Det finns hjälp att få för de par som inte blir med barn. Ungefär två av tre par som får behandling inom sjukvården blir föräldrar. Men trots långa och omständliga behandlingar, som provrörsbefruktning (IVF) eller insemination, tvingas många fortsätta att vänta på barn.

En del väljer, fullt förståeligt, att leta efter andra lösningar. Tyvärr är det lätt att hamna i klorna på oseriösa aktörer.

DN:s artikel visar att det finns gott om privata kliniker som erbjuder alternativmedicinska fertilitetsbehandlingar. Men trots otaliga studier har ingen forskare hittills lyckats visa att akupunkturnålar, örtmedicin och dyra kosttillskott har någon som helst effekt på chansen att bli förälder. Ändå påstår klinikerna att deras metoder ökar fertiliteten.


Finns det då något man själv kan göra som faktiskt ökar chansen att få barn?

I bästa fall kastar de barnlängtande paren bara bort sina pengar på hokus pokus-metoderna. Men tyvärr finns risken att de går miste om evidensbaserad och verkligt verksam behandling av läkare.

Finns det då något man själv kan göra som faktiskt ökar chansen att få barn? Ja, det finns bättre alternativ än nålar och blodduva (men ibland är konstgjord befruktning den enda lösningen).

Bland det viktigaste är att inte vänta för länge, särskilt om man är kvinna. Hennes fruktsamhet sjunker redan vid 30, och runt 35 har den minskat kraftigt. Den optimala åldern att skaffa barn är sannolikt 20-24 år, alltså en ålder när få vill bilda familj. Män får också sämre fertilitet med stigande ålder, även om det inte är i samma utsträckning.

En annan faktor som oftast går att påverka är vikten. Chansen att få barn är större om man har hälsosam vikt, det vill säga normalvikt (BMI 18,5-24,9). Det gäller både män och kvinnor.

Den som vill ha barn bör dessutom ha mycket sex. Det kan ju låta självklart, men det handlar om att kvaliteten på spermierna blir bättre om de inte stannar för länge i mannens testiklar. Där kan de få skador på sin arvsmassa, och bli slöa av kroppsvärmen. Studier visar att mycket sex veckan före kvinnans ägglossning ger piggare spermier.


Många par oroar sig för att stress i vardagen och oro minskar möjligheten att få barn

Varma bad är däremot inte att rekommendera. Temperaturen stiger i testiklarna, och då kan det bildas färre spermier. Mannen bör därför inte heller sitta länge på värmedyna eller ha för tajta byxor. Bastu tycks däremot inte påverka fertiliteten.

Det gäller också att hålla koll på sina läkemedel. En del mediciner, till exempel inflammationsdämpande piller (som Ipren, Bamyl) kan påverka ägglossningen. Man bör också dra ner på kaffe, alkohol, tobak och droger när man försöker bli gravid.

Många par oroar sig för att stress i vardagen och oro minskar möjligheten att få barn. Det är osäkert om det verkligen är så. Studier visar olika resultat, forskarna är helt enkelt oense. Men det hindrar inte alternativmedicinska kliniker från att tvärsäkert hävda att nålarna minskar stress och ökar fertiliteten.

Läs mer:

Ångkokt duva skulle hjälpa henne att få barn

Ägg som plockas ut under sommaren ger fler provrörsbarn

Anna Bratt: Inte bara bristen på ägg har betydelse

Share.
Exit mobile version