– Det är mig fullständigt likgiltigt vem som slår följe med oss på denna politiska väg. Jag känner inga andra, sade kristdemokratiska CDU:s kanslerkandidat Friedrich Merz med återhållen vrede i ett uttalande om knivdådet i Aschaffenburg i onsdags. En afghansk medborgare som hade fått avslag på sin asylansökan anföll en dagisgrupp och knivhögg en tvååring och en förbipasserande till döds. Det var den andra knivhuggningen utförd av en asylsökande på under ett halvår.
Merz presenterade en fempunktsplan på hur invandringspolitiken i Tyskland ska skärpas. Han tänker lägga fram den i Förbundsdagen nästa vecka – och han bryr sig inte om vem som röstar för den. Huvudsaken är att den går igenom.
– Jag tittar varken höger- eller vänsterut. I de här frågorna tittar jag bara framåt, sade Merz.
Merzs uttalande har väckt en upprörd debatt i Tyskland, eftersom planen inte kan gå igenom utan stöd från AFD, som av tyska säkerhetstjänsten har klassats som ett högerextremt parti. Ända sedan andra världskrigets slut har det varit tabu för tyska partier att samarbeta med högerradikala.
Merz har hållit fast vid att han inte tänker bilda regering med AFD om CDU vinner förbundsvalet den 23 februari. Men att han alltså nu vill driva igenom lagändringar med AFD:s stöd innebär i praktiken ett samarbete.
Die Zeit anser att Merz både när det gäller invandrings- och utrikespolitiken närmar sig Donald Trump. Sittande socialdemokratiska kansler Olaf Scholz varnar för att ”brandmuren inte får brista”.
I korthet innehåller planen följande: inreseförbud för alla utan giltiga resedokument (vilket betyder att Tyskland slutar ta emot asylsökande vid gränsen). Rätt för polisen att gripa personer som fått beslut om att deporteras. Obligatoriskt förvar för dem som fått utvisningsbeslut. Större satsningar på utvisningar på förbundsnivå – dessa ska, enligt Merz, ske dagligen. Den femte och sista punkten: tvångsutvisningar för dem som begått brott.
Många av de här punkterna verkar överlappa varandra. Det har att göra med den tungrodda tyska förvaltningstraditionen, som inte medger snabba tillämpningar. Det måste finnas uttryckliga instruktioner för allt.
CDU är fortfarande i klar ledning inför förbundsvalet den 23 februari, medan AFD innehar en lika klar andraplats. Merz vill inte riskera den här ledningen. Det är troligen en orsak till att han går ut så hårt, eftersom knivdåden mot oskyldiga personer väcker en sådan ilska i Tyskland.
Men faktum kvarstår: Merz måste bilda regering efter valet, och det ser inte ut som att alternativen är så många. AFD har han på förhand uteslutit. Kvar står socialdemokraterna och de gröna, som inte vill införa lika hårda skärpningar av asylpolitiken.
Merz verkar sikta på att först vinna valet. Sedan får man se.
Fakta.Kristdemokraterna leder
Den senaste opinionsmätningen inför tyska förbundsvalet, från 25 januari 2024. (Siffror i procent.)
Valet hålls den 23 februari.
CDU: 30,6
AFD: 20,2
SPD: 16,3
De gröna: 13,7
BSW: 5,0
FDP: 4,2
Linke: 3,8
Källa: Wahlrecht, Zeit.