upp sill och serverar så jag fick rycka in. Det är många i personalen som är utrikesfödda och inte bekanta med svenska traditioner, men de var tacksamma för hjälpen, säger Elisabeth Niva som själv varit SFI-lärare.

Rösten spricker när hon berättar om hur pappans sista tid i livet blev. Hon menar att tänderna inte sköttes och att han inte duschades så ofta som han behövde. När han larmade personalen tog det så lång tid att han i stället ringde sin dotter.

– Han kunde sitta på toaletten och säga ”nu har jag väntat så länge utan att få hjälp”. Det var en tryckt stämning på avdelningen, det kändes som en anstalt.

Gunnar var social, glad och gillade att prata och spela kort. Hans skratt smittade av sig, säger Elisabeth när vi ses hemma hos henne i det timrade huset som Gunnar en gång byggde. Han var alltid aktiv. Jagade, fiskade och dansade.

När han somnade in i augusti 2024 bakade hon kanelbullar och tog med till avdelningen för att bjuda de äldre. De var fortfarande varma när hon kom till boendet. Men hembakat var emot Forenede cares regler eftersom det saknades innehållsförteckning, berättar Elisabeth Niva.

– Personalen kastade dem i soporna, jag såg hur de låg i botten av en sopkorg. Tullkvarnsvägen var bara en stor besvikelse för min pappa, säger hon.

De äldre på boendet lägger sig före klockan 21 när nattskiftet går på. För att hinna få alla i säng påbörjas läggningen direkt efter middagen. Det betyder att vissa läggs så tidigt som 17.30, enligt personal som DN pratat med.

Forenede cares vd Madeleine Lundström vill inte ställa upp på en intervju. I stället får vi skriftliga svar från Roy Sundvall, som är kommunikationsansvarig på företaget.

DN har ställt elva frågor om mössen, tandborstningen och andra missförhållandena på Tullkvarnsvägen. Vi får inte svar på de specifika frågorna utan ett generellt uttalande:

”Ni skapar en förenklad och missvisande bild av vår verksamhet. En liten del av våra verksamheter har haft utmaningar, och vi arbetar målmedvetet med att lösa dem.

Vi har en löpande dialog med anhöriga, kommuner och tillsynsmyndigheter för att säkerställa att vi lever upp till våra höga krav. När något brister, följer vi upp, analyserar orsaker och vidtar åtgärder för att säkerställa att det inte upprepas”, skriver Roy Sundvall.

Fakta.Forenede care

Forenede care är Sveriges tredje största omsorgsbolag inom äldreboende i Sverige med totalt 55 boenden. Totalt driver koncernen 80 verksamheter i Sverige inklusive hemtjänst och andra vård- och omsorgsformer.

Bolaget är del av en koncern som ägs av danska Forenede Holding A/S.

Forenede care AB omsatte 1,66 miljarder kronor år 2023 (1,58 miljarder kronor 2022) och gjorde en vinst på 4,7 miljoner kronor (33,8 miljoner 2022).

”Företagets strategi är att erbjuda hög kvalitet till priser som är konkurrenskraftiga”, står det i årsredovisningen.

2023 utökades verksamheten med förvärvet av äldreomsorgsbolaget Ansvar och Omsorg som driver flera boenden i landet.

Share.
Exit mobile version