Varför vaccin mot vattkoppor, det är väl en ganska harmlös sjukdom?

Många tänker nog så. Den stora majoriteten som drabbas är barn som blir lindrigt sjuka med kliande blåsor. Men vattkoppor kan faktiskt vara livshotande. Särskilt för barn och vuxna som har nedsatt immunförsvar, till exempel vid behandling av cancer. De som får vattkoppor först i vuxen ålder får dessutom ofta en mycket svårare sjukdom, och för gravida kvinnor finns till och med risk för fosterdöd. Enligt Folkhälsomyndigheten är tanken med vaccinationen att virusmängden ska minska i samhället för att skydda sköra individer – och minska kostnaderna för föräldrars vård av barn (vab).

Vad innebär förslaget?

Folkhälsomyndigheten föreslår att vaccinet ska ges kostnadsfritt inom det allmänna vaccinationsprogrammet, där redan mässling, påssjuka och röda hund ingår. Sprutan ska ges på barnavårdcentral när barnet är 1,5 år, och en påfyllning ges i årskurs ett eller två. Alla barn och unga upp till 18 år föreslås få vaccin utan kostnad. För staten blir notan för det nya utökade barnvaccinationsprogrammet 47 miljoner under det första året. Folkhälsomyndigheten menar att det är kostnadseffektivt i relation till både vab och sjukdomskostnader. Förra året betalade Försäkringskassan ut nästan 209 miljoner i ersättning för vab på grund av vattkoppor.

Hur bra skydd ger vaccinet – och är det ett säkert vaccin?

Efter två doser får nästan alla 100 procent skydd mot vattkoppor resten av livet. Många länder vaccinerar redan barn; i USA har man gjort det sedan 1990-talet. Det är ett säkert vaccin utan allvarliga biverkningar.

Slipper man få bältros senare i livet?

Ja, risken att drabbas av den ofta mycket smärtsamma sjukdomen bältros minskar avsevärt. Både vattkoppor och bältros orsakas av varicella zoster-virus. Vattkoppsviruset stannar kvar i nervceller i kroppen hos barn som varit sjuka, och kan återaktiveras i vuxen ålder och ge sjukdomen bältros. Nästan var tredje svensk drabbas av bältros någon gång i livet.

Bör vuxna som inte haft sjukdomen vaccinera sig?

Ja, det kan vara en god idé, eftersom vuxna oftast får en jobbigare infektion. Vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, och minskar sannolikt risken för bältros senare i livet. Gravida ska dock inte ta vaccinet.

Vad händer nu?

Folkhälsomyndigheten har nyligen lämnat in ett förslag till regeringen. Om politikerna säger ja så kan regionerna välja att dra i gång vaccinationen redan till våren. Sedan kan så kallade vattkoppspartyn, då föräldrar träffas och låter sina barn smittas, höra till historien.

Läs mer:

FHM om covidvaccineringen: Vissa regioner behöver göra mer
Johan Nilsson: Mässlingsfall utmanar den svenska vaccinationsmodellen

Share.
Exit mobile version